Онкоболни българи тъпчат с милиони турска болница

Луксозната болница "Анадолу" в Истамбул. Тук българските пациенти харчат средно по 1 млн. евро годишно

  1500 български пациенти годишно се лекуват в турския „Анадолу медицински център“ в Истанбул. Примамени от славата на киберножа и уж революционната химио- и лъчетерапия в болницата в южната ни съседка, те оставят средно по 1 милион евро годишно в клиниката.

Тази сума е пресметната от онколога проф. д-р Григор Горчев. Той оперира в Плевен с апарата „Да Винчи“. Турската болница наистина върти рекордни обороти и се радва на пациенти благодарение на рекламата си, че е филиал на американския медицински институт „Джон Хопкинс“ – световен лидер в лечението на рака.

Журналистическо разследване обаче откри доста несъответствия между пиар посланията на клиниката в Истанбул и мнението на пациенти, лекувани там.

Манекенката Ива Механджийска, която от няколко години се бори с рака, е категорична, че лъжите в чуждестранната болница са доста. „Не вярвайте на турската клиника. Уви, тя не е филиал на американската „Джон Хопкинс“. Това е само лъжлива реклама. Болницата се казва „Анадолу“, а не „Джон Хопкинс“.

Офисът на турската клиника в София

Във Франция е значително по-евтино да се борите с рака“, заяви Механджийска. Както хиляди българи, и тя повярвала на възторжените статии в родните медии за турската клиника. Убедена, че е филиал на американския институт „Джон Хопкинс“ и предлага най-модерното лечение, красавицата не се поколебала да хвърли няколко хиляди евро в болницата в Истанбул с надеждата, че с нея ще се случи чудо. Но това не става.

В отговор на запитване с писмо до редакцията от „John Hopkins Medicine“ в Балтимор, САЩ, уверяват, че турската клиника „Анадолу“ не е филиал на престижния американски институт. Според отговора на американците при тях ежегодно се обучават на специализации много турски лекари, но това не означава, че те работят за „Джон Хопкинс„.

Абсурдно обаче изглежда допускането, че всички медии у нас, отразявали достиженията на турската болница, са се заблудили. Трябва да се отбележи, че някои статии и тв репортажи създават впечатлението, че са реализирани след организирано и безплатно посещение на журналисти в турската болница. Дали причината за всеобщото може да е с езиковата объркване свързана и бариера?

В интернет сайта на „Анадолу“ ясно е написано, че бщото между клиниката и американския институт се изчерпва със сътрудничество. Никъде не пише ясно и категорично, че турската болница е филиал на „Джон Хопкинс“.

Моделът Ива Механджийска прекрачва прага на турската клиника с диагноза рак на стомаха. Решила да се лекува в "Анадолу", защото чула, че е филиал на американският институт "Джон Хопкинс"

За да разберем защо няколко „сериозни“ вестници и една национална телевизия са се заблудили, се обадихме на представителя на клиниката „Анадолу“ в България г-н Мустафа Мехмедов. Дългият ни телефонен разговор завърши с изявлението: „Моля ви се, филиал сме на „Джон Хопкинс“. Вземете някой от каталозите ни и ще видите. Имаме 4 каталога, в които е написано всичко“.

Точно това и направихме. Запътихме се към офиса на „Анадолу“ в София. Представихме се като близки на онкоболна, чула за клиниката в Истанбул. Една от девойките се зае да отговори изчерпателно на въпросите ни. Служителката не отрече, че турската клиника е филиал на американския институт. Общо били три. Тя обаче се сети за два – в Израел и в Турция.

„Има хора, които не вярват, че нещо има общо и изпращат медицинските си документи в Щатите и оттам им казват: „Да, можем да се заемем с вашия случай, заповядайте в Турция, по-близо до България“, заяви девойката в офиса на „Анадолу“ в София.

В брошурите им пише ясно на български следното: „Анадолски медицински център е под опеката на Анадолската фондация и се характеризира с два основни аспекта: създаден с идеална цел и филиал на световно признатия медицински институт „Джон Хопкинс“. Това го прави уникален както за Турция, така и за по-голямата част от света“. В писмото от американската клиника „Джон Хопкинс“ обаче се казва друго.

„Johns Hopkins Medicine има определени ограничени консултантски и образователни взаимоотношения с Anadolu Medical Center (AMC). AMC е международно акредитирана болница от Международната обединена комисия и работи с лекари, които имат медицинска акредитация. АМС участва в програми с Johns Hopkins Medicine за обмяна на познания, опит и развитие. Бихме желали да подчертаем, че Johns Hopkins HE притежава и НЕ управлява АМС, нито извършва каквито и да е било докторски, сестрински или клинични дейности в АМС. АМС НЕ е дъщерна компания на Johns Hopkins Medicine“, пишат от престижния американски институт.

При терапията с киберножът здравите клетки не се увреждат

Несъответствие има и в предлаганите от турската клиника операции.

„Казаха, че щели да ми приложат последен модел химиотерапия киберножове и аз си представях някакви извънземни неща. Оказа се, че не е така. В Париж, където се лекувам сега, имат кибернож от години и дори се смята за остаряла технология. Навсякъде имат новите апарати за лъчетерапия, каквито в Истанбул няма“, споделя още Ива Механджийска. Уж сензационната химиотерапия, която й предложили в Турция, пък се прави у нас от 10 години насам.

Моделката, като много нашенци, се водела и от убеждението, че лечението в Турция ще е в пъти по-евтино от това в някои престижни клиники в Западна Европа. Както установява по-късно, цените в прехвалената болница в южната ни съседка са двойно по-високи от тези във Франция например.

„Прегледът при професора във френската клиника ми излезе 50 евро, а този в турската клиника беше 400 евро. Сигурна съм, че има много хора, които са се излекували там, както и че лекарите са професионалисти. Но трябва да си заложиш най-малко апартамента, за да се лекуваш там. А получаваш същото, каквото и в България или във Франция на двойно и тройно по-ниски цени. Непростимо е да се търгува така, когато става въпрос за човешки животи и надежди“, споделя Ива.

Според нея и други пациенти на „Анадолу“ лъскавото оборудване, обстановка и отношение към пациента са на светлинни години от нас. Точно това дава по-голяма надежда на болните от рак и всяка година хиляди българи търсят спасение в Турция.

 

Киберножът, който идва в София през пролетта на 2013 г., е последната дума на техниката

Кибернож заработна и в София през пролетта, операцията ще струва около 10 000 лева

Модерното лечение с кибернож привлича хиляди онкоболни българи да се отправят към чуждестранни клиники. От идната пролет това технологично чудо най-после ще е достъпно и в България.

През пролетта на 2013 г. в Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“ ще заработи първият у нас кибернож, който позволява прецизно насочване до милиметър на високи дози радиация до тумори с различно местонахождение в тялото. При терапията не се увреждат здравите клетки. „Това е най-скъпата инвестиция за България, която се прави за един апарат.

Той заедно с бункера, в който ще се помещава, струва около 6 млн. евро. Спрямо българските изисквания за радиационна защита бункерът ще е изграден от бетонни стени, дебели метър и половина“, разказва доц. Каракостов, който участва в амбициозния проект.

Процедурите с кибернож обаче ще се плащат от пациентите. Те няма как да бъдат покрити от Здравната каса. Добрата новина е все пак, че ще бъдат два пъти пo-евтини от тези, които се правят в Турция например. Процедурата там излизала средно по 10 000 евро. Все още за операции с българския кибернож няма цена, но се предполага, че ще струва между 8800 и 11 200 лева.

Още сензации:

loading...

11 Отговора за "Онкоболни българи тъпчат с милиони турска болница"

 1. Петър   03.06.2016 at 12:00

  от писаното по горе,само разбрах че иска някой да убеди българските пациенти ,да не ходят да се лекуват.Точно това е в подпревод на думите,пълнят пари турция,а от 10 години терапията се практикува в БГ.А тук в БГ не че няма апаратура, има да,но няма специалисти,здравната каса не отпуска пари за тези онкоболни,скъпи се лекарствата,един онкоболен бива хоспитализиран и само отлежава и го чакат да почине,дефакто да се оттърве отделението от пациентите,докато българи които се лекувани в Турция,споделят съвсем друго.Че им дават лекарствата,че им казват в прав текст,има смисъл да си наш пациент или нема смисъл да си харчиш силите средствата,понеже стадия е късен.Епа Българино ти си тъпчен и продължава да те тъпчат,а понеже си не грамотен се стига до този хал.Предпочитам да умря на легло,отколкото да ме разнасят като парцал из коридорите и корпусите и никой да не знае диагноза.Това е Българската медицина от 15години насам.

  Отговор
 2. Камен Мутафчиев   28.06.2016 at 8:17

  Здравейте,
  Имам чудесни идеи за разшеряване и промяна функциите на кондома.След разшеряване на
  функциите ще се подобри хигиената,профилактиката и лечението на женският полов орган.
  За целта са необходими съвсем малко средства.Предлагам да се промени функцията на
  кондом и да бъде произведен кандом „Щъркел“.Да,напълно е възможно и лесно постижимо!!!
  Аз сам не мога да свърша всичко.Необходимо е да създадем група от генеколози,виросолози и
  други.Аз съм машиностроител и се занимавам със земеделие.Малкото познания,които имам са
  от моята съпруга,която е магистърфармацефт. Моля Ви,повярвайте ми и нека да се срещнем и
  да Ви запозная с моите идеи.Всички участници в групата,ще участва ме на равни начала и всеки
  ще получи равен дял от бъдещи приходи.Идеите ми са меко казано чудесни и трябва да ги
  приложим!
  Поздрави:
  Мутафчиев

  Отговор
 3. plenty of fish dating site   14.08.2019 at 11:36

  Simply wish to say your article is as astonishing. The clearness for your submit is just nice
  and that i can think you’re a professional in this subject.
  Fine along with your permission allow me to clutch your feed
  to keep up to date with drawing close post. Thank you 1,000,000 and please carry on the rewarding work.

  Отговор
 4. warnings   26.08.2021 at 22:00

  Cialis Efectos Con Alcohol

  Отговор
 5. cialis online no prescription   29.08.2021 at 23:27

  Acheter Viagra Legalement

  Отговор
 6. Propecia   06.09.2021 at 3:33

  Cialis Venta

  Отговор
 7. nursing implications for lasix   14.09.2021 at 18:20

  Erectile Dysfunction Medication Prices

  Отговор
 8. Cialis   04.11.2021 at 3:36

  Keflex And The Liver

  Отговор
 9. cialis 20mg for sale   05.12.2021 at 6:57

  Cialis Comprar Paypal

  Отговор
 10. zithromax without rx mexico   06.12.2021 at 7:59

  Prix Du Tadalis Sx Soft En Pharmacie

  Отговор
 11. buy cialis   10.12.2021 at 23:02

  Levitra Patient Education

  Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *