Побеснели хасковлии искали да линчуват ЦСКА

Людмил Малахов (петия долу) вкарал гол за "Хасково" срещу ЦСКА

  Чували ли сте пе­сента на агитката на „Левски“, в която се пее: „И до Хасково със рейс, а на връщане пеша, ЦСКА скрибуца – дайте им каруца!“. Малцина днес си спомнят повода да се споменава Хасково. А точно там, на стадион „Димитър Канев“, пре­ди 34 години избухват едни от най-големите размирици в историята на футбола ни.

 Защо хасковлии ата­куват с камъни рейса на ЦСКА? Как съдията Никола Дудин взривява гнева на 40 000 запа­лянковци? И по какъв начин  Иван  Славков – Батето и генерал Вла­димир Янев спасяват „Хасково“ от изваждане  от  „А“ група? „Уикенд“   припомня горещите събития от 23 септември 1978 г.

 По-рано същата година „Хасково“ се преборва за място в „А“ група за пръв път в историята си.  Отборът от югоизточния град може да се похвали със състав, достоен да рита в елита. Без да има големи звезди, треньорът Петър Алексиев раз­полага с майсторско нападение, водено от капитана  Костадин Латинов   и   местната  легенда Йордан Кичеков.

 Радостта на стадиона под парк „Кенана“ е неописуема. В дебютния си мач с „Локо“ (Пд) на стадион „Девети септември“ в Пловдив храбрите хасковци изтръгват 1:1 като гости на Христо Бонев и компания. След това под ножа минават „Черномо­рец“ (2:0) и врачанският „Ботев“ (3:2). Всичко живо чака седмия кръг, когато в Хасково трябва да гостува ЦСКА.

 За никого не е тайна, че на МВР „Хасково“ е приятел с „Левски”.

 Шеф на футболния отбор е знаменитият генерал Владимир Янев, началник на милицията в окръга. Чести гости на генерала са лично Тодор Живков и зет му Иван Славков – Батето, по онова време директор на телевизията и ръководен фактор в „Левски“. Знае се, че мачът с ЦСКА ще е „на кило кръв и метър кожа“. „С „Левски“ се бяхме разбрали да не си вкарваме много голове. С ЦСКА не бяхме се разбирали нищо“, обяснява генералът. 

Капитанът на ЦСКА Божил Колев (вляво) в акция по време на мача в Хасково

  На всичкото отгоре двубоят трябва да се играе на 23 сеп­тември, който тогава е празник на армията и на ЦСКА. Хасковци обаче  са  твърдо  решени  да вгорчат   празника   на армейците.    Нечувано стълпотворение от 40 000   запалянковци   се стоварва на стадион „Ди­митър  Канев“. Местата по трибуните свършват. Хората сядат на пистата, катерят се на покрива на съблекалните,  налазват и по дърветата. В три и половина следобед съди­ята Никола Дудин извежда двата отбора под мощните овации на народа.

 След по­ловин част стадионът вече е на крака. След фамозно изпълнение на Людмил Михалков топката се оплита в мрежата – 1:0 за „Хасково“! Хората хвърлят шапки от радост.

 Треньорът на „Хасково“ Петър Алексиев нарежда да се засили огънят.

 В този момент обаче реферът Дудин почва да подпира гости­те. Първо не вижда дузпа за фаул срещу Йордан Кичеков. Пламен Марков изравнява 1:1. Настъпва 85 минута. Крилото на ЦСКА Никола Христов бие към опразнената врата на „Хасково“. Защитник притичва и избива. Тъчреферът Тодор Георгиев обаче подава сигнал за гол фантомното попадение е признато и ЦСКА бие с 2:1.

 Хасковска­та публика побеснява. Обсаждат ста­диона, искат да линчуват съдиите. Ми­лицията едва удържа тъл­пата. Почват да извеждат един по един играчите на то отървал асковлии от ЦСКА и да ги вкарват в автобуса. По онова време рейсът на армейците е един от най-луксозните в Бъл­гария изобщо. Марковото возило „Барейрос“ е подарък на ЦСКА от „Интер“ (Милано). Отначало банда от десетина циганчета почва да замеря автобуса със шишарки, докато другите отстра­ни псуват гостите.

 Вместо да си трае, един от играчите на ЦСКА размахва среден пръст. Това съвсем отприщва гнева на хората. Напират да катурнат автобуса. Шофьорът успява да подкара, тълпата го по­дгонва. Без малко да се измъкне невредим, когато до ресторант „Спортна среща“ автобусът на ЦСКА попада в засада. Пресрещнат е с камъни от тайфа запалянковци.

 Пресрещнат е с камъни от тайфа запалянковци. Добре премерен из­стрел с половин тухла чупи   предното  стъкло. Играчите   и  треньорът Никола Ковачев-Тулата залягат под седалките. Бомбардировката про­дължава, трошат и страничните стъкла. Докато   милицията довтаса, луксозният „Барейрос“   вече не   прилича  на нищо.

 Гръмва чудо­вищен скандал. Шефовете на „Ха­сково“ предлагат да покрият щетите, като закарат авто­буса на ремонт в местния ДАП. Ар­мейците отказват. На следващия ден натрошеният рейс е паркиран пред стадион    „Васил Левски“.    Викат екип на телевизи­ята да го заснеме. По програма ре­портажът трябва да бъде излъчен вечерта в спортните новини по първа програма. Над „Хасково“ надвисва опасност да бъде изхвърлен от „А“ група.

 Шефът на футболния отбор генерал Владимир Янев обаче е от стара коза яре. Издигнал се до този чин от прост милиционер, генералът има връзки навсякъде. Дочул, че ЦСКА са извикали телевизията, Янев решава да спре предаването. Телефонира на свои хора в София спешно да намерят Иван Славков който тогава е директор на телевизията. Същата сутрин Батето играе тенис на кортовете на „Левски“. Години по-късно Сла­вков свидетелства: „На трибуната имаше доста непознати хора, пък аз не съм кой знае какъв майстор на ракетата… Свърши мачът, идват и казват: „Генерал Янев ни праща“. „А, какво пра­ви моят приятел?“. „Ами, тука счупили един рейс“, обясняват ми ония“. Предават молбата на генерала към Батето да потули случая. Славков моментално се изнася към кабинета си на „Сан Стефано“ 29 и нарежда преда­ването да се спре. „Направих го за честта на генерала, за честта на клуба, за честта на хората от Хасково. Иначе знаете, че съм отявлен левскар“, признава си честно Батето.

 В ЦСКА вият от ярост срещу левскарския заговор. Из Бъл­гария плъзват най-различни слухове – уж, че рейсът бил направо преобърнат, а играчите – зверски бити. В крайна сметка „Хасково“ минава между капките. Наказан е с два мача лишаване от домакинство и изтърпява при­съдата си в Кърджали. За първия двубой със „Славия“ всичко живо в Хасково се кани да се изнася за кърджалийския стадион „Дружба“. Внезапно паднал сняг на 30 октомври обаче блокира пъ­тищата в района, футболистите и малцина зрители едва се добират до Кърджали, където губят 0:1. В края на сезона „Хасково“ изпада. В ЦСКА си отдъхват, че няма да им се налага да ходят до плашещия стадион „Димитър Канев“.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *