Половината държавни служители в Гълъбово обвинени в престъпления по служба

Николай Тонев, Пламен Бараков, Янка Петрова и адв.Александър Желязков отговарят на журналистически въпроси

  Цялото ръководство на община Гълъбово, начело с кмета Николай Тонев и неговия шофьор, се оказаха клиенти на Специализирания съд. Общо 11 души, сред които зам.-кметът Пламен Бараков, секретарят на общината Пенчо Стоянов, председателят на общинския съвет Янка Петрова и други началници, са обвинени в престъпления по служба.

Сред подсъдимите има дори цяло семейство – шефът на общинската фирма „Благоустройство и чистота“ Неделчо Манолов, съпругата му Теменужка, която е бивша банкова касиерка, и синът им Жулиен – огняр в районния съд в Гълъбово. Съпругата Теменужка е обвинена, че приела банкова гаранция от кметството. Синът Жулиен пък извадил свидетелство за съдимост, като написал молба от името на друг човек. Според, прокуратурата фамилията била организирана престъпна група.

Любопитно е обаче, че кметът Николай Тонев не участва в нея. Наличието на престъпна група е сред основанията делото да бъде изпратено в Специализирания съд, който беше създаден, за да бори точно организираната престъпност у нас.

Кметът на община Гълъбово Николай Тонев в съдебната зала

Въпреки гръмката бройка подсъдими, като се прочете обвинителният акт, става ясно, че прегрешенията, за които са подгонени, са доста кокошкарски. Защитниците на подсъдимите засега отказват да коментират процеса. Адвокат Людмил Рангелов подчертава, че е много ранен етапът, за да се разисква каквото и да е по делото.

Кметът на Гълъбово Николай Тонев от години има скандална слава.

Той е на този пост от 2003 г. По време на втория си мандат дори беше отстранен от поста и разследван за длъжностни престъпления. Тогава имаше опасност да се осуетят президентските избори в града заради липсата на кмет. Затова прокуратурата се разбърза и приключи най-неочаквано разследването срещу Тонев. Той беше възстановен на поста си.

Известно е, че през годините кметуване Тонев нееднократно е обвиняван, че е местен феодал, факт е, че той си е създал изключително силни икономически позиции в индустриалния регион – негови фирми търгуват с горива, държат най-печелившите транспортни линии в региона и т.н. Публично известни са и разправиите му с чуждите инвеститори в региона като „Енел“, „Брикел“, AES.

Тези компании се оплакват, че са рекетирани. Според източници от Гълъбово проблемите на кметското ръководство тръгнали точно покрай конфликтите на Тонев с чуждите концесионери в близките ТЕЦ-ове „Марица Изток“. Те се оплакали където трябва и от икономическото, финансовото и правосъдното министерство почнали да мачкат кмета.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *