Оперната прима Христина Ангелакова прегазила дете с колата си, после избягала

Христина Ангелакова

  Христина Ангелакова е въртяла тайна любов със световноизвестния си колега Никола Гюзелев в средата на 80-те години на миналия век, научихме от приближени. Мецосопраното била вече разведена с бащата на дъщеря си, а басът – приключил втория си брак. Въпреки това те не оповестявали връзката си публично.

Оказали се прозорливи – скоро Гюзела се влюбва в актрисата Ана-Мария Петрова и минава под венчило за трети път. И ако тайната любов може и да не се счита за порок (в зависимост от гледната точка), то друго едно събитие от този период, също тайно, не подлежи на коментар. Освен отрицателен.

Едно момче минава под гумите на кола, управлявана от Христина Ангелакова. Датата е 29 февруари 1984 г. 11-годишният тогава Мирослав от София извървява пеша към 7:30 ч. сутринта пътя до училището си в квартал „Дианабад“. Изведнъж на един завой го помита „Рено“. Влачи го 10-12 метра, докато безпомощното хлапе изхвърча в странична канавка. Вместо да спре, водачът дава мръсна газ и изчезва.

За щастие, намират се хора, които оказват първа помощ на пострадалия ученик и го откарват веднага в „Пирогов“. Успяват и да запишат номера на колата. Детето оживява, отървава се само със счупвания и охкане години наред. До днес влоши ли се времето, го стяга капачката на коляното и чувства неразположения, нехарактерни за млад човек.

Още тогава родителите на Мирослав (по молба на семейството му спестяваме името и професията му) разбират, че виновникът за произшествието няма да бъде наказан. Те лесно го откриват. Бащата работи в държавна инстанция и бърза справка в КАТ разкрива, че извършителят, водач на „Рено е… прочутата оперна примадона Христина Ангелакова.

Разгневеният баща на Мирослав търси справедливост и стига лично до вътрешния министър Димитър Стоянов. Шефът на МВР уклончиво го съветва, че евентуално би могло да се подаде иск срещу Софийската oпepa. За гласност или съдебна разправа със самата Христина Ангелакова – и дума не можело да става.

„За да я покрият от толкова високо място, значи за нея се е застъпил човек на ниво ЦК на БКП или Политбюро. Само те можеха да повлияят на министър да подвие опашката си“, смята бащата, доверявайки историята пред журналисти.

Никола Гюзелев

Защо го прави 29 години по-късно? „Нямаше да запомня 29 февруари с това, че е бил високосен, а с това, че синът ми можеше да не е жив.

До днес той чуе ли името на Христина Ангелакова, загася телевизора. Аз обаче не гася и може би затова в мен се натрупва все повече непоносимост. Изобщо, в България се скъсваме да хвалим и да слагаме на най-високи места най-неподходящите, най-незаслужаващите хора. Тя стигна и до директор на Операта! И в интервюта седнала да се хвали и да я хвалят колко добра майка е, колко добра домакиня е… А детето, дето щеше да погуби, и избяга?…

Ето ви красноречиво доказателство за публично лицемерие дори в област, смятана за елитарна. Такива има и във фолклора, и в естрадата, и при художниците, и в политиката, разбира ce. Това е особен вид мазохизъм на българина – да се оставя по върховете да се изкачват натегачи! със съмнителни морални качества!“, изля гнева си бащата на Мирослав.

А за любовта на Ангелакова с Никола Гюзелев бащата няма директни доказателства като епикризата на сина си и справката в MBP по болезнения случай. Но само допуска какво е правила оперната звезда толкова рано в чужд за нея столичен квартал където в миналото живеел гласовитият Дон Жуан.

„Случайно ли окуця на стари години Христина Ангелакова?“, пита реторично бащата, при все че човекът не вярвал много – много в провидения.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *