Патриарх Максим е сътрудничил и на КГБ, доказа документ от 1959 г!

Патриарх Максим

  Седмица след кончината на дядо Максим християнската общност у нас тотално се тресе от скандалите. Мнозина духовници така и не харесаха временния избор на Кирил за духовен водач на нацията, вадейки на показ богатствата на варненския владика и греховния му начин на живот. Други тръгнаха да пускат всевъзможни нови слухове за живота на Максим, за да спечелят свои симпатизанти в политическите и бизнес кръговете у нас на гърба на новопредставления пред Господ покойник.

Документът, свидетелстващ, че патриарх Максим е бил агент на ДС, е от август 1959 г. Той е подписан от тогавашния началник на Трето управление на Държавна сигурност полк. Г. Кръстев, което се е занимавало с борба с контрареволюцията. Писмото е с предложение от тайните служби до Светия синод за изпращането в САЩ на представител на църквата.

Черешката на тортата се оказа тезата, че българският патриарх е бил дългогодишен сътрудник на руското КГБ. Според източници на дядо Максим е бил вербуван за агент на „братушките“ още преди да бъде избран за патриарх през 1971 г. Вербовката е станала между 1967 и 1969 г., когато той е бил в Москва, твърди високопоставен член на Комисията по досиетата пред репортер. В църковните среди дори се шушукало, че Максим ползвал агентурния псевдоним Слав.

Руската православна църква отдавна мечтаела да има свои „уши“ и „очи“ в братска България. С избирането на Максим за патриарх нещата сякаш дошли на мястото си. Благодарение на червения велможа Добри Джуров, ако се вярва на мълвата, Марин Минков бил въведен в правия път и в редиците на ДС.

Това става още през 1959 г.,. когато Максим е вербуван от ДС. Документ за принадлежността му бе показан за пръв път през януари в предаването на БНТ „Вяра и общество“. Тогава журналистът Горан Благоев допусна, че патриархът е 12-ият владика с картонче, но от уважение към възрастта му то не е извадено.

В документа са посочени трима кандидати – епископи, за които изрично е споменато, че са сътрудници на ДС. Единият от тях е патриарх Максим. В оригинала на документа името на духовника присъства, но в предаването „Вяра и общество“ бе показано копие, в което то е заличено. Това се прави, за да не се наруши Законът за досиетата.

Двамата с бай Добри се засичат в Семинарията, Сприятеляват се и дори заедно почват да броят фусти, доколкото това е възможно в онези времена. Минават години и общите им интереси стават все по-големи. По неведоми пътища Божии Максим е избран за патриарх с подкрепата на управляващата през 1971 г. Българска комунистическа партия, която отрича съществуването на Бог и на задгробния живот. От него се очакват голяма преданост, послушание и най-вече величаене на управляващите комунисти.

Да, ама не. Лично Тодор Живков забранява на Максим извършването на великденска служба в църквите в началото и средата на 80-те години на миналия век. Божият наместник внимателно изслушва заповедта на Тато.

Не проронва и дума. После споделя за повелите на Първия пред подчинените си свещеници и обяснява, че човек трябва да прави това, което сърцето му диктува. Така част от поповете в страната продължили да извършват великденския ритуал и да не гонят хората от църквата, докато други изпълнили завета на Живков.

Повод да се смята, че патриарх Максим е имал вземане-даване с руското КГБ става Интерпарламентарна асамблея по православие, учредена през 1993 г. в Гърция под егидата на Европейския парламент. Броени месеци по-късно в Москва е създаден Международният обществен фонд за единство на православните народи. Така въпросната асамблея попада под пълния контрол на Русия.

А в официалния сайта на българското президентство се появява съобщение, че тогавашният президент Георги Първанов е удостоен с награда за укрепване на единството на православните народи от Интерпарламентарната асамблея.

Ако се вярва на слуховете, подпомагането се осъществявало с помощта на руския патриарх Алексий Втори и от представители на бизнеса и политиката на Русия и България, на фирми като „Газпром“, „Сургутнефтгаз“, „Йнтеррос“ и други.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Патриарх Максим е сътрудничил и на КГБ, доказа документ от 1959 г!"

  1. поп крастю   14.12.2012 at 23:21

    В пазарджишката циганска махала има едни хора с бради и нито един от тях не е агент на Комунискическата Държавна Сигурност. Но 11 от членовете на Светия Синод са агенти на Комунискическата Държавна Сигурност, а останалите са агенти на Комитет Государственньi Безопасности. Приликата между Пазарджешкия „синод” и Софийския сенод е, че и двете формирования са АНТИБЪЛГАРСКИ и са АНТИХРИСТИЯНСКИ.

    Отговор
  2. психиатър   27.08.2021 at 7:42

    Като млад е крадял и колекционирал женско бельо от просторите. Фетишист.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *