Зам. областният управител Георги Баханов – в престъпна схема, за източване на пари

 

Зам.-областният управител на Пиринско Георги Баханов

Алчни управници и злоупотреби с милиони левове народна пара са в дъното на срутения мост над река Струма на 23 май. Съоръжението между Сандански и Петрич край село Рибник се срина два месеца и половина, след като партийното и областно ръководство на ГЕРБ в Благоевград гордо рапортува, че е проверило язовирите и речните корита и няма опасност от наводнения и разрушения.

В дъното на аварията с моста е заместник областният управител Георги Баханов, който е патерицата на вицепремиера Цветан Цветанов в района. Неуспелият кандидат кмет на Сандански от квотата на ГЕРБ е в дъното на престъпна схема, чрез която се източват пари за укрепване на речни корита и съоръжения. Каква е предисторията на тежката катастрофа, довела до огромни щети за бюджета?

Срутеният мост над Струма

Собственост на корекциите на реките в България е държавната фирма „Напоителни системи“, която е под шапката на Министерството на земеделието. На 150-200 метра след разрушилия се мост, по посока Петрич, в реката има канал, който отвежда вода за помпена станция за местността Рупите. Всяка година по програма „Обекти от национално значение“ се отпускат големи суми за укрепване на подобни съоръжения или за направата на диги. Те се превеждат по заявка на клоновете на „Напоителни системи“ по места, а в Сандански шеф на местното звено е Благой Дончев, известен като едно от най-доверените протежета на Георги Баханов. Когато Баханов се издига до заместник областен управител, Дончев заема мястото му като общински съветник в Сандански от листата на ГЕРБ.

Последните 8 години по програмата „Обекти от национално значение“ за укрепване на коритото на Струма в тази част на реката са отпуснати милиони. Само за отминалите 12 месеца над половин милион е прибрала фирма „Галчев инженеринг“, която е приближена до заместник областния управител Георги Баханов. Така кръгът се затваря – Благой Дончев прави заявка, фирмата – изпълнител имитира дейност, парите се разделят заедно с управниците, а мостът се срутва. Както се казва в един стар предизборен лозунг на управляващите: „Гарантирано от ГЕРБ!“.

Цветан Цветанов

Вместо да вкарат реката в нормалното й корито, което е подготвено от години, строителната фирма отбива номера с прокопаването на един канал в съществуващото корито. Това подкопава единия устой на моста и се стига до срутването му. Всеки един строителен инженер може с просто око да установи, че са създадени изкуствени препятствия, водещи до пропадане коритото на реката. Специалисти обясниха за „Свободен народ“, че всички останали устои на моста освен подкопания са здрави и са в състояние дълги години да издържат съоръжението, което е построено през 1954 година. Така за пореден път се сблъскваме със злоупотреба в особено големи размери с държавни пари. Веригата започва от местното звено на „Напоителни системи“, минава през на практика фиктивен строител, заместник областен управител, а следите водят до кабинета на бившия учител по физкултура и настоящ вицепремиер Цветан Цветанов.

Опитите да се обясни срутването на моста със земетресението в Перник и с проливните дъждове са крайно нелепи. От снимките след инцидента се вижда, че Струма не е придошла. Така остават другите две причини – чиновническо безхаберие и отклоняване на средства в особено големи размери, които би трябвало да събудят прокуратурата да се самосезира.

Сега пътят между Сандански и Петрич е затворен и се минава по обходни маршрути. Това затруднява бизнеса на цял един регион, да не говорим за преминаващите към граничен пункт Златарево товарни автомобили. Сега срутеният мост представлява тъжна гледка. Никой не го охранява, а групи цигани разфасоват загражданията, откъсват желязото и го карат с каруци за вторични суровини.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *