Отново скандали на фестивала “Бургас и морето”

  Няма да мине без излишни нерви, нямащи нищо общо с конкурсната тръпка, и тазгодишното издание на фестивала „Бургас и морето„. Конкурсът, проведен за първи път през 1973 г. и претендиращ да е национален пристан на традициите в поп музиката, все повече се подяжда от опасната комбинация на връзкарство и местен шовинизъм. Скрити, разбира се, зад прекрасните намерения.

По неписана традиция на „Бургас и морето“ се появяват знайни и незнайни герои, делегират се права и пари на странни фирми организатори, а регламентът се пренаписва в движение. Многократно бе писано за далаверите в предни години, когато общината възлагаше поръчка на фантоми, нямащи нищо общо с мелодичната поп музика. Тази година общината се съобрази с критиките и външни паразити не са допуснати привидно. Затова пък бургазлии май шикалкавиха с избора на 12 най-любими песни от историята на конкурса.

Тони Димитрова ще спечели фестивала с „Ах, морето“ за сметка на Кичка Бодурова

Той бе в срок до 31 май, през който на сайта на фестивала меломани можеха да гласуват за нови и стари хитове с идеята те да прозвучат рецитална вечер. Без много-много да се шуми, срокът бе удължен до 15 юни. Бе научено от сигурни източници, че така в класирането настъпват частични промени и „Ах, морето“ от репертоара на Тони Димитрова излиза на първо място, детронирайки „Помниш ли, море“, изпята от Кичка Бодурова.

И двете певици са символ на Бургас, но песента на Тони е от бургаския автор Стефан Маринов докато на Кичка, макар да е почетна гражданка на Бургас, е от софиянеца Димитър Гетов. Тази малка подробност обяснява големия напън на местните да надделее техен композитор. Несимпатичниятакт на солидарност не променя факта, че действително „Ах, морето“ е евъргрийн в българската музика, знакова песен за морето и че Тони Димитрова е национална любимка, не само в Бургас. Певицата дори умишлено не участва с нови песни като състезател в „Бургас и морето“, за да не бъде обвинена в местен шовинизъм, какъвто усилено се чувства на феста. В случая обаче именно местните й направиха лоша услуга, обявявайки едва ли не списък на морска сирена първото място за „Ах, морето“, гарнирано с „най-най-най“, което бе непрофесионално от страна на организаторите и несправедливо спрямо всички участници, сред които са легенди на т.нар. българска естрада.

Бургаският мит се поддържа от групички около местни музиканти, които чешат регионалните си комплекси, опитвайки се да завладеят и други сцени, даже и тази на „Пирин фолк“, разкриха запознати.

Недоумение буди и съставът на журито на тазгодишния „Бургас и морето“. С изключение на едно-две имена, като това на голямата Маргарита Хранова, изборът на Дони за председател на предварителната селекционна комисия, хвърли в недоумение гилдията.

Кой набута Дони в журито, след като няма нищо общо с феста?

Какво общо имат Дони и неговите инфантилни песни като „Ближи си сладоледа“ с фестивала?“, беснеят познавачи.

Не по-малко нелепо е присъствието на младока Николай Манолов сред оценителите. Критерият, по който той е избран, е абсолютно неясен.

Скандално е и промъкването на песента на младата Весела Бонева, при положение че е официално издавана, а регламентът официално го забранява.

Добрата новина е, че в рецитала ще прозвучат наистина вечни хитове, които са имали премиера на бургаската сцена. Жалко само, че Катя Филипова не доживя да види своята „Сбогом, мое море“ от Чавдар Селвелиев в топ селекцията. Дано не бъде поверена на поредния връзкар и да не бъде окепазена. Още приживе обаче Катя Филипова бе унизена, като в друга подобна ретроспектива тя не бе допусната да изпее вечната си песен и тогава тя бе дадена на Мариана Попова.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "Отново скандали на фестивала “Бургас и морето”"

  1. иваан иванов   02.07.2012 at 21:57

    Мафиотите от Бургаска община, оппрочиха конкурса. След като отстраниха всичко читаво, в това число и песента на Весела Бонева(въпреки, че никъде в Интернет пространството, за разлика от други, не може да бъде открита). И за какъв регламент ми говорят многонеуважаемите организатори, като такъв няма. Те самите го променяха в движение, само и само да остане песента на Стефан Диомов(хубава, между другото, но общо взето вариация на стара тема) за конкурса и на протежето му, Тони Димитрова за 30-тата годишнина. Тя се погрижи(като член на журито, всичко свястно да бъде придвидливо отстранено), пък той и организира първото място за юбилея.

    Какво да каже човек – селски тарикати, по Бургаски.

    СОЦИАЛИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ!

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *