Министърът на икономиката Делян Добрев одобрил далавера за източване на “Булгаргаз”

Министърът на икономиката Делян Добрев

   Скандална далавера, одобрена лично от новия министър Делян Добрев, ощетява държавното дружество “Булгаргаз” с 6 милиона лева, установи разследване.

Предприятието е доставчик на газ за „Топлофикация“, а цената на парното ще се вдигне за пореден път от 1 април. Щетите от 6-те милиона лева, които вероятно ще потънат като рушвети по веригата, ще платят стотиците хиляди домакинства.

Схемата на източването е прозаична и се прилага за повечето държавни фирми, които държат парите си на депозит в близката до ДПС и ГЕРБ Корпоративна търговска банка.

Според официална справка от края на миналата година, изготвена от уволнения министър на икономиката Трайчо Трайков, държавното дружество „Булгаргаз“ държи на депозит в Корпоративна търговска банка 72 милиона долара, или 107 милиона в лева. Според запознати лихвата по депозита, която банката на властта плаща на държавните дружества, е около 2 процента.

В същото време в „Държавен вестник“ е публикувана обява, че „Булгаргаз“ търси 60 милиона лева кредит от банка, за да може да купува газ от Русия. Горивото е предназначено за топлофикациите в големите градове. На конкурса се явява една-единствена финансова институция – Корпоративна търговска банка. В началото на март с нея е сключен договор за кредит от 60 милиона, въпреки че предприятието депозирало там 107 милиона от свободните си пари! Така на практика се получава, че държавното дружество „Булгаргаз“ ще получи като кредит собствените си пари и ще плати за това почти 6 милиона лева допълнително. Безумната финансова операция да вземеш кредит от собствените си пари и да платиш допълнително е съгласувана на високо ниво в ГЕРБ, научиха разследващи.

"Булгаргаз"

  „Булгаргаз“ е собственост на Българския енергиен холдинг. Един от шефовете там е Делян Добрев – бивш заместник на Трайчо Трайков, а сега министър на икономиката. Той оглавява борда на директорите и спуска партийните решения до ръководствата на държавните предприятия, собственост на БЕХ -„Булгаргаз“, ТЕЦ „Марица-изток“, НЕК и АЕЦ „Козлодуй“.

Кредитът на държавната „Булгаргаз“ от близката до ГЕРБ и ДПС банка ще има фатални последствия за потребителите на парно. Собствените им пари, отпуснати като кредит, и плащането допълнително на 6 милиона лихви са едно от основанията за повишаване на цената на парното от 1 април, защото са представени като допълнителен разход пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Така печалбата на Корпоративна банка от 6 милиона, които вероятно ще потънат в джобовете на отговорни фактори в държавата, ще се трансформира в загуба за домакинствата в големите градове. Те ще плащат до 30 процента по-скъпо парно.

Схемата с източването на „Булгаргаз“ е прилагана и при повечето държавни  предприятия, собственост на Българския енергиен холдинг, които държат парите си на депозит с ниска лихва в банката на властта. След като ги вкарат там, те ги получават като кредити с три до четири пъти по-високи лихви.

Според запознати с далаверите на властта кредитът на „Булгаргаз“ със собствените му пари не е отпуснат случайно. Източниците ни твърдят, че от държавното предприятие няма да могат да го обслужват и банката на Цветан Василев ще придобие „Булгаргаз“ плавно по схемата дълг срещу собственост. Тази афера се готви и за други държавни фирми, източвани по същия начин.

Още сензации:

loading...

4 Отговора за "Министърът на икономиката Делян Добрев одобрил далавера за източване на “Булгаргаз”"

  1. Наско   26.03.2012 at 15:11

    КТБ отдавна е в полезрението на ЕК и даже започна разследване срещу банката за нерегламентирана държавна помощ, ама явно още няма резултат за да си позволи подобна операция с Булгаргаз!

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *