Политиците имат полза от мистериозното изчезване на братя Галеви

 

Братята Пламен Галев и Ангел Христов

  Мистериозно изчезналите Пла­мен Галев и Ангел Христов ще се издирват с европейска заповед за арест и червена бюлетина на Интерпол. Това обявиха тези дни високопоставени шефове в МВР, след като двете бивши барети по­тънаха в нелегалност, вместо да отидат в затвора.

 Те изчезнаха веднага след като Върховният касационен съд по­твърди присъдите им за органи­зиране на престъпна група. Пламен Галев получи пет години ефективна присъда, а Ангел Христов – четири.

 Няма никаква яснота дали те са избягали в чужбина, или се крият в страната. Дори личната им охрана е останала изненадана от отсъстви­ето на двамата, казват запознати.

 Само допреди седмица Галев и Христов не мърдат от Дупница Двамата обикалят неизменно в че­рен джип. Те бяха на свобода под парична гаранция от по 50 хил. лева.

 След като се скриха, главният прокурор Борис Велчев подчерта, че не е имало зако­нен начин да бъдат задържани, докато не се произнесе Върховният касационен съд. Братя Галеви, както са попу­лярни, бяха оправда­ни от Кюстендилския окръжен съд, но бяха осъдени от Софийския апелативен съд.

Братя Галеви

  Изчезването им даде по­вод да се заговори, че подсъ­димите трябва да са едва ли не с белезници още в съдебната зала. Това е абсурдно заради презумп­цията за невинност, обясниха ком­петентни.

 Изчезването на Пламен Галев и Ангел Христов обаче поста­ви под въпрос контрола на МВР по границата ни. Ако те наистина са напуснали страната, как са ми­нали през граничния контрол, при положение че имат ограничителна заповед? Шефът на Агенция „Мит­ници“ Ваньо Танов не се поколеба в национален ефир да каже, че има „задкулисни уговорки и пазарлъ­ци“ в изчезването на Галеви. „Ця­лата история е доста гнила – под­черта той и припомни оперетното излежаване на присъда от страна на Митьо Очите. – Не мога да си представя, че в друга държава ще се съгласят да изтърпяваш нака­занието си в дома си“. 

Най-сензационни „разкрития“ се появиха в местни вестници, според които Галев и Христов минали гра­ницата с бялото си БМВ Х5, нато­варено с пачки на обща стойност над 40 милиона лева.

 Двамата излетели за Африка през Гърция, вероятно с торбите с пари в ръка?! Галев и Христов, ако действително са напуснали Бълга­рия, няма защо да изкарват парите си с куфар в ръка. Бизнесът им от­давна е свързан с офшорни фирми и не е нужно да пренасят банкноти с коли и самолети, което е, меко казано, наивно. Привър­жениците на версията, че „братята“ са в чужбина, ги изпращат в различни дестинации според фантазия­та и вероятно личните си предпочи­тания – Синга­пур, Аржентина, Южна Африка. Галеви са далеч по-уязвими, ако се крият в чужби­на, вместо да останат тук, смятат мнозина. Присъдите им не са тол­кова тежки, с предварителния си арест вече са излежали по една година. Тези, които споделят тази версия, твърдят, че бившите баре­ти са договорили целия театър с Бойко Борисов. По времето, кога­то днешният премиер беше главен секретар на МВР, той често разчи­таше на помощта на двете барети, особено при разбиването на банди магистрални нападатели, автокрадци, а също и за контрола върху забранени псхотропни вещества, припомнят запознати. Борисов, а също и други високопоставени де­ятели на МВР тогава често госту­ват в имението на двамата в дупнишкото село Ресилово. Ако ня­кога Галеви решат да проговорят, те биха разкрили интересни тайни за прехода. Затова днес от тяхното мистериозно изчезване имат пол­за мнозина политици. Може би за­това и Ваньо Танов, който е бивш шеф на ГДБОП, смята, че има нещо гнило, а също и тайни договорки.

Шефът на Агенция „Митници" Ваньо Танов

  Най-оптимистичната версия за Галеви ги свързва с Междуна­родния съд по правата на чове­ка в Страсбург. Привържениците на тази версия смятат, че братята ще се опитат да атакуват присъ­дите си там, а докато изчакват ре­шението, ще бъдат в нелегалност. Нещо подобно предприела тяхна­та съгражданка Веска Меджидиева, която тук беше осъдена на 5 години затвор и предпочете да се скрие в ЮАР.

 Скандалните Галев и Христов не се изпаряват за първи път.

 През 2008 г. те се изнесоха от име­нието си в Ресилово, когато ДАНС за първи път им размаха по-серозно пръст. Тогава изчезнаха за един ден, докато текат обиските, а след това заплашиха България със съд в Страсбург. Сега не е изключе­но отново да изскочат от близка­та Рила и да кажат, че са били на поход и затова не са научили за окончателните присъди и за уси­лията на МВР да ги издири под дърво и камък.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *