Людмил Стойков и Симеон Пешов крадат пътища и масиви край морето

Людмил Стойков

  Най-живописната част от българското Черно­морие е заграбена от оли-гарсите Людмил Стойков и Симеон Пешов, показ­ва репортерска проверка. Кражбата на века е извършена благо­дарение престъпното без­действие на държавата и община Созопол.

 Става дума за огромни масиви от земи, които се лоцират южно от вилно се­лище „Дюни“. Наглото по­сегателство е извършено чрез поставянето на три бариери и затварянето на десетки километри пъти­ща от републиканската пътна мрежа. Това без­прецедентно заграбване на държавна територия и държавни пътища се случ­ва в началото на XXI век в държава, която иначе се води член на Европей­ския съюз.

 Шосето, свързващо Ка­ваците с Приморско, е затворено с мантинела малко след като се откло­нява след плажовете на „Дюни“, увери се наш екип. По този начин хотелите в „Дюни“, соб­ственост главно на Люд­мил Стайков, и комплек­сът „Свети Тома“, собстве­ност на управляваната от Симеон Пешов строител­на компания „Главболгарстрой“, стават единствени ползватели на пътя. Това принуждава пътуващи­те от Созопол до Приморско и обратно да въртят допълнително десетки километри.

Симеон Пешов

  Още две незаконни бариери, поставени от шефовете на „Главбол-гарстрой“, ограничават туристите да използват шосето което води към Аркутино и устието на река Ропотамо. Хората от Созопол вече са решили да събират подписка срещу цинич­ните олигарси. Местните смятат, че Симеон Пешов и баровците от неговата компания се смятат за недосегаеми. Те минават за едни от най-близките до управниците от ГЕРБ. Съвсем не е случайно, че именно „Главболгарстрой“ получава някои от най-значимите обществени поръчки за строителство. Пешов и подопечните му изградиха спортната зала „Арена Армеец“, строят околовръстното шосе на София, както и други ма­щабни инфраструктурни обекти. В същото време мултимилионерът и него­вата шайка се разпореж­дат като феодали със сто­тици декари от държавна­та територия на България. В това число влизат гори, които са защитена тери­тория. Плановете на фир­мата са да се завладеят огромни територии около устието на река Ропотамо и Змийския остров. Вероятно ще бъдат направе­ни опити част от резер­вата да бъде застроена, което ще унищожи ред­ки видове птици и живот­ни. Преди време именно „Главболгарстрой“ прода­де на мистериозен араб­ски фонд 600 декара от най-хубавите земи, пътни връзки, няколко построй­ки и дюните край Арку­тино. Огромният терен бе придобит от „Главбол­гарстрой“ през далечната вече 1995 година, когато управляваше Жан Виде­нов. Тогава компанията на Симеон Пешов е купува­ла квадратния метър на смешно ниска цена. Го­вори се за суми от поря­дъка на около 12 стотинки за квадрат.

 Днес при Бойко Бори­сов този район продължа­ва да е арена на посто­янни скандали, предизвикани от туристи, които са ограничавани от бари­ери, огради и мутри-охранители.

 С не по-малък размах на няколко километра север­но се е разпищолил скан­далният Людмил Стойков. Бившият барман от Пер­ник и спонсор на Георги Първанов притежава мно­го хотели в „Дюни“. Дълго време те бяха под запор заради делото срещу него за източване на САПАРД.

Комплексът "Св. Тома" на Симеон Пешов пречи на туристите да стигнат до плажовете

  Стойков отърва кожата и сега се е развихрил да превърне в бетонно гето цялото протежение на пътя край красивия плаж на „Дюни“. По не­гова заповед се пресушава умишлено блатото Алепу. Водата вече се е дръп­нала с около 100 метра на запад и е освободила сериозна ивица за строи­телство. Отделно от това, Людмил Стойков е зарибил блатото с щуки, които изяждат жаби, водни змии и птици. Допреди някол­ко години в Алепу имаше хиляди лебеди, чапли и зеленоглави патици. Сега щуките са изяли всичко и са останали два лебе­да. Зад бедствието стои Людмил Стойков, комен­тират еколози и граждани на Созопол.

 Въпреки мораториума за стопиране на строи­телството на 100 метра от морето, се очаква Людмил Стойков и Симеон Пешов да се възползват от двуго­дишния гратисен период и да си реализират про­ектите. Неотдавна по съ­щата схема бе направен опит да бъде откраднат чрез заменки и впослед­ствие застроен нос Агалина. Навременната реак­ция на ПК „Екогласност“ обаче осуети далаверата за стотици милиони.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *