Зам. кметът на Пловдив Георги Титюков в дъното на измамата във ФК “Марица”

Георги Титюков

  На 14 юли 2012 г, привържениците на „Марица“ попитаха пловдивската община дали няма да й се откъснат едни 25 хил. лева, за да може клубът да посрещне някои свои неотложни нужди. Тук е мястото дебело да се подчертае, че не става дума за традиционната за България просия на футболна тема.

Пловдивският общински съвет сам е взел решение да финансира развитието на футбола в града със средства, получени от парите, заплатени за прехвърляне на част от столичния боклук на местното бунище. По силата на споменатото по-горе решение, двата професионални футболни клуба „Локомотив“ и „Ботев“, които се радват на завидно добро финансиране и пребивават в „А“ група, са се облажили всеки с по 900 хил. лева.

Това не би трябвало да е повод за завист, защото средствата трябва да бъдат използвани най-вече за ремонтни работи на стадионите им. Изниква въпросът, след като „Локомотив“ и „Ботев“ са професионални клубове с богато частно финансиране защо аматьорският клуб „Марица“ да не получи поне скромните 25 хил., които така или иначе общината му е обещала. Знаем добре, че „Ботев“ се финансира от банката, където стои лъвският пай от депозитите на държавните предприятия. Що се отнася до „Локомотив“, при първите симптоми на някакви финансови проблеми лично министър-председателят хукна да изнудва аптекарския топ магнат Марешки да се охарчи за издръжката му. В рамките на пет минути по думите на самия Марешки, финансовата криза в „Локомотив“ приключи.

Когато обаче става дума за един отбор, който не се радва на симпатията на един от президентите на Републиката, нито пък има третата по големина агитка в България, то за него пари няма. Със зле прикрита злост зам.-кметът по спортните въпроси Георги Титюков отказва да изтръска в касата на „Марица“ няколко трохички от общинската финансова помощ за пловдивския футбол.

Нищо, че „Марица“ е истински аматьорски клуб. Нищо, че произвежда непрекъснато футболни таланти, които после се разграбват от професионалните клубове. Нищо, че някои от възпитаниците на „Марица“ стигат до „Барселона“ и до „Майнц“, да не говорим за българските „грандове“.

За „Марица“ няма пари, защото привържениците й (засега) не могат да предизвикат масови безредици. За „Марица“ няма пари,- защото не разполага със спонсори, които се радват на благоразположението на (поне) две поредни правителства. Отговорът на заместник-кмета Титюков наистина таи зле прикрита злоба, заради отказа на ФК „Марица“ (Пловдив) да стане сателит на „Ботев“ Пловдив.

От страниците на вестник „Марица“ вторият човек в града попита футболния клуб от „Каршияка“: „Като толкова им трябват пари, защо не приеха офертата на „Ботев“?“. Известно е, че в „Ботев“ (Пловдив), клубът финансиран от Корпоративна търговска банка с парите на българските данъкоплатци, си бяха наумили да унищожат синьо-жълтия отбор, превръщайки го в свой сателитен тим. От „Каршияка“ отказаха подобна самоубийствена сделка и „Ботев“ си взе сателит от град Раковски. Това обаче видимо предизвиква озлоблението на зам.-кмета на Пловдив, който с наслада казва между редовете: „Не слушате силните на деня, а пък ни питате за пари…“ Овълченият заместник-кмет намята овча кожа и се опитва да баламоса пловдивската общественост с обяснения, че иначе общината помага на ФК „Марица“. Общината видите ли, била се примолила на Английската гимназия да остави ФК „Марица“ да продължи да ползва базата.

ФК “Марица”

Едновременно с това, той отправя от страниците на вестник „Марица“ поредното предупреждение към непослушния футболен клуб с думите: „Сложен е и въпросът дали това сдружение на „Марица“ има право да ползва стадиона“. Апетитът на пловдивската община да си присвои стадиона на „Марица“ е известен. Тя самоволно си е актувала стадиона на „Марица“, без да си дава сметка, че той си има законен собственик и че самото актуване не създава собственост върху него. Отделен въпрос е, че е достатъчно ФК „Марица“ да заведе един установителен иск и общината ще може да използва бумагата със самоволното си актуване само за тоалетни нужди. Дали цялата пловдивска община се гаври с ФК „Марица“ или това е лична инициатива на г-н Титюков е въпрос, на който в момента не може да се отговори, фактът е, че става въпрос за една честна дума и за мъничко достойнство.

Първоначално е било обещано публично, че ще бъдат финансирани четирите пловдивски клуба – „Локомотив“, „Ботев“, „Спартак“ и „Марица“. На първите три парите са преведени. На „грандовете“- по милион лева. На „гладиаторите“ от „Кючук Париж“ са дадени 60 000 лева. На „Марица“ е осигурено единствено ехидното подсмихване на г-н Титюков. Естествено, един „печен“ администратор като зам.-кметът по спорта е измислил формално извинение за действието си – фактът, че ФК „Марица“ започна на чисто от дъното на „Б“ областна група във футболния шампионат. Всъщност това легитимира клуба. Той е истински аматьорски клуб, където се играе заради играта, а не за пране на пари, заради пиар или заради уреждане на черно тото.

Клубът е регистриран в обществена полза, което означава, че финансите му са прозрачни и абсолютно публични. Всяка година клубът трябва да пише по един декар хартия отчетност пред Министерството на правосъдието. Общината обаче не се трогва от тези достойнства на ФК „Марица“ и я лишава от финансова помощ, която аматьорският клуб заслужава повече от останлите три пловдивски клуба. Просто „Марица“ е единственият аматьорски футболен клуб в Пловдив, който честно се катери по шампионатната стълбица.

„Марица“ се изкачва в „А“ областна група, а г-н Титюков наказва клуба за постигнатите резултати. По-точно го наказва, защото не е пожелал да се превърне в придатък на „Ботев“ (Пловдив). Зам.-кметът просто излъга привържениците на ФК „Марица“ и се подигра с квартал „Кършияка“. Издевателството над ФК „Марица“ е част от общата обстановка на тормоз и политически натиск, който ГЕРБ-овците прилагат над търговските дружества и сдруженията с идеална цел в България. Щом не слушаш правилните хора и не правиш правилните неща – ще си носиш последствията. Ще ти отрежат парите, ще ти се подиграват публично, а ако тряба и „други мерки“ ще предприемат…

Г-н Титюков обаче ще направи добре, ако прочете внимателно новото писмо на клуба на привържениците на „Марица“ (Пловдив). В него между другото се казва: „За какви сателити мечтае г-н Титюков, когато всеки по свещта се бори за своята независимост Известно ли му е, че през 60-те години на миналия век нашите привърженици се противопоставиха на решението на Окръжния комитет на БКП за обединение и поглъщането ни от „Локомотив“ и след бурен митинг пред сградата на ОК на БКП на хиляди верни привърженици, това решение бе отменено“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Зам. кметът на Пловдив Георги Титюков в дъното на измамата във ФК “Марица”"

  1. Антон Канчев   15.02.2013 at 5:04

    ТОЯ ТЮТЮКОВ КОИТО Е ПРОТЕЖЕ НА ГЕРГОВ И КОИТО НАПРАВИ ЛУДИ ПАРИ ОТ ПЯЦИТЕ ,ВЪОБЩЕ НЕ ТРЯБВА ДА РАБОТИ В ОБЩИНАТА ЗАЩОТО Е КОРУМПИРАН И Е МАСКАРА ОТ КЛАСА.ЗАЩО НОВИЯ КМЕТ ВЪОБЩЕ ГО ДОПУСКА ДО ДЛЪЖНОСТИ ОТ КОИТО МОЖЕ ДА СЕ КРАДЕ?

    Отговор
  2. Георги Щанев   15.02.2013 at 5:08

    кои му дава правото на тоя парите от боклука да ги инвестира в футбол при положение че целия град е в дупки по улиците.самият тои е ботевист и интересите на гамените -футболисти ли са по важни от интересите на всички пловдивчани???

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *