Кокаиновият бос Брендо пере пари чрез строителни фирми и финансови къщи

Евелин Банев - Брендо

  Митичният Евелин Банев – Брендо най-после беше арестуван. Той е издирван чрез Интерпол с червена бюлетина заради трафик на големи количе­ства кокаин. Веднага след аре­ста му излезе информация, че наскоро американската аген­ция за борба с наркотрафика ДЕА е засякла тайна среща в Испания между него и беглеца Николай Маринов. Малкия Маргин вече бил с паспорт на граж­данин от Доминиканската репуб­лика. Срещата била във връзка с  кокаи­новия трафик.

 Арестът на Брендо беше предизвестен от вътрешния министър Цветанов, който побърза да се похвали, няколко дни по-paно, че се готви операция „Кокаинови крале“.

 Освен с нар­котиците и пра­нето на пари Брендо е известен и като бли­зък с журналиста Огнян Стефанов, който се предста­вя като борец сре­щу мафията. Кокаи­новият бос и журналистът бяха заедно на вечеря в ресторан „Кипарис“, когато Сте­фанов беше пребит. То­гава с тях беше и съдружникът на Брендо – Петър Колчев.

Огнян Стефанов

  Покрай инцидента излезе на бял свят, че Стефанов, който се представя за пръв поборник срещу орга­низираната престъп­ност, е добър познат и партньор със скандал­ния Брендо, който пък е пръв съратник на кон­трабандиста Иван Тодоров – Доктора и на още плеяда добре облече­ни бизнесмени. Сайтът Frognews на Огнян Сте­фанов се издържа с реклами на фирми свързани с бизнеса на Брендо. Стефанов, кой­то е известен с аген-турния псевдоним от ДС Академик, си купи джип мерцедес и апартамент на дъщеря си до Аме­риканското посолство, които не са по джоба на всеки журналист. Мно­зина в гилдията подози­рат, че лъскавата при­добивка е с наркопари от мутрата Брендо. Ро­деният в Тополовград Евелин Банев е бивш борец. Може би поради причина след вечеря­та в„Кипарис“ обясня­ваше, че си говорили за олимпийските игри.

 През 1998 г. заедно с Петър Петров – Амигоса и Иван Тодоров – Доктора той създава про­словутата фирма „Из­точни финанси“, която се прочу като перач на мръсни пари. Сега Амигоса също беше аресту­ван почти едновремен­но със стария си ортак Евелин Банев. Петър Петров е с тригодиш­на присъда за пране на пари от началото на 2012 г., но се скри и не влезе в затвора.

 В началото на кари­ерата си Брендо е с групировката ВИС-2 но след това работи със сикаджии. С бившата си жена Моника Добринова движи фирма „Б.М.А. трейдинг“ ООД. Едва ли е случайно съвпадение, че тя е регистрирана на адрес, съвсем близо до имот на други наркобарони – Къро и Таки.

 От години Брендо джитка из Испания, докато яхти пренасят ко­каина от Латинска Аме­рика за Европа през океана. Той обаче из­белва парите от нарко­тиците чрез фирмите си в България. През 2006 г. МВР го обявява за из­дирване по обвинение за пране на над 2 млн. евро.

Скандалната снимка, запечатала Амигоса, Милен Велчев, Пламен Петров и Мирослав Севлиевски на яхта заедно с Доктора (на заден план)

  Мръсните пари Брен­до изпира чрез строи­телни фирми и финансо­ви къщи у нас и из Ев­ропа. Преди години той стоеше зад финансова къща „Прайвът Файненс Юнион“. Нейният шеф и негов баджанак Константин Дишлиев беше застрелян на 14 май 2005 г. пред рес­торант „Тадж Махал“. Убийството му е зара­ди провалена пратка от над 800 кг кокаин. 

Логото на „Прай­вът Файненс Юнион“ обаче и сега стои над нови сгради в центъ­ра на София. Съдруж­никът на Евелин Банев – Петър Колчев, който също участва във вече­рята в „Кипарис“ с Ог­нян Стефанов, ръково­ди няколко фирми. Най-интересно е участието му в „БД Спорт Банско“, където е съсобственик с известния строител Николай Галчев. Бла­гоевградският бизнес­мен, който е племен­ник на генерал, шеф на трудови войски по времето на соца, прави шеметна кариера в строителството. Той вдига огромни жилищ­ни комплекси из София, а също и по курорти­те. Друга голяма ком­пания, която се свързва с парите на Брендо е инвестиционният фонд Home For You, като ней­ната реклама неизмен­но стоеше на сайта на Огнян Стефанов. Дру­га интересна фигура, свързана с прането на наркопарите на Брен­до, е бизнесменът Пе­тър Цабалас, известен като Пепи Гърчето. Той се прочу покрай кражбата на 21 милиона лева от „Алфа банк“. В също­то време се оказа, че Цабалас е управител на фирмата „Старт 26″ на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

 Според данни на МВР Гърчето избел­ва пари, натрупани от накротрафик на Брен­до и от източване на кредитни карти в Ев­ропа. Той превърта ка­питалите чрез покупка на скъпи имоти на сто­личните улици „Обори­ще“ и „Евлоги Георгиев“ и на други атрактивни места.

 Като параван за из­пирането на мръсните пари Гърчето пробутва официалния си бизнес. Той твърди наляво-надясно, че е натрупал капиталите си, като извозвал отпадъци от ремонтни дейности и строителството на нови сгради. Така кръгът на препирането на пари чрез строителство е напълно затворен.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *