Защо Цветан Цветанов избра офшорка да гаси пожарите на Витоша, а България плаща за противопожарна охрана!

 

Пожарът на Витоша

Суперскандална и тъпа реакция при избухването на пожара на Витоша дискредитира окончателно вътрешния министър Цветан Цветанов. Възпитаникът на ВИФ „Георги Димитров” повика офшорка с неизвестни собственици да гаси пламъците в местността Бистришко бранище. Това предизвика вълна от гневни реакции с основателния въпрос, защо тогава България плаща, за да има противопожарна охрана.

Съмненията в случая обаче са, че лакомият вицепремиер „заработва“ добре и от бедствията и така си купува апартаменти и други имоти. Цветанов съобщи, че е сключил договор с частната фирма, която освен с хеликоптер разполагала и с обучен персонал. Министърът не каза защо държавната пожарна не разполага с достатъчно ресурс и защо липсва всякаква организация по гасенето. Той отказа да назове името на офшорката, въпреки че договорът с нея е сключен с пари на данъкоплатците.

Шеметен отговор за действията по гасенето даде и зам.-шефът на “Пожарна безопасност и защита на населението“ Васил Василев. Според него центърът на огнището е недостъпен за техника, но това не било проблем, ако огънят не се разраствал. Началникът смята, че успехът на акцията зависел от природните условия и липсата на вятър. Огънят обаче се разраснал и тръгнал към върха, както можеше да се види и с просто око.

Цветанов, в чийто ресор са и извънредните ситуации, спомена, че е направен бараж в близост до огнената стихия и че с натрупаните водни запаси ще се гаси пожарът. Той спести най-важната част от информацията. Баражът, изкопан с помощта на доброволците, се е оказал излишен поради липсата на помпа, която да вади водата. Доброволец, участвал в потушаването на стихията, написа в социалната мрежа Туитър малко преди да тръгне към огнището: „Хаосът е пълен. Нулева организация. Раздадоха респиратори пред камерите на телевизиите, после си ги събраха“. Пет часа в сряда доброволци достигат хижа „физкултурник“, без да получат каквато и да е информация. Те свидетелстват, че пожарникари и военни около тях също бездействат, тъй като не получават никакви нареждания от началниците си.

Цветан Цветанов

Двата хеликоптера на Министерство на отбраната прекратиха участието си в потушаването на огъня, тъй като по информация на МВР – шефа били изчерпали лимита си.

От Вътрешното министерство уверено твърдяха, че пожарът е овладян още в понеделник вечерта, а оттогава той се разрасна и увеличи горящата територия около пет пъти. Странното поведение на отговорните фактори продължи и в неадекватния им отказ от поръчаната израелска техника.

Стара слава

Премиерът Бойко Борисов награди с по 1000 лева пожарникарите, които със собствена техника гасиха горски пожари в Подмосковието преди две години. Тогава 95-имата огнеборци бяха посрещнати с официална церемония и лично от Бойко Борисов на летището. Той приветства пожарникарите с думите: „Както винаги, пожарникарите са ни отсрамвали“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *