Игумен руши уникална сграда от Възраждането за да строи хотел

Епископ Евлогий

Игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий е съборил уникалната сграда на пожарната край Самоковската порта, за да вдигне на нейно място хотел. Това показва разследване. През последните години епископът превърна рилската светиня в място за доходен бизнес на обръч от свои приближени бизнесмени.

Драмата с незаконния строеж на епископа се точи от 2007 г. Оттогава този паметник на безаконието буди възмущението на туристите.

За да започне строителството, е съборена уникалната сграда на старата пожарна, вдигната по време на Възраждането. От нея сега нелепо стърчи само една каменна стена.

През 2007 година, когато започва новият градеж, игуменът обявява, че на мястото на старата пожарна ще се направи манастирска поща, кметско наместничество, противопожарна служба и малка сладкарница. Посветени обаче твърдят, че намеренията са били на това място да има хотел и няколко стаи за администрация.

Грозният строеж плаши туристите

Игуменът се кълне, че всичко това ще бъде завършено през 2009 г. През 2010 г. обаче строителството замира.

Днес туристите се препъват в грамадата тухли и бетон, отрупани до Самоковската порта на светинята. Жълта лента ги огражда от шосето, което води към Кирова поляна.

Епископ Евлогий сега твърди, че строежът не може да продължи поради липса на пари. Той дори обяснява, че строителството на тази сграда е започнало по настояване на Дирекцията по вероизповеданията. През 2010 г. Дирекцията обаче прекратила финансирането на обекта.

Оказва се, че истинската причина е малко по-различна. Строежът е започнал по инициатива на игумена, без да има разрешение от кметството на град Рила, показва разследване. Точно затова е и спрян. Кметът на Рила Георги Кабзималски, в чиято община попада и манастирът, не е дал разрешение за строителните напъни на игумена.

Както неотдавна бе писано, кметът е категоричен, че няма да позволи да се реализира и друг грандиозен проект на игумена – изграждането на ВЕЦ по поречието на река Рилска. По всичко личи, че грозната гледка край Самоковската порта на Рилския манастир ще продължава да плаши туристите още дълго време.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *