Маджо се изпокара с Борисов заради апетитни имоти

 

Младен Михалев – Маджо

  Като кмет на София спрях заграбването на Южния парк. Едни хора искаха да строят жилищен квартал там, да осеят парка с молове…

След като стопирах тази далавера, аз и главният архитект Петър Диков получихме букети с бели рози. Нямаше бележки от кого са, но ние сами се сетихме“.

Това признание на доскорошния премиер Бойко Борисов пред Кеворк Кеворкян навръх Великден остана неразбрано от мнозина. По-паметливите и информирани хора в държавата обаче възкресиха спомена си за яростния конфликт между някогашните добри приятели и ортаци Борисов и Младен Михалев – Маджо, който бе предизвикан именно от отказа на лидера на ГЕРБ да даде зелена светлина за застрояването на столичния Южен парк.

Напрежението между основателя на СИК и Бойко припламва още през 2006-а, броени месеци след като Борисов печели изборите за кмет на София.

Бойко Борисов

Малко по-рано Стефан Софиянски овакантява поста на столичен градоначалник, тъй като влиза в парламента. От своя страна, Бойко Борисов остава извън борда на Тройната коалиция, макар 4 години да е бил главен секретар на МВР. Неговият патрон – Симеон Сакскобургготски, го жертва в преговорите с БСП и ДПС за създаване на „правителство на спасението“, което да финализира процедурите по приемането на България в Европейския съюз. Вътрешното министерство е поверено на БСП и по-конкретно – на Румен Петков, а за Бойко не се намира място в екипа.

Като кмет на София Борисов заварва враждебен общински съвет, почти изцяло съставен от хора на Софмянски и от общинари на БСП. Най-апетитното парче от баницата на София в този период е скандалното дружество „Общински имоти“ -за периода 1999-2005 г. тази „черна политическа каса“ е шитнала на безценица половината столица.

Продадени са стотици имоти за жълти стотинки, а най-големите печеливши от повсеместното разграбване са знакови „бизнесмени“ от групировката СИК. Лидерът на мафиотската задруга Младен Михалев – Маджо, вече е съумял да лапне над 400 декара от района на квартал „Овча купел“, като земята е апортирана от Столична община в създаденото акционерно дружество „Професионален футболен клуб Славия 1913″. На практика Маджо заграбва стадиона на най-стария софийски отбор “Славия“ и огромни тревни площи в района, без да е платил нито стотинка. Впоследствие Младен Михалев и дясната му ръка Венци Стефанов прехвърлят акциите си на офшорна фирма, регистрирана на Британските Вирджински острови.

Маджо обаче не е успял да узакони друг далеч по-апетитен терен, придобит по криминален начин от „Общински имоти“ – терен от 55 декара в Южния парк, както и още над 400 декара площи, предвидени за прехвърляне в контролираното от него дружество „София сити къмпани“. Основателят на СИК планира да построи огромен мол в Южния парк, който да се конкурира със строящия се в онзи период търговски център до хотел „Хемус“. Казват, че битката е била на въпрос и чест за Младен Михалев, тъй като търговският център до хотелите „Хилтън“ и „Хемус“ в близост до Южния парк бил финансиран не само от Румен Гайтански – Вълка, но и от неговите бивши съдружници и настоящи смъртни врагове братя Маргини. Важна подробност е, че земята, върху която бе построен молът в близост до НДК, също бе придобита чрез престъпна схема от „Общински имоти“.

Паметливи свидетели на задкулисните преговори между Маджо и столични общинари си спомнят, че основателят на СИК изтръгнал обещание от Бойко Борисов, че ще получи разрешение да строи Търговски и бизнес център в Южния парк върху 55-те декара. Като посредник в преговорите е ползван влиятелен генерал, който е смятан за един от „учителите“ на Бойко Борисов в политиката и икономиката.

„Бойко обеща на Маджо, че ще му разреши да строи мол, но през 2007-а, когато изтече мандатът му като кмет на София и той спечели следващите местни избори. Тогава той обясни на посредника, че няма как да придвижи проекта на СИК по-рано, тъй като всички общинари ще му скочат и ще бойкотират с гласовете си неговия подпис. Младен Михалев прие на доверие мъжката дума на Бойко“, разказва запознат с историята.

Две години по-късно Бойко Борисов печели безапелационно изборите за кмет на София, разгромявайки кандидата на БСП Бриго Аспарухов. Почти целият общински съвет на Борисов е съставен от бивши протежета на Стефан Софиянски. Времето минава, но заграбените по-рано декари от Южния парк така и не се узаконяват от кмета Бойко Борисов. Главният архитект на София Петър Диков също отказва да сложи подписа си, с който да одобри строежа на Търговски център на Младен Михалев, финансиран от неговата собствена банкова институция.

Вбесен от неспазената от Бойко дума, Маджо праща посредник, който предава на кмета: Младен каза, че няма да живееш дълго Ден по-късно в кабинета си на „Московска“ Борисов получава букет от бели рози от анонимен „обожател“. Вечерта такъв букет цъфва и в къщата му в Банкя. Бялата роза е мафиотски символ на отмъщение и за Бойко няма никакви съмнения откъде идва заплахата.

Малко по-късно вратата на кабинета на Бойко в Столична община е блиндирана, а охраната му – подсилена. В този период Борисов се пази и заради смъртна заплаха, отправена му от друг знаков мафиот – Сретен Йосич…

Години по-късно отношенията между Бойко Борисов и Младен Михалев – Маджо продължават да са противоречиви. В началото на 90-те Бойко е част от империята СИК чрез охранителната си фирма „ИПОН“, но пък бизнесът му е чист и той не се замесва в мутренската война за силово застраховане. Като главен секретар на МВР Борисов разочарова почти всичките си бивши съдружници и познати от „силовите групировки“, които го обвиняват, че „не им пуска аванта“.

След 4-годишно кметуване Бойко вече е в открит конфликт със знакови бизнесмени като Румен Вълка, а след като през 2009-а ГЕРБ спечели изборите и Борисов стана премиер, всичките му връзки с миналото бяха скъсани безвъзвратно.

Казват, че в наши дни Бойко не поддържа добри отношения дори с Румен Николов – Пашата… Въпреки че точно по негово време Пашата укрепна солидно финансово и вече бил официално милиардер.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Маджо се изпокара с Борисов заради апетитни имоти"

  1. Андрей Луканов   10.05.2013 at 21:23

    „Известният“ генерал е известният ПИДАЛ Любе Гоцов. Боко винаги е бил миниатюрен макро /момче за дребни услуги/ в СИК, демек слугинаж от добнопробен тип. Да му се определя ролята на фактор в държавата е смешно. Скоро, много скоро ще му лъсне тлъстия фуклив задник на болезнено амбициозна за власт марионетка, която служи като фуния за наливане на европарите в сметките на тъй наречените крупни олигарси /не повече от 50 души/от типа на Маджо и Черепа, а те – в офшорките на около 60 от общо 160-те висши офицери от бившата Държавна Сигурност. Тези от тях, които останаха изолирани от своите бивши колеги сега започват да вадят кирливите ризи на колегите си. Това е началото на края в привидно монолитната пирамида на ДС, бедното дете на лейтенант Шмид от КГБ и ГРУ.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *