Кмета на Елин Пелин Янко Янков, застрелян след сканадал за милиони с олигарха Христо Ковачки

Георги Петков - Дачи

  Георги Петков – Дачи, осъ­ден преди дни на 20 години затвор заради стрелбата с „Калашник“ срещу варнен­ския бандит Ивайло Паунов – Джованито в препълнения бар „Сохо“ на 13 март 2005 г., е разследван и за още една екзекуция, този път извър­шена успешно от него – тази на кмета на Елин Пелин Янко Янков.

 Градоначалникът на Елин Пелин бе ликвидиран със 7 куршума от пистолет „Макаров“ на 10 януари 2007 г. в двора на къщата си в село Мусачево, а криминалисти­те и до днес не са обвинили официално никого за екзе­куцията. Основната версия на антимафиотите обаче е, че Янков е една от жертви­те на бандата за поръчкови убийства „Килърите“, огла­вявана от Пешо Сумиста и Васил Костов – Васко Кеца, бивш началник на охраната на Бай Миле. 

Георги Петков – Дачи е основният екзекутор на „фабриката за убийства“, но съдебните дела срещу него за няколко покушения бяха отделени от процеса „Килърите“, за да се прид­вижат по-бързо съдебните производства.

 Срещу Дачи бяха съ­брани неоспорими доказа­телства, че е прострелял плевенския бандит Камен Балбузанов – Куката и вар­ненския разбойник Джо­ванито и така 38-годишният автоматчик отпадна от процеса „Килърите“, за да понесе сам вината си за ня­колко кървави пукотевици.

Янко Янков

  Криминалистите обаче са категорични, че Георги Петков – Дачи е един от основните наемни убийци, ползвани от Пешо Сумис­та. Роденият в Червен бряг Петков е ползван за мокри поръчки по идея на съграж­данина си Васко Кеца още от 2004 г.

 Антимафиотите все още търсят улики срещу Дачи, с които да докажат, че имен­но той е екзекуторът на кмета на Елин Пелин Янко Янков. Според тази версия на ченгетата убийството на Янков е поръчано от Христо Ковачки.

 Името на енергийния олигарх изплува в процеса „Ки­лърите“ още преди 2 години, когато се оказа, че почти всички жертви на бандата за поръчкови убийства са имали спорове със самоков­ския данъчен измамник. В процеса „Килърите“ Ковач­ки засега има статут на сви­детел – неотдавна той даде показания за отношенията си   с   Борислав   Георгиев, шеф на фирмата му „Атоменергоремонт.

 Според прокуратурата Георгиев е ликвидиран по поръчка на Сретан Йосич, тъй като балканският мафиот бил измамен с милиони от Христо Ковачки, а доку­ментите по сделките били подписвани именно от Геор­гиев. Битува обаче и друга версия – че самият Ковачки е поръчал екзекуцията на дясната си ръка, тъй като чрез „Атоменергоремонт“ били източени десетки ми­лиони от държавата, а под­ставеното лице Борислав Георгиев не желаел да носи съдебна отговорност за сметка на шефа си.

 Сянката на Ковачки из­плува и около разстрела на Янко Янков. Кметът на Елин Пелин бе човекът, който са­ботира сделка на енергий­ния олигарх със Столична община за складиране на боклука в мината „Чукурово“. Малко след като пое контрола над Общинска банка, Ковачки успя да за­върти сделка за 16 милиона лева според която в неговата мина „Чукурово“ щяха да се съхраняват балите със софийски отпадъци. Да­лаверата пропадна зара­ди съпротива на местното население, стигна се и до сблъсък между мутрите на Ковачки и жители на близкото село Габра. Впо­следствие енергийният олигарх обвини кмета на Елин Пелин като подстрекател на бунтовете, имаше твърдения, че Янков лобира в полза на Прамод Митал – балите с боклука да се съхраняват в земи, соб­ственост на „Кремиковци“.

 След разстрела на Янко Янков, причакай от убиец в двора на къщата си в Мусачево, близките на кмета на Елин Пелин не скриха, че той е бил заплашван от хора на Христо Ковачки. Основната версия, според която елинпелинският кмет е разстрелян заради нару­шени бизнес интереси на олигарси, обаче така и не бе разследвана напълно.

 Повече от 4 години след разстрела на Янко Янков, истината за убийството му може и да излезе на бял свят покрай многопласто­вите интереси в процеса „Килърите“. Основният об­виняем като тартор на гру­пата – Пешо Сумиста, вече дава индикации, че ще про­пее срещу Ковачки.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *