Нотариус разобличи лъжесвидетелят по “Октопод” – Георги Цветанов

Георги Цветанов

  Нотариус разби една от големите лъжи на свидетеля Георги Цветанов по делото „Октопод“.

Банкерът, източил клона на Първа частна банка в Плевен, упорито твърди, че е прехвърлил акциите си в застрахователната компания „Левски Спартак“, без при това да участва нотариус. Принудили го, бил „разтреперан от страх и ужас“ след заплахи и тормоз.

Според обвинителния акт преди 13-14 години той бил изнудван да се раздели с дела си в компанията, като го даде на израелски инвеститори.

Светлозар Костов

Цветанов, разбира се, поискал да му се плати или да получи гаранции, че интересите му ще бъдат защитени, но нищо подобно не се случило. По думите му в далечната 1998 г. получил предупреждение да прави всичко, което се иска от него, за да „не се стигне до крайности и… да не го ядат кучетата.

Истината и този път се оказа далеч по-различна от показанията на Георги Цветанов.

На поредното заседание по шумния процес „Октопод“ се яви нотариус Стилиян Тютюнджиев.

Той подробно описа как прехвърлянето на акциите от Георги Цветанов към израелския гражданин Маир Овадия е станало с договор.

Той го заверил в офис в столичния квартал „Лозенец“.

Нотариус Тютюнджиев даде и подробности около сделката.

Например той обясни, че прехвърлянето на акциите към чуждестранните инвеститори е официално заверено по обяд. Разговорът се водел на английски език, а накрая имало и малък коктейл за успешната сделка. Появата на свидетеля Тютюнджиев, както и детайлите, които описа, явно изнервиха прокурора по делото „Октопод“ Светлозар Костов. Той започна да изстрелва нелепи въпроси към нотариуса, приети с присмех в залата. Тютюнджиев трябваше да обяснява какво означава „обедна почивка“ и дали коктейлът е бил банкет!

Както е известно, още през септември 1998 г. Националният съвет по застраховане издава разрешение за извършване на застрахователна дейност на „Левски Спартак“. Дружеството, което занапред е преименувано на „Лев Инс“, става собственост изцяло на израелски компании – „Рахити Меир Класик“ и „Яад Пирзул 1984″. Капиталът от 3 млн. лева е разпределен по равно между двете дружества. Те са собственост на израелските бизнесмени Яков Вайнингер и Меир Овадия. Показателен е и фактът, че „Рахити Меир Класик“, в партньорство с италианския инвеститор „Николети“, е обявена за работодател №1 в България за 2003 г.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *