Лудница в националния през 1994 г. – карат се за премии

Димитър Пенев

  Любопитни са събитията, със скан­далите и тайните на националния отбор на България, преди и по време на Световното първенство в САЩ през 1994 г. Там лудата банда на Димитър Пенев сензационно пече­ли бронзовите медали, при това с победи на два предишни световни шампиона Германия и Аржентина. За да стигне до триумфа, нацио­налният отбор на България минава през чудовищни разправии за пари и власт.

 Да върнем лентата със съби­тията отпреди 18 години.

 Обстанов­ката в на­ционалния тим на Бъл­гария преди САЩ’94 е такава, че ни­кой не очаква нищо друго, освен да се опозорим напъл­но. От­всякъде ехти рев за пари. През май футболи­стите поставят улти­матум за колосалната сума от близо 1 милион долара. Това са парите, които очакват да получат за класирането си на све­товното.

 Стоичков и компания твърдят, че след победата над Франция с 2:1 на 17 ноември 1993 г. в Париж президентът на БФС Ва­лентин Михов им е обещал в съблекалнята по 50 000 долара на калпак.

 Отделно имали договорка с предишния шеф на съ­юза Димитър Ларгов, че ще вземат други 272 000 долара, ако се класират за САЩ’94. Оказва се оба­че, че никой в БФС освен Михов не знае за тази до­пълнителна премия. Почват разправии кой и какво е обещавал на играчите. Пловдивските брокери Христо Данов и Христо Александров плюс техни­ят адвокат Иван Радичев хвърлят отговорността вър­ху Михов.

Христо Данов (вляво) оправил разправиите с премията на Наско Сираков

  В това време тръгва нов скандал, този път около премията, която трябва да получи Наско Сираков. Гол­майсторът пропуска мача с Франция в Париж, тъй като бойкотира националния заради разправии меж­ду неговия тим „Левски“ и „Ботев“ на пловдивските брокери. По тази причина го държат извън списъка с големите пари. Сирака пък опонира, че е играл в останалите мачове и има принос за класирането.

 В крайна сметка нацио­налите пишат протест до БФС. Под документа оба­че се разписва и Димитър Пенев. Това вбесява плов­дивчани, тъй като Пената си е взел договореното и няма основание да реве.

 В края на май Данов и Александров взимат без­прецедентно решение да уволнят Пената. Настава спешно търсене на нов треньор.

 Първо звънят на Христо Бонев в Гърция. Зума оба­че отказва тъй като има договор с „Йоникос“. След­ващият в списъка е Георги Василев. Във вилата си в Арбанаси Гочето приема Данов и свитата му. Отгова­ря, че ако наистина са за­късали за треньор, е готов да се нагърби. Президен­тът на „Левски“ Томас Лафчис, който тогава е шеф и на Професионалната лига, също дава разрешение на Василев да поеме времен­но състава.

 Хитрецът Пенев обаче разбира какво му готвят. Казва на Стоичков, който побеснява. От резиденция „Бояна“, където нашите са на лагер, Ицата звъни на по-високите етажи в държава­та и вдига олелия. Обажда се и на Илия Павлов. „Бате Илия, тези какви ги вър­шат?“ По онова време ше­фът на „Мултигруп“ е сред босовете на групировката Г-13, която години по-рано е подкрепила настоящото ръководство на БФС. Пав­лов събира Георги Агафонов, Георги Аврамов от пирамидата „Лекс“, Кра­симир Стойчев от „Трон“ и шефа на „Тексимбанк“ Ге­орги Найденов. Разказва им за случката с Димитър Пенев и добавя, че е полу­чил обаждане от Валентин Михов с молба да бъдат осигурени 700 000 дола­ра за премии за отбора. В крайна сметка Г-13 и някои кръгове от властта натис­кат Данов и Александров да променят решението си. Отказват обаче парите за премии.

Христо Стоичков (вдясно), уж се усмихва на Сираков, но всъщност не можел да го гледа

  Ден по-късно Пената е върнат обратно в нацио­налния.

 Свикана е пресконфе­ренция, на която първо­начално всички очакват, че ще бъде обявено из­гонването на чичо Митко. „Идваме пред вас, за да ви съобщим, че националният отбор е добре и води пъл­ноценни тренировки“, каз­ва Данов на журналистите. После обяснява, че Пената е помилван и остава.

 В това време футболисти­те вече вият за пари като линейки. Предстои подгот­вителен мач срещу Украй­на, с който отборът трябва да бъде изпратен за Аме­рика. Играчите обаче от­казват да се съблекат, ако не си вземат поне сигурни­те 272 000 долара. Дават им ги, за да мирясат.

 В крайна сметка Вален­тин Михов си подава ос­тавката на 3 юни. Решава това след среща с отбора, на която уж близкият му Христо Стоичков го нагру­бява с думите „Айде махай се бе, още ли си тука…“

 Така делегацията и отбо­рът ни заминават за САЩ без президент на БФС. На световното нашите са единственият тим без генерален спонсор.

 Разчитало се, че та­къв ще бъде осигурен от Христо Стоичков. По онова време Ицата има фирма „Стоичков – Яфа“, в която съдружник му е арабски гражданин на име Яфа. Впоследствие въпросният арабин ще завлече Кама­та с маса пари. Преди Све­товното в САЩ „Стоичков – Яфа“ предлага да откупи всички рекламни и спонсорски права на нацио­налния отбор на България срещу бомбастичните 2 милиона долара. Отделно на БФС са обещани по 120 000 долара за всеки приятелски мач. Когато обаче се стига до финал­ните преговори в Барсе­лона, „Стоичков – Яфа“ не успява да даде банкова гаранция, че е в състоя­ние да изпълни договора.

Валентин Михов

  БФС обаче настоява за пари от фирмата. Гене­ралният секретар на БФС Христо Йоси­фов например съобщава по телевизията, че чакат от „Стоич-ков – Яфа“ 240 000 долара плюс още 30 000 за самолетни билети, да­дени на БФС от БГА „Балкан“ на юнашко доверие. Стоичков направо побеснява и нарича Йосифов „лъскач на обувки“. „Бацилите във фут­бола ни трябва да се ликви­дират!“, обяснява Камата.

 На 6 юни 1994 г. нашите трябва да излетят за Ню Йорк на борда на „Боинг 767″. На заминаване оба­че избухва нов скандал. Предната вечер на игра­чите са раздадени офици­алните костюми, с които трябва да пътуват. Цените са по 1000 долара парче­то. На летището играчите сипят обвинения, че дрехите са с лоша кройка

 На един му стиска под мишниците, на друг панта­лонът е много широк. Тре­ти се жалва, че офици­алните обувки му хлопат.

 Притиснат от репортерите, Димитър Пенев отбелязва оптимистично, че няма повод за притеснения. „Знаете, нали, скандалите… това е част от кухнята, сега и занапред…“, ув­ърта Стратега.

  

Стоичков и Сираков се гледали на кръв

 В навечерието на САЩ’94 тлее и друг скандал в националния тим. Пуб­лична тайна е, че Христо Стоичков и Наско Сираков се гледат на кръв. Около Ицата се формирала група, която включвала Трифон Иванов, Илиян Киряков и още няколко приближени на Камата играчи. Наско пък предвождал групата на левскарите.

 Години по-късно Христо Данов разкрива, че Ицо е навивал Димитър Пенев да не води Сираков в САЩ. „Под давление на Стоич­ков най-вероятно Пенев беше готов да не вземе на световното първенство Наско Сираков и  още няколко души от „Левски“. Помните, че тогава Любо Пенев бе опериран и щяхме да заминем за САЩ без такъв тип нападател. В крайна сметка убедих Пенев да вземе Сираков“, казва Данов.    

  

“Старт” предсказва бронзовите медали

 В навечерието на САЩ’94 тлее и друг скандал в националния тим. Пуб­лична тайна е, че Христо Стоичков и Наско Сираков се гледат на кръв. Около Ицата се формирала група, която включвала Трифон Иванов, Илиян Киряков и още няколко приближени на Камата играчи. Наско пък предвождал групата на левскарите.

 Години по-късно Христо Данов разкрива, че Ицо е навивал Димитър Пенев да не води Сираков в САЩ. „Под давление на Стоич­ков най-вероятно Пенев беше готов да не вземе на световното първенство Наско Сираков  и  още няколко души от „Левски„. Помните, че тогава Любо Пенев бе опериран и щяхме да заминем за САЩ без такъв тип нападател. В крайна сметка убедих Пенев да вземе Сираков“, казва Данов.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *