Истината за катастрофата на Свилен Капсъзов още е неясна

Свилен Капсъзов

  Свилен Капсъзов – малцина днес си спомнят това име, но то не бива да се забравя. Поет, журналист, интелектуалец, дисидент и борец за човешки права преди 10 ноември 1989-а, в първите години на прехода той се превърна в естествен лидер на помашката общност в България и мнозина виждаха в него сериозен и единствен възможен конкурент на Ахмед Доган за лидерския пост в ДПС. Надеждите, че почтен човек като Свилен Капсъзов може да ог­лави ДПС, свършиха през септември 1992 година, когато при неизяс­нени и до днес обстоятелства той намери смъртта си.

 Официалнат а версия  на властите е, че Капсъзов е починал при автомобилна катастрофа. По това време той е депутат в 36-ото народно събрание. Според бивши политици от ДПС две седмици преди да катастрофира, по вре­ме на заседание на ръководството на партията Капсъзов заявил, че досиетата на ръководителите на движе­нието трябва да бъдат отворени и прочетени. Той се обър­нал към Доган с думите:

 Какво ще правим с досиетата господин председател?

 През бурните месеци на 1992 годи­на агентурното минало на Доган било често срещана тема във висшите еше­лони на ДПС. Тя обаче се дискутира­ла на ухо, а откъслечни информации от доносите в досието на лидера сти­гали по различни пътища до съратни­ците му. Доган бил обявен като агент на ДС още през 1990 г. от комисия­та „Тамбуев“. Доносите от досието му обаче лъснаха публично и официал­но чак през 2007 година. Версията на Доган пред съпартийците му била, че действително е работил известно вре­ме за ДС, но никога не е писал доно­си и никой не е пострадал от работата му. Ахмед твърдял, че е излъгал ДС, като, докато е работил за нея, е съз­дал нелегална организация срещу ре­жима. Свилен Капсъзов пък бил един от малкото високопоставени лидери на ДПС, който не бил сътрудничил на комунистическите служби.

Ахмед Доган

  Заради своята непосредственост и почтеност той бил изключително по­пулярен сред членовете на ДПС и сред хората в Родопите, независимо от етническия им произход и религиозната им принадлежност. Свилен Капсъзов имал богата дисидентска биография. Автор на антитоталитарния роман „Кра­ят на потоците“, писан още през 80-те години на миналия век, уволняван мно­гократно, обявил се публично срещу т.нар. възродителен процес, той имал ореола на истински борец за права и свободи. Подобен ореол имал и сами­ят Доган, но информациите от досието му и разговорът за него заплашвали той да изчезне.

 Още от създаването на ДПС Доган виждал естествен конкурент в лицето на Капсъзов.

 Според мнозина повдигането на въп­роса за досиетата от страна на Капсъ­зов било първата му официална стъп­ка към оспорването на лидерството на Доган. По време на напрегнатото заседание на ръководството лидерът на ДПС запазил спокойствие и за пореден , път обяс­нил, че не е напра­вил нищо лошо на нико­го. Той обещал въпросът за ДС ми­налото на част от ръководителите на партията да бъде раз­гледан на някое от следващите засе­дания. Аргументът на Доган да отло­жи дискусията и решението е напре­жението между ДПС и подкрепяно­то от него до този момент правител­ство на СДС. Само след три месеца с гласовете на ДПС и БСП правител­ството на Филип Димитров щяло да падне от власт. Доброто отношение на Свилен Капсъзов към СДС не било тайна за никого. Той бил приятел с много от депутатите на сините и по никакъв начин не можел да си позво­ли да гласува с БСП срещу СДС. И до днес не се знае какво би станало, ако Свилен Капсъзов беше жив по време на вота на доверие, който поиска пра­вителството на Филип Димитров.

 Но да се върнем към катастрофата. На 15 септември 1992 година Свилен Капсъзов катастрофира с автомобила си и загива. Дни след трагичния слу­чай става ясно, че зад волана на ав­томобила, който се е врязал в колата на Капсъзов, е стоял Георги Едрев – бивш щатен служител на ДС. Преди да убие Капсъзов, Едрев е участник в множество автомобилни катастрофи, но никога не е бил осъждан. Друг лю­бопитен факт е, че всички катастрофи, предизвикани от Едрев, са извършени със служебни автомобили.

 Съмненията, че смъртта на Свилен Капсъзов не е случайна, а е предиз­викана, стават още по-силни след сви­детелството на писателя Радой Ралин – близък приятел на загиналия. Той за­явява, че Капсъзов споделил с него, че получава заплахи с писма и по теле­фона и смята, че ще бъде ликвидиран.

 Заради съмненията около смъртта на Капсъзов в Народното събрание е създадена анкетна комисия, която да разследва случая. Позицията на ДПС е напълно пасивна, въпреки че парти­ята е загубила един от най-авторитет­ните си депутати.

 Анкетната комисия, която разглежда смъртта на Капсъзов, стига до извода, че следствието може да допусне и вто­ра версия – за предумишлено убийство. Тази констатация обаче остава само на хартия. Следствието е категорично, че поддържа и проучва единствено хипо­тезата за непредумишлено убийство поради непредпазливост. Така убие­цът на Капсъзов Георги Едрев е осъ­ден за непредумишлено убийство на 4 години затвор и глоба в размер на 485 782 лева. От ДПС отново не реа­гират по никакъв начин. През години­те името на Капсъзов не се споменава по никакъв повод от политици от ДПС, а дори годишнините от смъртта му не са повод въпросът за „катастрофата“ да бъде преразгледан.

 Депутатът не е забравен само от из­бирателите си. След „катастрофата„, по време на следващите избори, ДПС по­нася тежки удари в регионите с по-машко население. След това години наред хората от тези райони катего­рично отказват да гласуват за парти­ята на Доган.

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "Истината за катастрофата на Свилен Капсъзов още е неясна"

 1. RAMADAN KEHAUV   01.08.2013 at 1:38

  Истината боли,затова ПОМАКА вав отвъдното го прати.Затова вав ДПС нама народни представители определили са като ПОМАЦИ.На никой немусе ходи вав ОТВЪДНОТО!!!!!

  Отговор
 2. Pomaka   26.09.2013 at 21:47

  Рамадане бре, научи са да пишеш грамотно немой са излага!

  Отговор
 3. Lenora   31.10.2021 at 18:18

  Hello! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.

  I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.

  Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *