Митьо Очите завлякъл в бизнеса наивния Любослав Пенев, като присвоил неговия дял

Любослав Пенев

  От всеки футболист бизнесмен не става и живото доказателство за това се каза Любослав Пенев. В биографията на славния нападател на ЦСКА, „Атлетико“ (Мадрид) и „Валенсия, а сега селекционер на футболния национален отбор, „очите му вади“ огромна черна точка в перото за търговия и печелене на пари извън терена. По ирония на съдбата бащицата на култовата фраза „Който не ме харесва, да духа супата!“ сам се опари от нея, издухвайки поне по груби сметки към 30 милиона лева от спестяванията си чрез неуспешни бизнес начинания.

За година и половина начело на националния отбор Любослав доказа, че неслучайно фамилията му е Пенев. С харизмата на своя чичо, племенникът на треньорската икона Димитър Пенев дръпна здраво юздите на каляската, останала без трите си ата Бербатов, Стилиян и Мартин Петрови, и накара цяла България отново да мечтае за римейк на славното американско лято с новите лидери Ивелин Попов, Станислав Манолев, Александър Тонев, Ники Михайлов и компания.

Митьо Очите

За да достигне до тук и да залъска имиджа си на успешен треньор обаче, Чичовото трябваше да се измъкне сух от поредното бизнес проклятие, заради което за малко не се изправи срещу Темида в съда.

В края на 2009 г. тогавашният треньор на ЦСКА получи забрана да напуска страната по решение на Областна дирекция на МВР – Бургас. Причината – запорирано имущество на стойност 2,3 млн. лева заради необслужван кредит към СИБанк.

Сумата била предвидена от Чичовото за последния му проект – строеж на вилно селище в Лозенец. Според всичко знаещи хора от ъндърграунда ортак на Любослав в бизнес начинанието бил морски мафиот №1 Димитър Желязков – Митьо Очите. Целта на печално известния несебърски гангстер била да завладее до дупка Южното Черноморие по изпипана схема. Благодарение на връзките си уреждал апетитни парцели, а от партньорите му, популярни личности, само от имената на които да лапа дивиденти в бъдеще, се изисквало да подсигурят по-голямата част от началния капитал.

Васил Илиев

Съгласно уговорката с Очите, Чичовото успял да изтегли 1 млн. евро от СИБанк през март 2008 г. Съвместният им проект се забавил заради новите екоизисквания от страна на ЕС. Къде обаче е потънала огромната сума, един Господ знае, но нито първата копка на вилното селище край Лозенец била направена, нито банката получила обратно милионите си.

Ако се вярва на легендите, кръстосващи подземния свят, морският Ал Капоне Митьо Очите завлякъл наивния бизнесмен Любослав, като присвоил дяла му.

След последното „ужилване“ един от най-успелите български футболисти от златното поколение се заклел: „До тук с проклетия бизнес!“. Още повече, че не му било за пръв път да има вземане-даване с подземния свят. 4-5 години преди да се опари с Митьо Очите, Чичовото бе разпитван в Националното следствие по дело за неплатени данъци и пране на пари срещу ромския бизнесмен Кирил Киров – Японеца. Пенев обяснил на следователите, че през 1994 г. дал $ 100 000 приятелски заем на Японеца без срок и лихви. Киров забравил да върне парите, които Любослав така и не си потърсил.

Кирил Кирилов - Японеца

Паметливи припомнят също, че Пенев-младши имал съдружие и с Младен Михалев – Маджо. За кратко с основателя на СИК го свързвала фирма за разпространение на видеофилми.

Реално при голяма част от опитите му да се докаже като търговец, Чичовото духа супата покрай хора, гравитиращи на ръба на закона, с такъв стартира м първото му бизнес начинание в зората на демокрацията. Тогава, все още действащ футболист, Ел Голеадор се навърта край създателя на ВИС-2 Васил Илиев.

Племенникът на Димитър Пенев е на върха на финансовия Олимп, парите валят като порой над него след трансфера му във „Валенсия“. В комбина на Илиев двамата основават застрахователното дружество „Юпитер“. Любо влиза в партията на висаджията и в култовата по онова време дискотека „Нерон“ в подлеза на ндк. въобще периметърът около Националния дворец на културата се превръща в бездънна яма за настоящия селекционер на националите. Освен в ползвания като офис на борци и мутри клуб, чичовото набутва няколко милиона и в прословутото кафе „Валенсиана“, взривено по-късно с мощна бомба и в просъществувалата само няколко месеца дискотека „Карамел“.

Младен Михалев - Маджо

Спестяванията му потъват безвъзвратно още в комбинат за преработка на месо в софийския квартал „Дружба“, заведения в Кюстендил и Бургас, супермаркет в „Лозенец“, фабрика за преработка на цветни метали и желязо в Плевен, „Декомания“, умаленото копие на Лувъра, обзаведеното с „Версаче“ заведение на бившата му жена Даниела Серданова, недвижими имоти, обявеният в несъстоятелност туристически оператор „Седемте ООД“, с товарен транспорт и още, и още….

Но най-крупното бизнес затъване на Любослав Пенев несъмнено е опитът му да управлява банковите дела в Испания.

Предлагат му да участва в закупуването на украинска банка във Валенсия. върди се, че Чичовото участвал с 12 милиона евро. Огромна грешка! Само няколко месеца по-късно, когато футболистът потрива доволно ръце, чакайки дивиденти като банкер, го поливат със студена вода. Банката фалира, а пишман бизнесменът разбира, че е бил измамен.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *