Премиерът Борисов бесен на Цветанов заради гафа с Марковска

Бойко Борисов и Цветан Цветанов

  Скандалът за избор на главен прокурор между Бойко Борисов и Цветан Цветанов вече набира скорост. Магистрати, верни на МВР шефа, натискат първи обвинител да стане шефът на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, а хората на Борисов искат Галина Тонева, зам. главен прокурор.

Войната между двете лобита доби нови измерения, след като Цветанов успя да прокара в парламента одиозната фигура на съдия Венета Марковска за конституционен съдия.

Венета Марковска

Премиерът бил бесен на вътрешния министър, когато разбрал, че Европейската комисия се кани да пусне извънреден мониторингов доклад по повод случая с Марковска и други далавери заради „търговия с власт“. Той много се разгневил от изказването на полицейския шеф, че решението дали съдийката да се оттегли от поста било „нейно лично решение и изпълнителната власт нямала никакво отношение по въпроса“. Бойко приел това съждение като шамар срещу собствената си персона, тъй като той в качеството си на шеф на изпълнителната власт няколко пъти призова Марковска да не полага клетва за поста.

Според депутат от БСП министър-председателят не могъл да преглътне и нападките на своя подчинен министър срещу фаворитката му за поста главен прокурор Галина Тонева, лично препоръчана му от Борис Велчев. Цветанов обвини протежето на Борисов за оправдателната присъда по делото „Сапард“, след като самата тя призна, че държавното обвинение е допуснало грешки. „Къде е била Тонева през цялото това време по този съдебен процес. Не можеш да излезеш и да говориш, след като е приключило делото и да кажеш къде ти е била грешката. Тя или не е упражнила нужния контрол или се опитва да прехвърли вината“, рече първият полицай на републиката.

Галина Тонева

Тонева още не е номинирана официално и според наблюдатели шансовете й все повече намаляват. Засега единствената кандидатура в битката за поста е на фаворита на Цветанов Сотир Цацаров, подкрепен от седем членове на Висшия съдебен съвет. Цветанов има и личен интерес да лобира за пловдивския съдия. От него ще зависи да бъде решено „правилно“ делото заведено от уволнената съдийка Мирослава Тодорова срещу него за клевета.

Адвокат Даниела Доковска поиска към него да бъде приложено интервюто на Борисов, в което той призовава Цветанов да се извини на Тодорова. Според Доковска премиерът фактически признава, че Мирослава Тодорова няма вина. Съдът на Цацаров обаче отхвърли искането.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *