Кои са покровителите на Брендо

Брендо

  За „Кокаиновите крале“ на Цветанов, по-добре звучи заглавието на класиката от Павел Вежинов „Нощем с белите коне“. Даже още по-добре би звучало заглавието за операцията му: „Нощем с кокаиновите крале“.

Защо ли свързваме повестта на Вежинов, с полицаите и техния шеф? Ами, покрай поредната гръмка операция има повече литература и по-малко фактология.

За разлика от литературата на Павел Вежинов обаче тяхната е много слаба. Разказите за Брендо, самолетите с кока, латиноамериканските канали и стотици хиляди яхти, които разнасят кокаин по света взет от кораба майка, приличат на треторазрядна литература, но не и на достоверен разказ.

Впрочем последната глупост за яхтите и кораба майка се чу от един уважаван колега журналист, който напоследък май се е специализирал да разпространява безкритично всяка глупост, която влезе в главата на Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов

И тази история, както и другите приказни фантазии на Цветанов, е пълна с противоречия и елементарни въпроси, които обаче никой не задава на вътрешния министър.

Един от тях е: как така този „кокаинов крал“ си живее живота в България – никога не се е крил, преди години медиите бяха пълни с истории за „подвизите“ му, в Гугъл има много негови снимки от явяването му в съдебната зала по процеса срещу него у нас. Или както каза адвокатът му: „Търсят някого, който не се е крил“. Бойко Борисов беше главен секретар на МВР в продължение на четири години, а Цветанов – нещо като негова сянка във ведомството.

Днес и двамата говорят, сякаш са кацнали в управлението миналата седмица и дори нямат за нищо трите години от изтичащия си мандат.

Защо Брендо бе арестуван след издадена международна заповед за задържане и в рамките на някаква международна акция? Какъв е оригиналният принос на родната полиция за това разследване? Бихме вмъкнал и един личен въпрос: вярно ли е, че шефът на ГДБОП Станимир Флоров е бил на заплата при Брендо?

Брата Галеви

У нас и децата знаят, че няма как да си купят дрогата, която им продават пред училище, без одобрението на полицаите от патрулката, която безучастно виси в съседство. Не е трудно човек да се досети, че това е верига, която стига до самите върхове на МВР, и че този въпрос е политически, а не криминален. То е същото като с контрабандата.

Въпросът е не кой е Брендо, а кои са политическите му покровители и защо те си затваряха очите за такива бандити в продължение на 20 години. Как можем да им вярваме сега и откъде да знаем, че не ни разиграват отново поредния театър.

Друг въпрос, който виси във въздуха, но никой не обсъжда, е за неизбежната принадлежност на хора като Брендо и братя Галеви към службите за сигурност, и то далеч не само българските. И този път Цветанов не пропусна възможността да натопи бивш магистрат за изтичане на оперативна информация към Брендо през 2008 г., после сам се поправи, че става дума за бивш полицай.

Нито той обаче, нито вещите в тази област журналисти не казват истината докрай, а тя е, че хора от калибъра на Брендо, Таки и останалите много често играят двойна игра и в даден момент могат да се окажат доста по-обвързани с ДЕА, Американската служба за борба с наркотиците, и по-доверени нейни хора, отколкото българското МВР.

Христофорос Аманатидис - Таки

Този сюжет никъде не бе разказан и анализиран, за сметка на това всички видяхме как лично Цветан Цветанов на няколко пъти предупреди нарочените за арест, че ще бъдат прибрани, и никой от тях не понечи да избяга или да се крие освен „внезапно изчезналите“ братя Галеви, при които май се получи нещо като славното партизанско минало на др. Тодор Живков, който цял живот се криел от полицията, която въобще не го търсела.

Определено става дума за лоша литература, ако вестникарските публикации, на които се опират разказите на МВР за „Кокаиновите крале“, могат въобще да бъдат наречени литература.

Накрая да обърнем внимание към още един малък детайл, който е показателен за българската журналистика. Брендо беше човекът, с когото Огнян Стефанов вечеря малко преди да бъде пребит почти до смърт. Никой след това не попита Стефанов за неговите странни приятелства както с този човек, така и с други знакови фигури от подземния свят, на които очевидно дължи добрия стандарт на живот, който поддържа. За сметка на това той е чест гост в почти всяко предаване, посветено на свободата на словото и борбата на държавата с мафията. Просто ми е любопитно дали Стефанов ще стане свидетел и по поредното дело срещу Брендо, ако такова въобще има. Но ми се струва малко вероятно.

Искам да кажа, че от цялата тази история лъха на огромно двуличие, лицемерие и неистинност, а през цялото време имам усещането за баналната, но в случая вярна поговорка: „Крадецът вика: „Дръжте крадеца“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *