Мирослав Найденов лапа яки, грешни и престъпни хонорари!

Мирослав Найденов

  Министерството на земеделието е въвело от две години още една тежка форма на корупция под благосклонния поглед на Мирослав Найденов. В злополучния фонд „Земеделие“ чиновниците отстраняват да присвоят парите, които им се полагат, сигнализираха потърпевши пред журналисти.

Те са подали оплаквания на всички възможни инстанции – като се започне с шефа на фонд „Земеделие“, мине се през заместник-министър Светлана Боянова и се стигне до министър Найденов. Резултатът е нулев. В договорите, които са за стотици хиляди евро, хонорарът за консултантите по регламент е над 12% от стойността на проекта. Още 5% им се начисляват за изготвянето на бизнес план за съответния проект. Така по йерархията нагоре се разпределят милиони.

Светлана Боянова

Тази порочна практика се наказва безпрекословно от Европейската комисия. Ако бенефициентът по проекта не изплати дължимите суми по договор, се смята, че проектът не е изпълнен. От това следва тежко наказание – Европейската комисия не изплаща дължимото по проекта.

Въпреки многобройните сигнали до министъра на земеделието и горите Мирослав Найденов обаче, той мълчаливо одобрява тази корупционна практика на служителите си, от която се облагодетелстват всички по веригата. Как става това? Месец преди финализирането на проекта чиновниците привикват бенефициента. Заявяват му, че са открили „нарушения“, които ще му попречат да вземе проекта. Успокояват го: „Не се срещай вече с консултанта си. Ние ще оправим работата. Тези „номера“ се правят преди всичко по проектите за фотоволтаични системи, които са за стотици хиляди. Такъв е случаят с фирма „Калисто инженеринг“. През април 2011 г. консултантът й е привикан във фонд „Земеделие“ и му е съобщено, че проектът на фирмата няма да мине поради „Функционална несамостоятелност“.

Два месеца по-късно, на 20 юни, управителят на фирма „Калисто“ Марин Тодоров подписва договор с Агенцията по горите. Малко след това господинът продава 50% от фирмата си на двама нови собственици. Единият от тях е Венелин Йорданов, управител на „Венита – Венелина Йорданова“. Тя е съпруга на Деян Йорданов, който пък е собственик на „Венита – Деян Йорданов“. И двете фирми имат един и същ предмет на дейност. Това обаче не пречи и двамата да се превърнат в бенефициенти по европроекта. Сега вече той е „функционално самостоятелен“, след като съответният служител от фонда е обединил двата им съседни парцела в едно. При това не без груби нарушения защото по този начин бенефициентите са, меко казано, неравнопоставени. Досега усилията на всички консултанти, които хората на Мирослав Найденов са шкартирали, остават напразни.

Те са потърсили правата си в ДАНС, откъдето няма никакъв отговор.

И.д. шефката на БОРКОР Елеонора Николова пък отговорила, че антикорупционната институция се занимава само с програми, спуснати от правителството.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *