Милен Велчев замесен в медийна сделка по време на превалутирането на дълга от долари в евро

Милен Велчев

  Британската консултантска компания Alegro Capital, която купи телевизионните канали TV7, Super7 и ВВТ, е от средите на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Единият от съоснователите и старши партньор – Крисчън Бергман, се е присъединил към нея, след като дълго време е заемал ключови постове в „Морган Стенли“ по време на прочутата сделка с българския външен дълг. Това стана преди десетина години, когато юпитата на Сакскобургготски Милен Велчев и Калин Катев стават министър и заместник-министър на финансите. Те на няколко пъти превалутираха дълга от долари в евро.

Георги Велчев

Месеци преди това световните финансови анализатори предвиждаха рязко падане на курса на американската валута. Сега заради това България трябва да плати 880 млн. лева през 2013 г., за което страната ще вземе нов заем. Според доклад на „Индъстри Уоч“ за Министерството на финансите резултатът е 1 милиард лева загуби за българския бюджет.

Основна част от дълга е била изкупена именно от лондонския клон на американската инвестиционна банка „Морган Стенли Дийн Уитър“. Банката е навъртяла над 200 млн. долара при покупката на български инструменти през тази година. Според вещи финансисти Велчев и Катев са взели ретрокомисиони. Подозренията падат и върху Милен Велчев, чийто брат Георги работи по онова време в „Морган Стенли“. Това определено го поставя в позиция на конфликт на интереси. Самият Георги Велчев отказва да даде отговор на въпроса има ли участие в

Глашатаят на властта Николай Бареков изпадна в немилост

сделката по обратното изкупуване на дълга. Правителството Сакскобургготски беше сформирано през юли 2001 г. Първата „пилотна“ сделка за 218 милиона долара се случи в края на 2001 г. След това парламентът гласува превалутирането на два етапа – през март 2002 г. и септември 2002 г. Обратното изкупуване става при курс долар за долар и така се оказва, че само за половин година печалбата е главозамайваща – над 300 милиона долара. От тук нататък е трудно да се изчислят печалбите около мозъчния тръст от лондонското Сити, начело на който е княз Кирил Преславски, синът на нашия премиер Сакскобургготски.

„Транзакцията приключи и вярваме, че през сделката с Alegro Capital осигуряваме по-добро бъдеще на хората в медията“, коментира Евелина Колева, мениджър на ТВ7. Обществена тайна е, че тя е много близка до управителя на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Той беше консултант при предишната сделка, когато трите телевизии станаха собственост на кипърска офшорка. В същото време Колева е на нож с водещия и шеф на актуалните и публицистични предавания Николай Бареков. Той разчиташе на близките си отношения с Бойко Борисов, за да вземе връх в телевизията, но очевидно парите около царя тежат много повече от самомнението на Бареков. Преди месец той бе назначен за директор в трета глуха – ББТ. Оттогава устремът му на журналист за мокри поръчки замря. Напоследък дори рядко се появява като водещ на сутрешния блок. Така видимата част на айсберга на правителствената медия безславно потъна.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *