Измисленото интервю с Багата е дъното на журналистиката!

Благой Иванов - Багата

  Вкидневник из­върши преди дни една от най-отвратителните манипула­ции в журналистиката. Издание­то публикува измислено интервю с шампиона по самбо Благой Ива­нов – Багата, който 2 месеца е между живота и смъртта, а лекарите в „Пи­рогов“ полагат нечовешки усилия, за да го спасят. Спортистът,  който бе намушкан с нож, все още не може да говори. Посещава го единстве­но майка му. Тежката битка за възстановяването  му продължава да се води в реанимацията.

 Без капка притеснение, че се гаврят с човешка трагедия, във вестника изфабрикуваха интервю с  Багата.  В което спортистът уж твърди, че бил видял „нещо като “пламък“ и сега се връщал, за да живее втори живот. Очевидно неслучайно се съ­будил на Великден.

 Гаврата надминава всякакви граници с продължаващата „изповед“ на пре­родилия се: „Господ ми показа пътя и ме върна, за да го из­вървя. Като изляза, ще направя църква, това ще направя“.

 Макар да не помни кой го е намушкал, Багата всява ужас от реанимацията, зари­чайки се, че „всеки ще си получи заслу­женото. Ще има от­плата за всеки“.

 Не е пропусната и актуалната тема за Златките, които му бяха гаджета. Спо­ред журналистки­те от вестника, на­правили интервюто, самбистът отсякъл:

  „Те също са част от злото, което до­сега ме отклоняваше от правия път… те не са добри момичета“, финално спортистът признава, че се страхува единствено от Божия гняв.

 По-важен е въпро­сът дали е останало нещо, от което се страхуват журналис­тите? Фалшивото ин­тервю с Багата не е най-голямото прес­тъпление, извърше­но в медиите през последните години. Но е доказателство, че за тях вече няма нищо свято.

 Във вестниците излизат интервюта с покойници от отвъдното, разго­вори с хора, които никога не са били провеждани. Неу­добни за конкретни издатели и власт­та личности биват охулвани, унизява­ни, приписват им се всички смъртни гре­хове.

 Преди време из­дателите на същия вестник, измислил интервюто с Бага­та, многократно ти­ражираха снимка, на която твърдяха, че са заснети Илия Па­влов и Меглена Кунева. Жената на фотото се оказа банкерка, която призна, че е дамата до няко­га най-богатия бъл­гарин. Изданието не само не се извини, но продължи да лан­сира лъжата.

Издателите на същия вестник неот­давна станаха ини­циатори за създава­нето на нов медиен съюз, който да въ­веде правила в про­фесията, отдавна забравила всякакви етични норми. Това е истинско шизофренно поведение, гавра с читателите, които плащат, за да четат откровени лъжи.

 Щом журналисти­те нямат свян да се гаврят с човешката трагедия, нима могат да проявят морал, когато пишат за как­вото и да е друго съ­битие или личност? Къде преминава ли­нията между лъжата и истината? Или трябва да се прими­рим, че всичко е из­мама.

 Главните виновни­ци за манипулацията са журналистите. Но тя е възможна зара­ди стила на управ­ление в държавата. Министри, депутати и активисти на ГЕРБ се оплитат в коруп­ция, далавери, зае­мат постове без дип­ломи, въртят частен бизнес за милиони.

 И никои не им търси отговорност. Дори Бойко излезе сух от грандиозния скандал с подслушания разговор с шефа на митниците Ва­ньо Танов, от който стана ясно, че е спрял митническа проверка на Мишо Бирата. Бирата умря, Бойко продължава да ни управлява.

 Всичко това създа­ва атмосфера на всепозволеност. Щом премиерът и до днес отрича, че е говорил с Ваньо Танов, защо репортерки да не си измислят интервю с човек, който бере душа.

 Каквато държава­та ни и най-първите хора в нея – такава и журналистиката. В която е крайно вре­ме някой да започне да се страхува поне от Божия гняв. И това в случая не е Багата.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *