Кокинов покривал жалби срещу Флоров

Николай Кокинов
Николай Кокинов

  Десетки жалби до прокуратурата за престъпни действията на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров и заместника му Валентин Цоновски са потънали в касата на Николай Кокинов, научихме от източници в държавното обвинение.

Те са били предимно от затворници, които били уговаряни да свидетелстват в полза на дела, разследвани от ГДБОП.

„По времето на ГЕРБ и Цветанов имаше разработки срещу лица от престъпния свят, които е трябвало да бъдат притиснати да свидетелстват, а не да се вкарат в затвора за престъпленията, които са извършили. Целта е да се сплашат и после да се отблагодарят за омачкването на разследването, като дават лъжливи показания по скалъпени дела в интерес на близки до ГЕРБ. Много от рекетираните с държавната машина писаха жалби до прокуратурата и те потънаха без резултат. Кокинов може да отговори на тези въпроси, но едва ли ще го направи“, разказва запознат с жалбите на притисканите да свидетелстват.

Станимир Флоров, Ася Петрова и Цветан Цветанов
Станимир Флоров, Ася Петрова и Цветан Цветанов

Те били уговаряни да дават лъжливи показания по делата срещу Гриша Ганчев, „Килърите“ и „Наглите“. В някои от жалбите за престъпно превишаване на власт било споменавано и името на Ася Петрова, която ръководи процеса срещу „Килърите“ в Шумен.

Заплахи от рода на „Ще изгниеш в затвора“ и „Животът ти ще стане ад“ са сред най-честите хватки на триото.

Най-активен в притискането и пряко водещ разговорите бил Валентин Цоновски. Полицаят стана известен покрай случая с отвлечената и убита Мирослава от Перник, когато допусна ключовият свидетел Стойчо Петров-Чочо да се самоубие при мистериозни обстоятелства. Той също е бил информатор на служители от ГДБОП и това беше официално оповестено от проверката на парламентарната комисия, която разследваше случая. Из Перник се говори, че Чочо също е бил притискан да свидетелства преди случая „Мирослава“ и семейството му било запознато с отношенията му с полицията.

Николай КокиновОчаква се в най-скоро време Висшият съдебен съвет да направи цялостна ревизия на работата на Кокинов и там да лъсне истината за това по кои жалби е постановено, че няма данни за престъпление, и кои направо липсват в регистратурата.

Освен, че е укривал жалби срещу приближени на Цветанов, бившият градски прокурор е бил ползван и за уреждане на вече започнали досъдебни производства, става ясно от жалбата му против дисциплинарното уволнение. Там той е написал, че не е знаел за присъствието на Мирослав Найденов на срещата в Банкя при Борисов, където тримата са записани в срамен разговор.

„Това означава, че Бойко е викнал Кокинов в дома си по молба на Мирослав Найденов заради разследването за подкуп. Кокинов е викан така и за много други дела“, твърди наш източник от Съдебната палата.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *