Мафиотът Ицо Байков купувал служители на МВР

Ицо Байков

  МBP отново се провали c разследването за наркобоса Ицо Байков. Той е арестуван преди година, но днес живее спокойно в чужбина, както повечето престъпни лидери като Таки, Къро, Маджо, Малкия Маргин и много други.

След като Таки бяга от България през 2009 г., на наркопазара в София се отваря голяма ниша за нови играчи. Един от тях е 37-годишният Ицо Байков. В миналото той работи в организацията на Златко Баретата. Когато Баретата е притиснат още през 2008 г., Байков излиза от обкръжението му и започва да изгражда собствена група за разпространение на наркотици. Пласира кокаин, марихуана и амфетамини в южните квартали на София Кара скъпи джипове и демонстрира сила пред останалите, които искат да влязат на пазара с дрога.

Байков е арестуван през 2011 г. По информация, до задържането му се стига, след като ченгетата надушили, че съпругата му Светлана е спонсор на БСП. В същото време Байков е поддържал тесни контакти с висши полицаи, които са прикривали престъпната му дейност. От 2009 до 2011 г. Ицо Байков става все по-силен на наркопазара. Дейността му се разраства, а за него работят над 50 души, които доставят, разпределят и пласират дрогата в София. След ареста му през 2011 г., той е тикнат в килията, но в края на годината излиза и изчезва от страната.

Научихме от бивши ръководни служители в Столичната дирекция на полицията, разследването за наркотици срещу Байков е било обречено още от самото начало.

Днес той няма обвинение за това, а го съдят само за грабеж от 2009 г. Причината е, че Байков бил категоричен, че ако го обвинят за дрога, ще се разприказва за контактите си със служители на МВР в 6 РПУ и дирекцията на полицията.

„Стотици хиляди съм плащал на колегите ви за две години, ако ме прецакате, ще стане международен скандал“, заявил Байков на един от разпитите в ГДБОП. След вътрешна проверка в МВР се установило, че не лъже. Той наистина поддържал близки отношения с ченгета от „Криминална полиция“, а раздухването на скандала щяло да се окаже фатално, защото под носа на Цветанов цели две години наркобос е купувал подчинените му служители в МВР, докато организацията му е продавала дрога из най-престижните квартали на София.

След неформално съвещание на висши служители на ГДБОП се решило на Байков да не се повдигат обвинения за наркотици и така да го склонят да не говори.

Затова и след като е пуснат от ареста, МВР проспива заминаването му за чужбина.

Така случаят „Байков” става поредният провал на МВР и прокуратурата в борбата с разпространението на наркотици. Единствено Митьо Очите и аверите му лежаха в затвора, но разследването по групата му започва през 2007 г., когато ГЕРБ още не са на власт. Присъда на първа инстанция има и Златко Баретата, но по него работата също е свършена, преди правителството на Бойко Борисов да яхне МВР.

Другият голям наркобос – Христофорос Аманатидис-Таки, също избяга от страната, а по информация от приближен източник той е бил доверено лице и информатор на висш ръководен служител на ГДБОП, който след бягството му се изкачи още повече в йерархията.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *