Кандидат – патриархът дядо Гавраил лапнал апартамента на свой слуга!

Дядо Гавраил

  Богаташ в имоти е един от кандидатите за нов патриарх на България – дядо Гавриил, научихме от приближени източници. Ловчанският митрополит ловко въртял сделки с апартаменти и вили. В биографията му на прекупвач на недвижима собственост обаче имало и доста скандални моменти. Така например преди време владиката присвоил жилище на свой църковен слуга.

Близки до дядо Гавриил разкриват, че срамната случка се е разиграла през 2000 г. Тогава митрополитът буквално уморил от глад свой другар, който му поверил живота и имуществото си.

Станимир Финджиков решил да се разкае и помолил висшия отец да го вземе на служба при него и така да му позволи да изкупи греховете си. Вместо да го спаси обаче, той го оставил да преживява r пълна мизерия. Скоро човекът се споминал, а дядо Гавриил лапнал имотите му и добре се облажил.

Близки до владиката разкриват, че присвоеното жилище е на централната столична ул. „Прага“ 28, където цените не падат под 1000 евро квадрата.

Духовникът Станимир Константинов Финджиков починал на 61 години в дълбока бедност и нищета. Приживе човекът минавал за духовно чедо на дядо Гавриил и дядо Партений. Двамата го съветвали как да направлява живота си, за да си спести земните грехове.

Преки наследници финджиков нямал, защото не се бил женил. Най-близките негови роднини били братовчеди, които живеели в провинцията.

Липсата на роднинска обич накарала Станимир да се привърже към братята в черни раса, които от време на време му носели по милост топла манджа. Митрополит Гавриил демонстрирал фалшива загриженост и така омагьосал Божия раб с думи, че онзи наивно прехвърлил апартамента си. Записал го на Цветан Динев, както е светското име на ловчанлията.

Сделката била изповядана официално пред нотариус. По документи жилището се водело продадено за 10 000 долара, сума, доста под реалната цена на имотите за онова време. Въпреки това финджиков не получил и стотинка, макар болестта му да била напреднала и да се нуждаел от средства за лечение. Стигнало се до там, че той трябвало да заживее на социални помощи. И те обаче били до време.

Екипът от „загрижени“ духовници в един момент спрял да му носи храна вкъщи, а клетникът нямало с какво да плати за порцията чорбица и двете филийки хляб. Последните дни от живота му били особено мъчителни – спряна била дори водата в жилището.

Духовникът със светско име Цветан Динев, който по образование е инженер, крие и други изгодни сделки в бизнеса с недвижими имоти. През 2004 г. той продава апартамент от 70 кв.м в панелния столичен квартал „Люлин“ и купува друго жилище в престижния „Стрелбище“. По същото време прави сделка и с имот от 67 кв. м в „Младост“. Според запознати това била само малка част от недвижимата собственост, с която разполагало отчето.

Благодарение на способността си да прави сделки, Гавриил се оказал сред най-заможните митрополити. Естествено, днес на негово име не се води нищо. Той, както и другите високопоставени свещеници, предпочита да прехвърля имотите си на роднини. Така трудно някой би го обвинил,че е с нисък морал.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *