Мирослав Найденов отделя 334 000 лв. от бюджета за изложба на каракачанки, за да се подмаже на Бойко

Мирослав Найденов

  От 2010 година, когато ГЕРБ направиха първия си бюджет, се отделят държавни средства за запазването на българската овчарка или каракачанка, както още е известна. Те са разпределени в различни пера. 130 000 лева са предвидени за транепортни средства за превоза на българските потомци до изложбите, на които се показват. Други 200 000 са заделени за представянето на самото куче на тези изложби. И накрая 4000 лева годишно са предназначени за воденето на родословна книга на същото това куче.

Програмата остава неизвестна за широката общественост, защото тя е „минимис“, тоест малките проекти, които официално не се обявяват. „Обяснението е само едно – Бойко Борисов се интересува от каракачанката. Дайте да му се подмажеме. Тази програма не се афишира, защото явно ги е срам“, убедена е народната представителка от Коалиция за България Корнелия Нинова.

В отговор на нейния въпрос за овчарското куче, Мирослав Найденов се опита да отбие удара, като каза, че става въпрос за каракачанското.

Бойко Борисов

Странно, че е ветеринар, а не знае, че те са синоними. Нинова се възмущава, защото на фона на особената грижа за каракачанката държавата не прави нищо за запазването на генофона и на другите традиционно български породи. За съжаление, и те са застрашени от изчезване, но не са любимци на вожда на ГЕРБ. Според специалисти от общо 60 заплашени от изчезване са 38. Сред тях са говеда, овце, биволи, кози, кокошки, свине, зайци, гъски, та дори и шаранът. За тях обаче пари няма.

„В Бюджет 2013 г. не се отпускат помощи и за земеделците – подчертава Корнелия Нинова. – През 2012 г. бяха обещани и подписани споразумения, че те ще получат компенсации за ДДС на горивата. През цялото време бяха лъгани и тази държавна поръчка не им беше изплатена.“ За догодина такива средства също не са запожени в бюджета.

Селските стопани могат да разчитат на доплащане само от европейските фондове. Няма помощ за семена, както при предишните управления. Тоест държавата се оттегля. ЕС разрешава и оправляващите бяха предвидили да обезвъзмездят така наречените пропаднали площи. „Една стотинка не получиха земеделците заради наводненията, градушките и сушата.

За догодина пак не е предвидено. За овчарското куче обаче пари има. Дори да му купят каручка, за да се заведе на изложба.“

Неотдавна Найденов получи като подарък за рождения си ден от оказионните животновъдни организации две каракачанки. Вероятно и те ще минат на издръжка по същата тази програма.

Поставен натясно, министърът добави, че има и други такива програми за запазване на генофона и посочи български породи коне.

Не спомена какви средства са заделени. Лесно можем да се досетим, че най-новият приятел на Борисов – Георги Гергов, ще се облажи пък от тази програма. Той е оставил на сина си да стопанисва завода за расови коне в Пловдивско.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *