Как Николай Петев ограби Съюза на писателите и го остави с 300 000 лв. дълг!

Писателят Николай Петев

Писателят Николай Петев, който напирал да грабне трети  пореден  мандат като шеф на Съюза на писателите, тотално е разорил подопечното си ведомство, проплакаха бивши членове на управителния съвет на съюза.               

На 7 април маститите писатели се събирали за поредното отчетно-изборно събрание, на което Петев силно се надявал да бъде преизбран, въпреки че законът му давал право само на два мандата. Писателят дори се консултирал с мастити столични адвокати, които трябвало да открият вратичка, която да му отвори пътя към апетитния пост. През 2004 г. авторът на няколко издадени книжки, наследил от предишния шеф Никола Радев около 50 000 лв. в касата на съюза. Накрая на втория мандат на Петев сдружението на писателите натрупало борч от внушителните 300 000 лв.! 90 000 лв. от дълговете на съюза били натрупани само от насъбраните се лихви към задълженията му към НАП и други институции.

„През това време 65 000 лв. са изплатени на хора, които се водят на работа в съюза, а всъщност не работят там. За тези 8 години, през които Петев е председател, той управлява еднолично – няма зам.-председател, който да го наглежда какви ги върши, няма нито секретар, нито изпълнително бюро. Не е направено нито едно заседание на ревизионна комисия. И след всичките дългове, които натрупа докато управлява съюза, сега отново напира да се кандидатира за нов мандат

Николай Петев е награден с Македонски книжовен "Дедал"

  Петев завари близо 60 000 лв. в касата, а остави над 300 000 лв. дългове. За какво ни е да го избираме отново?“, палят се някогашните членове на управата на съюза. Авторите на вестник „Словото днес“ пък не били получавали заплати от цели 5 месеца и семействата им едва оцелявали на гърба на мизерията.

Като председател на „София Прес“ Петев изтъргувал първия , етаж на сградата на писателския съюз за 800 000 лв. Художници, писатели и други творци, които влизали в управата на “София Прес„, си поделили по 200 бона от продажбата на имота. От парите, които влезли в Съюза на писателите, обаче нямало и следа.

„Вместо да се изплатят задълженията и лихвите, които са натрупани с годините, парите кой знае къде потънаха. Когато през 2008 г. изгоря таванът на сградата на ул. „6-и септември“ 35, в която се помещаваше съюзът, бе организирана благотворителна вечер за възстановяването на тавана. Къде отидоха парите от дареното, един Господ знае само“, недоволстват творците. Бивш приятел и съратник на Петев е убеден, че човек, съсипал цели 4 брака, който не можел да се справи с личния си живот, едва ли можел да управлява успешно цял писателски съюз. Броени дни преди заседанието за избор на нов шеф на писателския съюз родните творци научили, че борбата за преизбирането на Петев е стигнала дотам, че негови приближени звънели на писатели от провинцията, които не можели да присъстват на събранието, за да упълномощят някого да гласува вместо тях.

В писателските среди  Петев бил известен и със слабите си ангели.

Зад гърба си покорителят на женски сърца имал цели 4 брака. Пишещият Дон Жуан можел да се похвали с колекция от красавици, на които биха му завидели и в Холувид. Макар че отдавна е прехвърлил половин век, Петев отново летял на крилете на любовта с последната си любов Теодора. Като всеки творец, и той бил убеден, че любовта може да го застигне и на 16, и на 30, и на 60 години. Преди няколко месеца писателят подарил на последната си жена апартамент. Дълго време преди това влюбената двойка обитавала под наем имот на писателския съюз. След четвъртия си брак с балерината Красимира се зарекъл той да му е последен, но съдбата имала други планове за него.

Междувременно в края на миналата година лекарите откриха рак на писателя.Той замина на лечение в САЩ, което приключило успешно. Парите на съюза обаче няма как да са отишли за операцията му, тъй като тя била платена с пари на Министерството на културата, отпуснати лично от Вежди Рашидов, както и от даренията на негови заможни приятели.

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Как Николай Петев ограби Съюза на писателите и го остави с 300 000 лв. дълг!"

  1. 利i   10.04.2012 at 10:43

    Не може да бъде – другаря Петев да се е лекувал в Америка! Той със сигурност се е лекувал в братска русия, в голямата славянска прегръдка!
    Проверете си информацията!

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *