На гости в селото на рейнджъра – крадец Жоро Милионера, обрал 1,6 милиона лева!

Георги Енев - Жоро Милионера

  Той е българският Робин Худ – трябвали му пари, взел ги. Ако реши да почерпи, може да се върне, да реставрира църквата и така греховете му ще бъдат опростени. Що богаташи го направиха и си живеят живота, така ще е и с наш Гоше. Ние си пием за негово здраве. Петровден е – нека светите апостоли Петър и Павел го пазят. Да си харчи кинтите със здраве“, казват съгражданите на момчето, което обра 1, 6 милиона лева.

Бягството на Георги Енев в южната ни съседка е една от хилядите версии, които човек може да чуе, ако се разходи по улиците на родното му Манолско Конаре. Населеното място се обитава от около 400 души, като повечето знаят дори кътните зъби на съседи и приятели. Там от Нова година не само не се е раждало бебе, но попът е опял и изпратил в отвъдното цели 20 души.

Фамилията на Енев отдавна се е заселила в Пловдив, но дойде ли време за прибирането на картофите от полето или за брането на лозето, всички се прибират, за да помагат на баба Васка. Дворът се изпълва с глъч и смях, а трапезата не се разваля, докато не изгрее луната.

Възрастната жената е типичният пример за жилава българка. Съпругът й починал четири месеца преди да стане обирът на годината. И добре, че се споминал, защото трудно щял да понесе срама от клюките, които бродят като призраци из селото. Тя обаче не се предавала на слуховете през първите дни. Каквото и да чуела, запазвала самообладание – така свикнала от времето, когато Гошо, както го наричат близките му, бил рейнджър.

Десетина дни по-късно нервите й не издържали. Вдигнала кръвно, а когато стрелката на апарата минала малко над 200, разбрала, че се налага да вика екип на „Бърза помощ“. Докторите се отзовали светкавично. Състоянието й било толкова критично, че се наложило да я откарат в пловдивска болница.

„Бабата на Георги не е добре със сърцето. Нормално е да вдигне кръвно, журналистите буквално обсаждат къщата й. Тя за първи път в живота си видя интерес към своята особа и се притесни. Даде едно интервю по телевизията и призова Гоше да се върне у дома, преди да умре. После млъкна. Явно така са я посъветвали. Лелята на Георги Василка преболедува станалото с него. Беше наредила стари негови снимки в дома им и ревеше. Изпадна в шок. Едва се съвзе.

После не зная какво стана, но напусна селото и отиде в „Столипиново“ при сестра си – майката на Георги. И тя, горката, жив го оплака. Все нарежда, че момчето й не е бандит и някой го е подмамил. Надява се сам да се предаде. От една седмица нямаме вести от тях. Не знаем как са, къде са… За Гоше се говорят много неща. Аз го познавам от дете. Беше много работлив на къра, пасеше животните. На 8 години замина да учи в Пловдив и не се върна. Идвал е на гости на баба и дядо, но рядко. Чу се, че бил рейнджър в Афганистан, че там преживял някакви случки. И това приемаме за нормално, на война е бил. Сега, може там стрелбата и напрежението, плюс жегата да са му оказали влияние на психиката да се е попроменил и наистина да ограби парите на инкасото. Жените казват, че му станало нещо на главата. Ама да ви кажа честно, ние в селото не вярваме, че може да го е направил. Нещо е станало“, коментират местните жители, седнали на по питие насред мегдана. 

Лелята на Георги Енев

Бабите бавно отпиват студена мастика на глътки и млъкват за минути. Единствено по погледа им човек може да разбере, че потъват в дълбок размисъл за нещата от живота. Насочват екипа ни към среща с кмета – Иван Кузев, който е нещо като официалния говорител тук по повод обира на над милион и половин лева от Георги Енев.

Посреща ни в кабинета си и веднага вади кутия бонбони „Сезони“, с които черпи журналистите. В добро настроение и с компютърна мишка в ръка споделя, че знае всичко за всеки, но на нас едва ли може да ни бъде полезен с информация за Енев. Нямал никакви сведения нито за случилото си, нито за младежа.

„Какво да кажа за Георги, като само съм го виждал? Познавам баща му – майстор-строител, златни ръце има. Замина в Германия, за да издържа семейството си. Като му дръннали по телефона и казали за Георги, веднага се прибрал. Вижте, в кметството работят четири жени – чистачки, по-лесно ми е да ви кажа всичко за тях. Знам дори кога им идва онова женското – цикълът, личи си някак си. Ала за Енев чета какво пише в интернет и от там се информирам. Няма лошо, ако е взел парите.

Да даде една част за дарение на жителите на Манолско Конаре. Ще асфалтираме с тях улиците, че зимата зейнаха няколко дупки и сега човек може да се пребие, ако не внимава и не си гледа в краката“, простодушно казва кметът Кузев.

Майка му

Той отказва да бъде сниман, защото не желаел да бъде известен. По-важно за него било да живее с проблемите на местните и да им помага с каквото може. Идея си нямал какво може да е станало с Георги, но се надявал той да се върне по живо и по здраво в дома си. Убеден е, че младежът може и да е научил някои похвати за оцеляване от пребиваването си в Афганистан, но да обикаля горските полянки из Родопите с жълт кантарион в ръка, му се струва смешно.

В същото време жители на родопското село Хвойна се кълняха по телевизора, че са видели издирвания от МВР обирджия из планината, дегизиран като турист. Той учтиво поздравявал селяните и дори питал кои диви пътечки водят към съседна Гърция. Именно от там тръгнали слуховете, че най-вероятно Енев си пече дупето на елинските плажове в компанията на любовницата си и въобще не се притеснява, че ще бъде открит, камо ли арестуван.

Не се знае и с какви суми разполага в банки. Сигурно е едно – че до себе си е имал авторитетни и влиятелни приятели, защото е бил сред малцината щастливи българи, успели да изтеглят кредит от 110 000 лева с официален месечен доход от пет стотачки. Първия заем от 70 бона взел, за да купи апартамент в нова кооперация в Пловдив, където преди развода си живял заедно със съпругата и дъщеричката си.

Втория от 40 000 лева го теглил съвместно сьс съпругата си, за да развият общ бизнес.

По-приказливите познати на Гоше намекват, че той бил истински бохем -обичал и парите, и жените. От доста време движел с дългобедра блондинка и връзката им била публична тайна.

„Жив човек е. Знае ли някой какво му е в главата? Версиите са много, а истината е само една. Прибрал е много пари – да си ги харчи със здраве. 20 години държавата не спира да се краде и няма нито един осъден, наказан. Пуска се прах в очите на хората – очертават се едни дълги съдебни процеси, а на финала няма виновни, всички са оправдани. Така че: „Бягай, Гоше, и не се връщай! Близките ти ще се оправят, ще намерят начин. Не се живее в тази мизерия и ние те разбираме. И за жените не се притеснявай. И те ще се оправят без теб. Здраве да има – другото се купува“, философски обобщават селските шегобийци.

Междувременно от прокуратурата повдигнаха обвинение срещу Жоро Милионера, както пловдивчани прекръстиха Георги Енев, за длъжностно присвояване в особено големи размери. От Пловдивската окръжна прокуратура вече са издали и европейска заповед за арест.

Данните на разследващите са, че Енев е свил парите на „Райфайзен банк“, „Юробанк“ и „Прокредит банк“. Финикийските знаци са били събирани от въпросните банкови клонове в Пловдив и поверени в ръцете на Енчев в качеството му на охранител. Разследващите вече търсят приятели на издирвания от времето на службата му в армията, които да бъдат подложени на детектор на лъжата и разпитвани подробно за своя бивш колега.

Тепърва полицията ще установява откъде Георги е имал ключове за товарния отсек на инкасо автомобила, където са били парите. Той не е бил сред кръга лица, които са имали права да отварят касовото помещение. Охранителят обаче е знаел кодовете и как да елиминира алармата. Всичко това говори за добре планиран удар.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *