Клошари се правят на умрели, за да обират наивници

Клошар

  Десетки бездомници превзеха центъра на столицата и усилено прилагат нови номера за състрадание и милостиня. Хит сред „изобретенията“ им е внезапен припадък, просия пред аптека – с цел набиране на пари за лекарства, и коронният номер – преструване на умрял, докато линейка на „Бърза помощ“ не приюти клетника за няколко часа в здравно заведение.

Като гара „Разпределителна“ на бездомниците обирджии служат чешмите с минерална вода в градинката на джамията. Всеки ден там се събират одърпани люде, които ръкомахат, крещят и се наливат с твърд алкохол.

Дрехите им са изпокъсани и от дупките надничат разпуснати меса. Но не това е най-лошото в случая. В коритата безделниците търсят облекчение на елементарните си човешки нужди, къпят се и накисват телеса, ако времето и останалите граждани позволяват.

Основното занимание на БГ клетниците е да дърпат чанти, обеци и гердани на преминаващите граждани. Плячката е достатъчна да се препитават, закупувайки си само най-необходимите неща като самун хляб и евтин алкохол.

Тези дни „движещ“ се труп буквално изуми столичани. Тялото на мъжа бе проснато на различни места в центъра на София. Първоначалното му местонахождение бе на „Пиротска“, където милостиви граждани го съживяваха с минерална вода. Мъжът така и не реши да отвори очи, докато негов авер – също клошар, не поднесе към зурлата му бутилка бира. Отпил живителните глътки, оня с триста зора се поизправи и запъти в посока Халите.

„Час след като го видях на „Пиротска“, забелязах, че се е проснал на „Мария Луиза“. Изглеждаше наистина като труп. Хората го заобикаляха, а майките лъжеха децата, че на чичкото нещо му е прилошало и за това се е изтегнал на тротоара, факт е, че един и същи мъж припада умишлено на няколко места в София. Ако някоя наивна жена реши да му се притече на помощ, той грубо я блъска и гледа да дръпне от нея каквато вещ му попадне под ръка.

След писъците веднага става на крака и хуква в неизвестна посока. Случвало се е съвестни хора да го проследяват. Така се разбра, че постоянно сменя местата, на които се тръшва и прави на умряла лисица. Подобни на него живи трупове се появиха и по „Дондуков“. Ако се надвесите над тях, обаче рискувате да станете жертва на обир“, коментират запознати с „бизнес“ делата на клошитата.

Те са притеснени от постоянно увеличаващия се брой на скитащите из центъра бедни българи. Повечето от тях се возят гратис из градския транспорт, където обикновено придремват до последната спирка на автобуса, евентуално са в кондиция, странните пътници пушат цигари, друсат се с лепило или пък жадно се наливат с алкохол. Пушенето в превозните средства било на път да се превърне в мода.

Нашенци не намирали за нужно да гасят фасовете си, преди да се качат на рейса. Отделно влачели със себе си огромни кашони, кучета, котки, кокошки, че дори и плъхове, вързани с въжета директно на коланите или халките на панталона. Разбира се, не вземали билетче нито за себе си, нито за хайванчетата.

„Общественият транспорт е тотален потрес! Превозните средства са пълни със скитници, които се блъскат умишлено в редовните пътници. Секунди след това пускат ръка в джобовете на жертвите и крадат. Обикновено бандите са организирани от по няколко души. Един реже дамската чанта, друг гепи портмонето и го предава на трети. Той пък го дава на четвърти, чиято цел е да слезе на първата възможна спирка. Така дори обраният да се усети и развика, дори да намери човек, който да му помогне, трудно би могло да се хване крадецът. В изобретателността си джебчиите стигнаха до там, че носят на рамото си стари магнетофони. Качат ли се в автобуса, пускат чалга и започват да си припяват песнички. Това е актуален номер за отвличане на вниманието. Докато всички го гледат с любопитство, негова „сътрудничка“ щателно тараши из джобове и чанти. Мизерията е изключително голяма, което кара крадците да бъдат по-активни и изобретателни. В акциите си включват и кучета водачи. Преструват се на слепи, а когато доближат някого, се блъскат в него със страшна сила. Целта е отново да откраднат телефон или пари, докато другите ги съжаляват, държат под ръка или им отстъпват мястото си в автобуса“, разясняват изпатили си от набезите скитниците.

Някои от тях са станали изключително нахални. Дотолкова са пияни или друсани с лепило, че не знаят къде се намират. Случвало се е да бъркат икарусите с нужник. Животинските им инстинкти будели възмущение сред хората, които се чудели как да се спасят от кирливите същества, пикаещи и серящи директно в превозното средство.

„Изумление буди жена, която видимо има психиатрични проблеми. Тя е чест пътник в тролеите и обикновено се качва в района на „Патриарха“. Движи се без дрехи от кръста надолу. Сяда директно по организъм върху седалките и показва неприлични жестове на деца и родители. Предполага се, че е бездомна. Никой не знае името й, но и никой не я кара да слезе на някоя спирка. Понякога компания й правят дрипави мъже. Трудно може да се разбере в какви отношения са. Добрата новина тук е, че тя и другарите й не посягат да крадат“, информират запознати с битието на обществения транспорт у нас.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *