Наш туроператор отказва съдействие на пострадало българче в Гърция

  Само за миг почивката в чужбина може да се превърне в дълъг кошмар без помощ отнийде.

И по-лошото: тези, които би трябвало да ти съдействат като на бял човек, да се държат като недосегаеми и да се принудиш да разчиташ на случайни хора за финансова и лекарска помощ.

Уви, това не е хипотеза или сюжет на филм, а истински случай, разиграл се преди броени дни с нашенци, избрали да почиват в Гърция.

Автобус с българи, клиенти на туроператора „Солвекс“, пристига за почивка на остров Халкидики, в селцето Неоскиони. Качеството на услугата се оказва далеч под рекламираното ниво, но че в банята ти има мухъл, от който се изприщваш (както се оказва с някои от групата), е направо глезотия в сравнение с проблема, стоварил се на гърба на семейство пенсионери с внучето им.

Предпоследния ден преди края на ваканцията 4-годишната им внучка пада от люлка на плажа и уврежда ръчичката си. Никой не може да каже спукана ли, натъртена ли, счупена ли е но се подува страшно, а мъничето се превива от болки. Единственият начин да се започне някакво лечение е да се направи рентгенова снимка.

Естествената реакция е да се потърси връзка с туроператора и застрахователната агенция, с която екскурзиантите са се договорили в цената. Пенсионерското семейство Гергана и Снежанка Манолови от София са в шок. Състрадателни сънародници, с които се запознават по време на почивката, им помагат да телефонират на представителя на „Солвекс“. Toва е екскурзоводката Таня Илиева, която след пристигането и настаняването тръгва с автобуса в незнайна посока из Гърция. Възрастните хора се изприщват от нейния отговор – не било нейна работа да се заема с такива случаи. Молбите им да съдейства с превоз остават нечути.

Позвъняването в София не довежда до пo-добри резултати. От туроператорския офис предписват гениален съвет: като се приберат в България след 3 дена, да заведат детето на лекар. Възмутени гърци от рецепцията на хотела се принуждават също да звънят на „Солвекс“ в София, но остават смаяни от абдикацията. Българската фирма и представителката им шикалкавят, че за беда него ден лекарите в Гърция били в стачка. „Това са нелепи оправдания. Проверихме. Имало е само символична стачка в рамките на 10 минути, и то само в Атина“, заявяват свидетели на безцеремонността нашенска.

Хотелът извиква медицински екип от най-близката болница, която е на 80 км. Идват лекар с преводач. Превързват ръката на детето, дават му и успокояващ сироп, но и те заявяват, че трябва спешна рентгенова снимка, а най-близката детска педиатрия е в Солун, на 180 км.

Като разбират, че българите са изоставени на произвола, гръцките лекари казват: „Това е безобразие! Предоставете ни всички ваши документи – ще съдим вашия туроператор и застраховател, за да ни платят пътните разноски, включително и за преводач, което е техен ангажимент!“. Медиците предлагат на обърканите ни сънародници следното: „Можем да ви вземем с нашата кола до нашето градче, но до Солун трябва сами да се организирате.

Било в края на почивката и възрастното семейство било само с джобни пари. Друг сънародник, Емил от „Обеля“, който бил със собствен превоз, състрадателно предложил да откара детето директно в Солун. Така и станало посред нощ. По спешност ръката на момиченцето била гипсирана. Не им взели една стотинка, затова че България е в Европейския съюз. Но превозът останал за сметка на състрадателния Емо. А нервите и ужаса – за семейство Манолови, както и за цялата група сънародници, изправена на крак.

Когато дошло време да си тръгват, с автобуса най-после се появила и екскурзоводката. „Как си, миличко!“, било обръщението й към пострадалото дете. На фона на преживяната драма и безочие думите й били третирани като пълно лицемерие. Застрахователят пък поискал касова бележка за похарчения бензин.

Какъв е изводът? Бай Ганьо туроператор не е забавен, а опасен. Внимавайте, сънародници! Питайте и се консултирайте за всяка подробност относно отдиха ви в чужбина, споделят препатилите пътници.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *