Мирослав Найденов прикрива шашми на фирма, монополизирала добива на дървесина у нас

Министърът на земеделието Мирослав Найденов

 Фирма, свързана с високопоставен служител от Министерството на земеделието, е монополизирала добива на дървесина в България, твърдят отлично информирани източници. Любопитното е, че тази компания няма никаква история, а възходът й започва едва през последните години.

Тръгва буквално от нищото и при управлението на ГЕРБ слага ръка върху този печеливш бизнес, в който годишно се въртят милиони. За камуфлаж по търговете за дървесина с нея се явява още една фирма. Тя не печели, защото дава по-ниски оферти, но така се създава впечатление, че всичко е законно.

Поредното доказателство, че тази схема работи много успешно, е търгът за добив на дървесина от 30 горски стопанства, проведен през май т.г. Стойността на поръчката е 12 079 077 лв. Условията за участие са така нагласени, че победителите са предварително известни. Кандидатите трябва да внесат гаранция от 360 000 лева. Освен това условието е още в първите 10 дни да се платят 35% от стойността на дървесината, а това са над 5 млн. лева.

Затова никой в бранша не е изненадан, че се явяват само две фирми – „Глобал пропърти консулт“ и „Норд форест груп“, които напоследък вървят едва ли не в пакет. Победител е „Глобал пропърти консулт“, която предлага 12 078 485,38 лв. „Норд форест груп“ дава едва 900 лева по-малко.

Колкото и да се рови във фирмените регистри,  около двете фирми не излиза нищо интересно.

„Глобал пропърти консулт“ е създадена през юли 2007 г. със собственици Деян Добрев и Атанас Иванов. Като предмет на дейност са записани реклама, търговия, дейност в областта на авторските права, хотелиерство и т.н. Добрев и Иванов са абсолютно непознати до тази година имена в бизнеса с дървесина. Справка показва, че повечето от фирмите, свързани с тях, са ориентирани към рекламния бизнес. Нямат известни имена сред бизнес обкръжението си, нито някаква впечатляваща фирмена история. Затова е много странно как вадят тези милиони левове, за да играят на търговете.

„Норд форест груп“ оставя впечатлението, че е основана само за да бъде сателит на „Глобал пропърти консулт“. Капиталът й е едва 1000 лева и е регистрирана през 2011 г.! Съсобственици са Петър Огнянов и Спартак Илиев, също непознати в бизнеса с дървесина.

Оказа се, че точно „Глобал пропърти консулт“ е тайнствената фирма, която изкупи дървесината, продадена от Министерството на земеделието през борсата през февруари т.г. Тогава гръмна грандиозен скандал, защото беше отказано да се съобщи името й.

Собствениците на дървопреработващи фирми заплашиха с протести. Те настояваха да разберат как е избран този купувач, след като фирми, които от години са реално в този бизнес, дори не бяха допуснати до борсовата търговия. Освен това се оказа, че цената, на която е продадена дървесината тогава, е едва 47 лв. за кубик, като реалната стойност е тройна според експертите от бранша.

В скандала се включи и БСП – депутати обявиха, че дават земеделския министър Мирослав Найденов на прокурор. Те изчислиха, че загубата на държавата от първата сесия на борсовата търговия с дървесина е 3 млн. лв.

Шефовете на две от най-големите дървообработващи предприятия споделиха, че малко след тези скандални продажби при тях са идвали посредници, които им предлагали дървесина, но на доста по-високи цени.

Те били принудени да приемат само за да не спрат работа. Дотогава фирмите са купували директно от горските стопанства, а сега вече с посредник, който без да прави каквито и да е инвестиции, прибира процент като печалба.

Опитите на наш репортер да се свърже с представители на двете толерирани от Земеделското министерство фирми и да разбере как точно са решили да се насочат към този изключително печеливш бизнес, удариха на камък.

Телефоните, които са посочени във фирмената им регистрация, се оказаха фалшиви. На единия от двата телефона на „Глобал пропърти консулт“ се обажда счетоводна кантора.

Служителите обясняват, че често звънят изнервени клиенти, но от счетоводната кантора въобще не са чували за такава фирма. В интернет също липсва каквато и да е информация за офис или дейност на тази компания. След настойчиви опити открихме представител на фирмата. Той бе категоричен – да не си врем носа, където не ни е работа.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Мирослав Найденов прикрива шашми на фирма, монополизирала добива на дървесина у нас"

 1. daniela   09.12.2012 at 18:34

  Навсякъде Гадни
  Елементарни
  Развалени
  Боклуци и техните фирмички

  Отговор
 2. this web hosting   28.08.2021 at 15:45

  I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both
  equally educative and interesting, and let me tell you, you have
  hit the nail on the head. The problem is something not enough men and women are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy I came across this during my hunt for something relating to this.

  Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *