Поредна гавра с пенсионерите – облагат с данък пенсиите им

  Министерството на финансите готви сериозна данъчна тесла, която ще удари най-бедните в държавата – пенсионерите, като обложи едновременно с плоския данък от 10% лихвите по банковите депозити и пенсиите. Това ще стане факт с приемането на държавния бюджет за 2013 г. и готвените промени в основните данъчни закони. Според експерти, непопулярните мерки най-вероятно ще влязат за гласуване по време между първо и второ четене на бюджета. По този начин ще има значително по-малка съпротива.

Като основен мотив за облагането на лихвите по депозитите от финансовото министерство изтъкват факта, че това ще е устойчив източник на приходи. Освен това било и по-справедливо да се въведе данък върху лихвите, който го има в доста други държави от Европейския съюз, отколкото да се вдигат сега съществуващите налози и да се остави един доход необложен. Зад този мотив обаче стои истинската причина – липсата на пари за обещаното вдигане на доходите от 2013 г., включително и на пенсионерите. Такъв е и мотивът да се лансира облагането с данък на най-високите пенсии. Крайната цел е да се намерят лесно липсващите 600 млн. лв.

С двата налога на практика държавата ще прелее пари от единия си джоб в другия. Сметката е съвсем елементарна.

Основни вложители в банките са най-бедните които оставят в тях малкото си „бели пари за черни дни“. Статистиката недвусмислено показва, че 75% от депозитите са до 1000 лв. и те са основно на пенсионери. През 2013 г. пенсиите ще бъдат вдигнати с 10% предизборно и основната част от възрастните хора ще ги сложат на влог в банката. В края на годината тази пари ще отидат обратно в хазната под формата на 10% данък върху лихвите на всички вложения на дадения пенсионер.

Същата е схемата и при облагане на самите пенсии. Министър Тотю Младенов даде зелена светлина за вдигане на тавана им, който досега е 700 лв. С въвеждане на облагането на най-високите става ясно, че освободените тавани ще се върнат обратно в държавата под форма да облагане с 10%, но вече върху цялата пенсия на „богатия“ пенсионер. Търговските банки също не губят от цялата схема, защото българският спестител няма никаква алтернатива. Пазарът на имоти е непрекъснато надолу, а капиталовият пазар де факто е умрял. Единствената възможност е дюшека, но при тази масова дребна престъпност едва ли има някой, който ще рискува. Освен това тези 10% върху лихвите отново ще минават през търговските банки, защото най-вероятно те ще се облагат при източника, а няма да се внасят с годишната данъчна декларация.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Поредна гавра с пенсионерите – облагат с данък пенсиите им"

  1. anjela   30.11.2012 at 16:03

    гаврата с пенсионерите продължава вече 22 години и не виждам кога ще свърши.тези достойни хора сега едвам оцеляват а са дали толкова много за България.понякога не издържам да гледам тъжните им очи когато в някое квартално магазинче броят дребните си парички за да купят нещо.толкова мъка има в тези очи толкова неизказани мисли.и те са били като нас образовали са се работели са създавали са семейства и деца с надеждата че един ден достойно ще се оттеглят на заслужен отдих.но не продажните ни политици се постараха да отровят и последните им години.пожелавам на сегашните управници да изгубят всичките си богатства и да прекарат старините си като тях.дано тогава нещо просветне в алчните им души.“два свята единия е излишен“

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *