Ковачки лъже за убийства на “Килърите”

Христо Ковачки

   Примката около олигарха Христо Ковачки съвсем се затегна след изненадващото му появяване в процеса срещу бандата за убийства „Килърите„. Наследникът на Косьо Самоковеца, който приватизира ударно със сиви капитали ключови енергийни предприятия, се яви в съда в Шумен в края на миналата седмица и сам оспори болничния си лист, който бяха представили по-рано адвокатите му.

След като се оказа, че Ковачки всъщност не е болен, а симулира, за да не се явява на заседания, олигархът се оплете в обясненията си и за убийството на Борислав Георгиев – изпълнителен директор на дружеството „Атоменергоремонт„. Георгиев, който е бивш сервитьор в ресторанта на Ковачки, бе сложен от него на началнически пост в приватизираното предприятие за ремонт на АЕЦ „Козлодуй“, за да бъде източвано безпроблемно дружеството. В момент, в който измамата бе лъснала, Георгиев бе ликвидиран.

Според прокуратурата за разстрела на Борислав Георгиев, извършен през пролетта на 2008 г., пряко отговорен е Пешо Сумиста.

Големият въпрос в съдебния процес обаче е чия поръчка са изпълнили „Килърите“, разстрелвайки Борислав Георгиев – на сръбския гангстер Сретан Иосич, или на Христо Ковачки. Като пряк извършител на покушението е подведен под отговорност Васил Костов – Васко Кеца, който е бивш бодигард на сикаджията Бай Миле.

От показанията на Ковачки в съдебна зала, до които се добрахме преди дни, става ясно, че олигархът лъже за отношенията си с разстреляния подчинен Борислав. Така например баровецът се отметна от думите си, че е подарил къща за 250 000 евро на вдовицата на убития Георгиев – Надежда.

"Килърите" в съдебна зала по време на дело

  Преди повече от година Надежда Георгиева се похвали в съда, че олигархът проявил голяма щедрост към нея, като веднага след разстрела на мъжа й се срещнал с нея, за да я подсигури финансово. Вдовицата на Борислав Георгиев даже показа документ, според който е получила огромна сума за нов дом от Ковачки. Тогава думите й бяха подкрепени от адвокат Илиян Василев, който е адвокат и на олигарха. Впоследствие Василев се оттегли тихомълком в процеса, за да не лъсне наяве фактът, че различни обвиняеми и свидетели използват една и съща адвокатска кантора.

„Не съм давал пари на Надежда. Подкрепял съм я само морално. Не познавам Сретан Иосич. Категорично не съм пращал Борислав Георгиев в командировки в Сърбия и на срещи с Йосич от мое име“, лаконично коментира в съдебна зала Христо Ковачки.

Баровецът, който пристигна с 10 души охрана в Шумен, се бе погрижил в съдебната зала да не присъства Пешо Сумиста, когато той отговаря на въпросите на адвокатите и на прокуратурата. Преди това Ковачки бе издействал и друго – чрез адвокатите си бе призовал в залата и Богомил Манчев.

„Идеята около призовката на Бобо Манчев бе ясна – да се създаде внушение, че Борислав Георгиев е човек на енергийния бизнес и че Ковачки не присъства в този процес като човек, ангажиран към делата на „Килърите“, коментираха от прокуратурата.

В показанията си пред съда Ковачки твърди, че познава убития Борислав повече от десет години. Бил в приятелски отношения с него и семейството му. По време на запознанството им Георгиев работел като управител на ресторант в кв. „Люлин“ в столицата. Последните 3-4 години преди да бъде убит, Георгиев бил прокурист на фирма „Атоменергоремонт“ със седалище в Козлодуй, която Ковачки е консултирал – меко казано, невярно твърдение. Публична тайна е, че именно Христо Ковачки управлява „Атоменергоремонт“ и че чрез това дружество са източени над 100 милиона лева от ремонтни дейности в АЕЦ „Козлодуй“.

Петър Стоянов - Пешо Сумиста

  Самоковският олигарх обясни и друго – че с подчинения си Борислав е обсъждал единствено икономически проблеми и никога не е ставало дума за отправени заплахи или нещо подобно. Георгиев ходел често в Сърбия, без да му се заплаща, където Ковачки имал също консултантски задължения към фирма „Траял Корпорация„, производител на гумени и други изделия за военната промишленост.

На много въпроси, зададени му както от страна на прокурорите, така и от защитата, олигархът не благоволи да отговаря с обяснението, че не си спомня. Любопитен детайл от разпита му бяха и отправените въпроси, свързани със съмнителния бизнесмен Костадин Сапунджиев – Крис.

Костадин Сапунджиев обаче твърди друго – че преди 4 години Христо Ковачки е имал интерес да купи мина и енергийно дружество в Босна и че тогава се е налагало да посредничи Сретан Йосич.

Сделка   обаче   не   се осъществила, тъй като  Ковачки вече дължал много   пари на Йоца Амстердама. Лицето на Ковачки се изопна съвсем, когато му бе зададен директно въпросът:

„Виждали ли сте се с Янко Попов – Туцо в средата на март 2008 г., за да обсъждате ликвидирането на Борислав Георгиев?“

„Не познавам нито Туцо, нито Сретан Йосич“, отговори Ковачки, а адвокатите му успяха да парират десетки други въпроси към него и да го изведат под строга охрана от съдебната зала в Шумен.

Христо Ковачки вероятно ще бъде викан още един път по делото „Килърите“ – по настояване на Пешо Сумиста.

Обвиняемият като бос на бандата за поръчкови убийства вече е дал показания, че енергийният бизнесмен е замесен в три разстрела – на Борислав Георгиев, както и в убийствата на Юри Галев и кмета на Елин Пелин Янко Янков. Последните двама не са вписани като жертви на „Килърите“.

Съдебният процес срещу бандата за поръчкови убийства „Килърите“ извади на бял свят много тайни от света на олигарсите и доскоро смятани за почтени бизнесмени. Съвсем наскоро в съда бе разпитан Иво Прокопиев и се оказа, че издателят е предлагал под масата 1,5 милиона евро на акционери на „Тракия банк“ от името на Весела Кюлева. В съдебна зала предстои да бъде разпитана и вдовицата на Емил Кюлев, както и още една съмнителна дама – вдовицата на Бай Миле Силвия Панголова.

Тя   също   има   отношение    към    процеса „Килърите“,  тъй  като  и Пешо Сумиста, и Янко Попов – Туцо са се водили на работа към нейни фирми.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *