Помощ! Внучката на поета Явора Стоилова: Отнемат единствения оцелял музей на Яворов в Чирпан! ИНТЕРВЮ

Явора Стоилова

  След като масоните взеха музея на Яворов в София, а в Поморие такъв вече не съществува, чиновници посегнаха на единствения оцелял музей от национално значение на поета в Чирпан. Родната му къща става общинска собственост и филиал на Историческия музей. За скандала алармира внучката на Пейо К. Яворов – Явора Стоилова, която се обади на журналисти.

– Явора, кръстена сте на поета Яворов. Каква е родствената ви връзка с него?
– Майка ми Ганка Найденова е дъщеря на една от сестрите на Яворов -Екатерина. Майка ми е посветила живота си на Яворов, в изследване на неговото творчество и съдба.

– Чия е идеята за създаване на къща музей на Яворов в Чирпан?
– Идеята за създаване на музей на Яворов в Чирпан е още на Гео Милев. Той и един кръг от интелектуалци край него отиват при Мина Крачолова – сестрата на Яворов, и се уговарят да пазят родния дом на поета, да се направи един ден музей. През 1954 година къщата на Тотю Крачолов – бащата на Яворов, е одържавена. По онова време наследниците, които са тримата племенници на Яворов от „Часът на синята мъгла“ – моята майка Ганка Найденова, Малина и Найден Найденов, както и малкият брат на Яворов – Атанас Крачолов, тогава още жив, се съгласяват с това насилствено одържавяване при единственото условие тази къща да бъде превърната в музей на поета и да остане такава завинаги.

Пейо Яворов

– Какво обаче се случи тази година?
– Всъщност още миналата година съвсем неочаквано решиха Яворовият музей да стане само един отдел от историческия музей на Чирпан. Обясниха, че това става уж по икономически причини. А такива не съществуват, защото миналата година общината на Чирпан е кандидатствала за пари за реставрацията на музея и за създаването на малък амфитеатър. Спечелили са наградата на европейските фондове и са получили милион и половина. Така че икономически причини според мен изобщо не съществуват.

– Това решение юридически обосновано ли е?
– След като къщата е дарена безвъзмездно и става общинска собственост, то според закона най-малко общината има правото да нарушава волята на дарителите. Къщата ще продължи да съществува, но е отнета автономията й. Това вече не е Музеят на Яворов, а просто „музейна експозиция, която е част от Историческия музей. Под тази шапка на Историческия музей са поставени всички музеи в Чирпан. А всъщност единственият наистина съществуващ музей в Чирпан, паметник на културата с национално значение, е Музеят на Яворов. Доказателство за това е, че именно той е получил пари за реставрация от европейските фондове. През януари се навършват 135 години от рождението на Яворов и по този случай му правят подарък, като му отнемат третия и единствен оцелял музей. Първият музей в Поморие не съществува вече, вторият музей в София е продаден на масоните и не дава никакви признаци на живот.

Родната къща на Пейо Яворов в Чирпан

– Кои са били досега директори на Музея на Яворов в Чирпан?
– Поетът Георги Данаилов, Мария Илиева и последният е Тодор Иванов, който е председател на фондация „Яворов“. Сега Музеят на Яворов няма да има собствена управа и не се знае какво е. Накърнява се дарителската воля, създава се нещо като хибридче и се слага едно излишно дълго име. Да си представим дечицата, които, като ги попитат къде отиват, отговарят: „Отиваме в музейна експозиция „Къщата на Яворов“. Това е пълна глупост! Защо в цивилизования свят Лувърът е музей, но има Музей на Пушкин, Музей на Юго, Музей на Бетовен, Музей на Моцарт? Нищо че повечето от тях са в домовете на тези личности или в къщи, в които са творили, какъвто е случаят с Къщата на Бетовен в Швейцария. Защо у нас да не бъде така? Доста дълго време България не е била автономна страна и след Освобождението на бърза ръка по труден начин е трябвало да се създават традиции. Сега тези установени традиции се разрушават с лека ръка по съвсем неясни бюрократични и чиновнически причини!

Чували сме, че Музеят на Яворов в Чирпан е бил разглеждан от много световни личности. – Владимир Висоцки е прекарал цяла нощ там. Руската актриса Елена Бистрицкая, която игра в „Тихият Дон“, казва, че в този дом дори въздухът има душа. Минавали са с голямо възхищение Назъм Хикмет, Пабло Неруда, Ян Кошка. Това са хора, които са се прекланяли пред таланта му. А у нас сега чиновници са яхнали поета и не се знае в каква посока го водят.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *