Олигархът на ГЕРБ Лъчезар Цоцорков вече трови и гр. Брезник

Лъчезар Цоцорков

Олигархът на ГЕРБ Лъчезар Цоцорков съвсем наскоро ще започне да трови Брезник и околните села. Шефът на медодобивния комбинат „Асарел Медет“ отдавна съсипва с производството си здравето на хората и природата в Панагюрище. Милионерът прави каквото си иска и никой от властта не смее да му каже нищо, тъй като той е сред най-щедрите спонсори на ГЕРБ.

Сега олигархът е решил да приложи печелившата си формула и в региона на Брезник. Там обаче ще се развихри неговият син Димитър.

Могъщият татко е поверил в ръцете на наследника си управлението на фирма „Трейс Ризорсиз“, която ще разработва златното находище „Милин Камък“ през следващите 30 години. Според плановете на компанията тя ще изгражда подземен и надземен минен комплекс. Той ще бъде разположен само на 700 метра от Брезник и на 100-ина от крайния квартал „Варош“. В комплекса ще има флотационна фабрика. Тя ще работи на принципа на физикохимичните свойства на металите. По този начин златото ще се отделя от останалите съставки в скалите.

Димитър Цоцорков

На смяна във фабриката се използват по 400-500 кг взрив, а тя ще работи денонощно, разкриха запознати с технологията. Според тях експлозиите в галериите ще напукат къщите на хората, а в района живее едно от най-бедното население в страната.

Освен фабриката Цоцорков-син ще прави и хвостохранилище. В него ще бъдат събирани ситно смлените ненужни скални частици. Те обаче предварително ще бъдат обработени с химикали, за да се извлече до последен сантиграм златото от тях. Празните галерии пък ще се пълнят с отпадъчни скали и утаили се в хвостохранилището материали.

Според еколози кухините по никакъв начин няма да бъдат запълнени максимално. В тях ще остават празни пространства, които след слягането си може да предизвикат земетресения в района. Освен това дъждовните води ще отмиват част от химикалите, които ще попаднат в старите галерии. Така ще се повиши киселинността на почвата, а част от замърсените води ще попаднат в реките. По този начин цялата природа на района ще бъде съсипана, обясняват еколози.

Според тях минният комплекс на Цоцорков-син ще бъде разгърнат на около 500 декара. За да замаже очите на местните хора, наследникът на олигарха открил информационен център в Брезник. Негови емисари се опитвали да убедят жителите на града и близките села колко голяма полза ще има за тях, когато рудникът и фабриката заработят. „Има хора, които се хващат на думите им, защото са притиснати от безработицата. Надяват се, че в мините ще бъдат отворени много работни места и това ще им подсигури прехрана за семействата. Те обаче не си дават сметка, че ще бъдат съсипани природата, екоземеделието и туризмът, които се развиват добре през последните години“, обяснява Десислава Стоилова, председател на гражданския инициативен комитет „За чисто Граово“.

Само за три дни подписката против златодобива в района е подкрепена от над 1000 души от общо трите хиляди жители на Брезник и близките села.

Стилова е категорична, че комитетът няма да се откаже и ще се бори докрай по всички възможни начини срещу намеренията на фамилия Цоцоркови да съсипят здравето на местните и природата.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Олигархът на ГЕРБ Лъчезар Цоцорков вече трови и гр. Брезник"

 1. deko   27.02.2013 at 17:04

  не се написахте на глупости, ей.. питахте ли брезничани дали им дреме за природата, при положение че безработицата е една от най-високите? ако еколозите се съгласят да плащат 1500 лв. заплата на местните, нека забранят златодобива.

  или по-добре да умрем от глад, но да сме дишали чист въздух, вместо да отгледаме деца?

  Отговор
 2. ДИМИТЪР   08.03.2013 at 16:28

  Абе ще има и такива дето ще взимат много големи заплати но въпросът е колко време ще ги взимат.Панагюрище е на едно от първите места а може би и на първо по ракови заболявания.Така че честита им работа.

  Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *