Наглост! Синът на шефа на общината Андрей Иванов взел огромен кредит от Общинска банка

Андрей Иванов

С кредит от над 6 милиона лева, отпуснат от Общинска банка, е успял да се уреди синът на бившия шеф на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов.

Като обезпечение за странния заем фирмата на 32-годишния му наследник Бранимир Мирчев „96 Агрогруп” залага 13 декара ливада в село край Нова Загора. Том разкриха на своя пресконференция вчера общинските съветници от БСП Гедрга Кадиев и Жельо Бойчев.

Отпускането на заем е одобрено без възражения от назначените от ГЕРБ представители на Столичната община в рьководствюто на банката, допълниха червените общинари.

„Това е безпрецедентно използване на служебно положение. Тези хора считат, че общината и Общинска банка им е бащиния. Могат да правят каквото си искат и да раздават пари както си искат“, категоричен бе Жельо Бойчев. Историята около скандалния кредит започва през лятото но м. г. По това време фирма „96 Агрогруп“ е собственост на 6 души през юли подава документи за заем в Общинска банка. Месец по-кьсно собствеността на дружеството се сменя и на 29 август м.г.  84 % от акциите са купени от Бранимир Мирчев чрез друга негова фирма – „БМА-2009”

 

Георги Кадиев

  Междувременно на 14 юли СОС взема решение за свикване на общо събрание на което да бъде сменено ръководството на Общинска банка, където Столичната община държи над 50% от акциите. Причината са множеството сигнали за източване на трезора от фирми, близки до Христо Ковачки, които са акционери там. Според решението на общинския съвет общото събрание на банката трябва да се проведе на 1 септември м.г. Това обаче така и не става, защото изпълнението му е осуетено с процедурни хватки от председателя на СОС Андрей Иванов и колегите му от ГЕРБ категорични бяха червените общинари.

Врътката става възможна заради отказа на Иванов да подпише решението на СОС. Така то няма как да влезе в сила и съответно да бъде изпълнено.

Така на 30 септември 2001 г. старото ръководство на банката взема решение 5,93 млн. лв. на фирмата Бранимир Мирчев „96 Агрогруп“. Като обезпечение има едва 7 хиляди лева оборот залага 13 декара пасища в новозагорското село Карадаво. Общинска банка приема като залог и бъдещите машини и оборудване на предприятие за преработка на зеленчуци и плодове, които тепърва ще бъдат купени с парите. Според икономисти подобна практика на обезпечения от години не се практикува от останалите трезори. Причината вероятност от измами и невъзможността да се контролира за какво ще бъдат похарчени парите.

Въпреки това кредитът е одобрен от целия управителен съвет на Общинска банка каквито са изискванията на закона при заеми над половин милион лева, включително и от представителите на Столичната община. Тъй като кредитът превишава 1 млн. за неговото отпускане трябва съгласие и на БНБ. По информация на съветниците от БСП първоначално централната банка отказва да даде разрешение, но впоследствие необяснимо си променя мнението, обясни Георги Кадиев.

 

Любопитни съвпадения

Според Кадиев едва след като кредитът е отпуснат, като по чудо общината се задейства и общото събрание на банката е проведено. На него ръководството е сменено, но постовете си запазват двамата представители на общината, които като част от старото ръководство са одобрили
кредита.

Малко    след това     новите шефове     назначават   ревизия в банката. От доклада, който бе обявен миналата седмица, стана ясно, че трезорът  е   източван системно чрез раздаване на кухи кредити наразличнифирми, сочени за близки до бизнесмена Христо Ковачки. Любопитно е, че в подробния доклад ревизорите са пропуснали да забележат заема на Бранимир Мирчев, обясниха червените общински съветници.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *