Никола Филчев – тайния съветник на Бойко Борисов!

Никола Филчев

  След близо 5-годишна „студена война“ Бойко Борисов отново затопли отношенията си с Никола Филчев. Напоследък бивши главен прокурор често гостува в къщата на доскорошния премиер Банкя, разкрива от обкръжението на Бойко.

От 6-7 месеца насам Никола Филчев поне веднъж седмично се среща с Борисов на „четири очи“, двамата редовно водят продължителни разговори и по мобилните си телефони, разправят политически клюкари.

Според мълвата, която се носи в партийните редици на ГЕРБ, а и в юридическите среди, Филчев е със статут на неформален съветник на Борисов по съдебни въпроси. Съвсем наскоро Бойко сам призна, че получава ценна информация от бившия главен прокурор – направи го пред Николай Кокинов и Мирослав Найденов, а думите му станаха достояние на цялата държава, след като някой записа разговора между тримата.

Бойко Борисов

„Филчев е като енциклопедия. Пускаш му копчето на сидито и той започва да говори – с точни дати, с имена, с факти. Толкова бистра мисъл има!“, не крие възхитата си от информираността на бившия главен прокурор Бойко.

Борисов и Никола Филчев поддържат противоречиви отношения от доста време насам – двамата започнаха да работят в тандем през 2001 -ва, когато Симеон Сакскобургготски назначи бодигарда си за главен секретар на МВР. В този период главен прокурор бе именно Филчев, който лично разписваше заповеди за арести и полицейски щурмове над бандитски имения. „С Борисов работехме добре -той беше дисциплиниран полицай и никога не „прескачаше“ прокуратурата, когато искаше да проведе полицейска акция. Винаги е проявявал уважение и коректност при служебните си контакти с мен“, призна преди около година Никола Филчев в едно от редките си телевизионни интервюта.

За мнозина обаче не е тайна, че Бойко и Филчев рязко обтегнаха отношенията си през 2002-ра, когато сръбският наркобос Сретан Йосич бе арестуван в София по искане на холандските служби за сигурност. Докато чакаше екстрадиция, Йоца Амстердама пробва да избяга чрез дързък мафиотски план за бягство, в който бяха въвлечени имената на тогавашния шеф на баретите Филко Славов, Алексей Петров, главния прокурор Никола Филчев и варненския магистрат Николай Колев.

И до днес се твърди, макар и без доказателства, че няколко човека са си поделили подкуп от $ 3 милиона платен от кума на Йосич Слободан Джурович – Кардинала, за да измъкнат Йоца от затвора. След като това не се случи и кралят на дрогата на Балканите бе екстрадиран до Холандия, последваха екзекуциите на Николай Колев и на психолога на баретите Владимир Димов. Разстрелян бе и мафиотският бос Милчо Бонев – Бай Миле, за когото се твърди, че е бил посредник по предаването на рушвета.

След тази мрачна история Бойко Борисов обтегна отношенията си с Никола Филчев. От своя страна тогавашният обвинител №1 на България се сближи още повече с Алексей Петров и с Филко Славов, наказателен отряд от барети даже действаше като личната преторианска гвардия на мустакатия магистрат. Казват, че Филчев поддържа близки отношения с Трактора по неволя – заради мистериозното убийство на адвокатката Надежда Георгиева, която му бе любовница. Според една от версиите именно Филчев е накълцал със сатъра държанката си тъй като тя била бременна от него и не искала да махне бебето. Впоследствие главният прокурор спешно заминал за Либия, а командоси от обкръжението на Филко Славов и Алексей Петров замели оставените от Филчев следи на местопрестъплението.

Така или иначе истината за убийството на адвокатката едва ли някога ще бъде разкрита. По-интересно е обаче, че Филчев е съумял да се еманципира от Алексей Петров. Бившият главен прокурор не само, че не поддържа близки отношения с Трактора, но и не пести хулите си по него пред свои приятели, Филчев се е изнесъл от къщата си на столичната улица „Арарат“, която навремето Алексей Петров му подари, и не желае да има нищо общо с мафиотския бос.

„Този ми причини много беди – действал е от мое име в десетки случаи, без да ме информира…“, не криел разочарованието си от Алексей Петров бившият главен прокурор.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Никола Филчев – тайния съветник на Бойко Борисов!"

  1. Мекопишков   01.05.2013 at 22:59

    Г Л У П О С Т И. Авторите съвсем са изкукали

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *