Какъв е бизнесът на депутата Кирил Добрев

Кирил Добрев

  Живеем в славно време и време на парадокси. Мафията ни бе обявена за една от най-добрите. Първи сме и по шах – Антоанета Стефанова стана световна шампионка.

И не е само това. Може да сме последни по доходи в Европа (не само в ЕС), но сме на 37-о място сред 220 страни по коли на глава от населението. 240 автомобила на 1000 души. Всяко семейство с кола. Чиновници в ООН коментирали, че това е феномен. Прави са. Феномен е също, че сме в списъка на елитарна Европа, а живеем като в Третия свят. Имаме прекрасна природа, а сме най-болни и мрем като мухи.

Но да се върна към успехите. Онзи ден някакъв италиански генерал направо стопли сърцата ни. Българската мафия задминала калабрийската Ндрангета, заяви отговорно той. Е, как да не изпиташ гордост! 40 тона кокаин сме осигурили на италианския пазар. Както се казва: апетитът идва с яденето. Днес сме били Ндрангета, утре сицилианската Коза Ностра, неаполитанската Камора, руската, албанската и други мафии. Като ще сме феномен, да сме.

Случайно или не по същото време долетя още една новина – този път от Шумен. Свидетелят по знаковото дело „Килърите“ – Боян Джамапов. Разказал под клетва, че видните активисти на БСП Младен Червеняков, бивш правосъден министър и Кирил Добрев, член на ръководството на партията, били в топла връзка с боса на сръбската мафия Сретан Йосич. Чрез тях Йосич давал пари за младежката организация на социалистическата партия.

Червеняков и Добрев моментално се газираха

И с право. Откъде накъде някакъв си свидетел ще хвърля кал по светлите им ликове. Червеняков отива още по-далеч и съзира чутовен заговор срещу него и БСП. Причината била, че като дойдели на власт догодина, социалистите щели да се справят с мафията, недоимъка и безработицата. И за да не се случи това богоугодно дело, платени журналисти, политолози и МВР началници замислили подъл заговор. Какъв ужас… Някой да си помисли, че социалисти са способни на такова нещо. Сакън.

Сега скъпите „хайверени другари“ ще трябва да обясняват пред другарите си не само тези твърдения, ами и на други. Да речем на слуховете, че Червеняков като адвокат е подпомогнал някои от златните незаконни заменки, за които ЕС все още иска да ни накаже жестоко. Или как децата му се превърнали за една нощ в талантливи бизнесмени с невероятен късмет…

Кирил Добрев пък ще трябва да обясни с какъв точно бизнес се занимава и кога му остава време да контролира и управлява толкова фирми, че и дискотека „Бандера роса“ в Гоце Делчев на всичкото отгоре. Замесен ли е в „черното тото“ на родния футбол, каква е истината за онези сръбски пари, с които го заловиха на границата и пр. Да, възможно е това да са долни клевети, но ще са нужни убедителни аргументи, за да бъдат разсеяни. Освен това България е страна, в която немалко слухове се оказват верни.

В тази връзка ми се ще да ви върна към един позабравен епизод, който разкрива първите трепети и целувки мeжду мафията и властта

През 1991 г. премиерът Димитър Попов разпорежда на вътрешния министър Христо Данов да организира разследване на дейността на комунистическата Държавна сигурност. Речено-сторено. Създадена е работна група от специалисти, които събират данни и написват доклад. Турят му и гриф „строго секретно“. По-късно 4-те екземпляра на доклада уж изчезват мистериозно, но един от тях все пак стига до медиите. Нека видим само два цитата, но те са напълно достатъчни, за да подкрепят думите на италианския генерал за българските мафиоти отличници.

Ето какво пише в документа:

,,…Със заповед Т32 от 23.03.1986 г. е сформирано самостоятелно централно Четвърто управление на ДС в състав от осем отдела: два икономически, търговски, транспортен, Държавна тайна, информационно-аналитичен, активни мероприятия, военно контраразузнаване в ЖП войски.

По отношение на съпричастността на тези структури на ДС към търговията със специално имущество, производството и износа на лекарствени „средства“ под контрол и скрит транзит на стоки са получени следните данни: Скритата транзитна търговия е била официална държавна политика, осъществявана от наши фирми, като са използвани и чужди граждани. Обхващала е стоки, поставени под особен международен контрол, за които фирмите доставчици в повечето случаи са нямали официално вносно разрешение. Освен обичайните за скрития транзит стоки, валута, битова електроника, цигари, напитки и др., в тази дейност са били включени реек-спортът на оръжие и боеприпаси, както и износът на медикаменти, намиращи се под контрола на Международната здравна организация. За осъществяването на тази дейност с Решение на МС 189/1967 г. в системата на МВТ е създадено ВТП „Кинтекс“. До прекратяването на дейността с Решение на МС 163/1985 г. „Кинтекс“ от горните операции е реализирало значителни валутни постъпления.“

Под „медикаменти, намиращи се под контрола на Международната здравна организация“ в цял свят се разбира забранени стимулатори и наркотици. Както се вижда, крушката си има опашка

Ето още един цитат:

„Предвид зачестилите случаи на изтичане на информация и съществуващата реална опасност от компрометиране на държавните предприятия, а оттук и на самата държава, позовавайки се на посоченото РМС 163/1985 год., бившето МВТ е разпоредило откриване на представителство в София към ВТО „Интеркомерс“ на фирма „Икомев“ – Лихтенщайн и дирекция на „Жинтекс“ без скрития транзит на оръжие. В „Икомев“ се вливат фирмите на „Кинтекс“ – „Олтрейд“ и „Сокотрейд“, като същевременно „Икомев“ участва в „Лотос ООФ“ – българо-австрийска фирма за специфични банкови операции и други фирми. За ликвидиране на запасите от оръжие на стойност 20 млн. долара, подготвено от „Кинтекс“ за реекспорт, е създадена фирмата „Инар“. На отговорни длъжности в тези фирми са били назначавани действащи и бивши служители на ДС, в повечето случаи имали и преди това отношение в тази дейност. Във връзка с образуваното от ГСУ дело 63/1990 г. за незаконна търговия с лекарствени средства под контрол всички налични материали са предадени на Военна прокуратура.“

За сведение, словосъчетанието „специфични банкови операции“ е чисто и просто „пране на пари”

Така че и тук нищо ново.

Това са само два цитата, но достатъчно красноречиви. 22 години по-късно няма нито един порицан или осъден за участие в престъпната дейност на тези структури в ДС. Няма. Защото ни промиха мозъците с елейни песни как ДС само изпълнявала разпорежданията на висшия партиен апарат. Да де, но и от този апарат няма един виновен. Напротив, именно от неговите среди са немалка част от управниците, които яздиха държавата в последните две десетилетия. Точно тези хора сега се гнусят от детето, което създадоха и отгледаха – българската мафия. Ударната българска мафия, която накара калабрийската Ндрангета да се черви.

Разкритията и акциите срещу мафията са добра новина. Но това е само покана за танц. Нужни са бързи процеси и справедливи присъди. Дотогава мафията ще се защитава с всички средства. С всички, без да подбира.

Ето и няколко примера.

Спомнете си как бившият премиер Сергей Станишев се оказа клиент на прокуратурата заради изчезнали секретни документи от бюрото му.

Не щеш ли, по някое време на сцената, в целия си блясък, се появи „лоялният гражданин“ Алексей Петров, който върна „изгубените“ доклади. Главната цел бе да покаже с какъв ресурс разполага. Но имаше и друга: да унизи Станишев, който се разграничи от него, и да покаже, че владее техники за „накисване“ на хора от най-високо ниво. Така и никой не обясни как въпросните папки са се оказали у Трактора. Не че не е ясно, де.

Друг пример. Онази фамозна среща на соцдееца и вътрешен министър Румен Петков с „братя Галеви“ и Алексей Петров на басейна „Спартак“. Петков продължава да разсмива всички, че това патриотично каре обсъждало въпроси на националната сигурност.

Двама от участниците са с присъди и потънаха в нелегалност, а Петров е главен обвиняем по делото „Октопод“. Абсурд, откъдето и да го погледнеш. Само че прокуратурата мълчи. Сякаш иска да прикрие темата на онзи разговор, която най-вероятно е позорна и срамна за страната ни и за нас като общество.

Слава богу, че ни натиснаха отвън, та службите ни повишиха рейтинга си. Само дето никой не казва как така от 2008 г. до сега у нас никой не е знаел, че висш прокурор е „къртица“ на Евелин Банев-Брендо. Или се е знаело, но никой не е искал да рови в коша с мръсното пране. Писнаха италианските служби и научихме старата „новина“, че имало теч на информация. Добро утро. Попитайте първия срещнат на улицата и ще ви изброи цял списък с ятаци на мафията в политическите среди, МВР, следствието, прокуратурата, съда, митниците, медиите, държавните институции и къде ли още не. Само че никой не иска да пита. Не иска и да говори. Омерта.

Затова сме първи по мафиотлък, 37-и по коли и последни по доходи. Заради омертата. Тя ще ни затрие.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *