Как 4-годишните фърфалаци уволниха министър Сергей Игнатов! Виж тук:

Сергей Игнатов

  Сергей Игнатов се раздели с високия си пост в Министерството на образованието и науката часове след като стана ясно, че е уволнен скандалният управител на фонд „Научни изследвания“ Христо Петров. Премиерът Борисов побърза да обясни в характерния си пиарски стил, че веднага щом разбрал за далаверите във фонда, последвали оставки и уволнения. Истината обаче е, че разправиите във фонд „Научни изследвания“ и протестите на учените се вихрят от ноември миналата година.

Далаверите в него, свързани с раздадените 14 млн. лева за проекти на „свои хора“ предимно от Нов български университет, може да са много пикантни но те не са основната причина, поради която Сергей Игнатов си тръгва от министерството. Отлично запознати източници от просветните среди твърдят пред журналисти, че големият му гаф е Законът за предучилищното и училищно образование, приет на второ четене на 18 януари т.г. от парламента. Той се пише още от първите дни на това правителство.

Оказа се обаче, че крайният му вариант не е съгласуван нито с обществеността, нито с народните представители. Според запознати законът, който трябва да реформира образованието, обслужва интересите само на малка група от изпълнителната власт. Много е показателно, че президентът Плевнелиев поиска дебат за нов училищен закон.

Той обяви това точно в момента, в който парламентът гласуваше спорния закон. Сега се очаква президентът да наложи вето. Изискването 4-годишни деца да ходят задължително на училище предизвика огромно недоволство, мощни протести на родители и граждански организации. Още при обсъждането на закона те се опитваха да убедят министерството, че семейството е по-важно за развитието на децата в тази ранна възраст, отколкото задължителното училище.

Подчинените на Сергей Игнатов експерти обаче не поискаха да ги чуят. Те настояваха, че трябва да се обхванат в училище и децата от малцинствата и другите маргинализирани групи. В същото време не предложиха никакви алтернативи на задължителното обучение на 4-годишните, както е в Европа. В разгара на скандала за задължителното обучение на 4-годишните премиерът Борисов използва първия удобен момент да изгони Сергей Игнатов. В деня, в който стана ясно, че проверката на Инспектората на Министерския съвет е открила 60 нарушения в работата на фонд „Научни изследвания“, Игнатов подаде оставка и тя беше приета.

От ноември миналата година досега учените вадят факти за корупцията във фонда. Оказа се, че в последната конкурсна сесия са раздадени 14 млн. лв. на 95 проекта от 1200 кандидатствали. При това стана ясно, че повечето от тях са на хора и фирми от приятелското обкръжение на Сергей Игнатов и шефа на фонда Христо Петров. Учените дори изчислиха, че само близките на Сергей Игнатов са прибрали над 3 млн. лева. По тази чисто приятелска линия са класирани проекти на частни фирми които нямат нито научна дейност, нито кадри, нито оборудване. Например столична фирма, регистрирана в последния ден за кандидатстване, печели проект за разработка на наносателит за близо половин милион лева. Друга фирма, която се занимава с опаковане на музейни експонати, грабва 300 000 лева за изследване на общественото мнение за музеите. Важен детайл е, че фирмата е собственост на преподавател в Нов български университет.

В скандала с фонд „Научни изследвания“ отново се оказаха най-толерирани кадрите на учебното заведение, чийто бивш ректор е Сергей Игнатов. Това специално не е изненада за научните среди, твърдят източниците. Според тях, откакто е станал министър, Сергей Игнатов непрекъснато лансира Нов български университет за сметка на СУ „Св. Климент Охридски“. Парите за спорните проекти вече са преведени на 19 декември миналата година. Никой не вярва, че те ще бъдат върнати.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *