Емил Георгиев от “Екогласност”: В тайни преговори, ГЕРБ даде на Турция да строи ТЕЦ край Резово!

Лидерът на ПК “Екогласност” Емил Георгиев

  Правителството на Бойко Борисов най-вероятно се е договорило с турската страна да бъде изградена електроцентрала на границата край Резово. Това заяви лидерът на ПК „Екогласност“ Емил Георгиев.

Според него със задкулисни договорки може да се обясни липсата на официална позиция от българска страна за скандалния проект на Турция. „Беше редно България да постави нота на Турция да прекрати строежа на електроцентралата, в противен случай няма да ги подкрепим за членство в ЕС. Нека Турция да си строи централа, но във вътрешността на страната, където няма защитени територии“, казва Георгиев. Според плановете на южната ни съседка на няколко километра от граничното с. Резово ще бъде изградена ТЕЦ. Над двеста души се включиха в трансграничния протест срещу бъдещата централа. Еколозите са категорични, че ако край Резово заработи ТЕЦ, това ще има непоправими последици върху флората, фауната и туризма в региона.

Резово протестират срещу изграждането на турска ТЕЦ до границата

„Световни учени наскоро алармираха, че се очаква повишение на температурата не с 2, а с 4 градуса от глобалното затопляне. То се дължи изключително на вредните газове от тецове и от това се образува парниковият ефект. ТЕЦ на турския бряг ще съсипе парка Странджа. Той е в Натура 2000, а в този случай международните конвенции забраняват да се строи в непосредствена близост“, обяснява Георгиев. Той допълва, че правителството на ГЕРБ е отменило важна наредба към Закона за опазване на околната среда. С нея са били регламентирани правилата за изграждане на подобни обекти в близост до населени места, водоизточници, кариери. Със строителството на турската ВЕЦ ще се наруши и Конвенцията за опазване на Черноморското крайбрежие, която е подписана и от Турция през 1992 г.

„Очевидно българското правителство не се интересува от проблема. Общинското ръководство на Царево призовава да не се протестира. Кметът Георги Лапчев едва ли е взел това решение на своя глава, без да го съгласува с началниците си. Това поведение може да се квалифицира само по един начин – невероятен цинизъм, такова, каквото е цялата политика на ГЕРБ в областта на опазването на околната среда“, категоричен е Димитров. Еколозите ще сезират и Брюксел за опасността, която надвисва над черноморския регион. Допускат още, че в Европа изобщо не знаят какво се случва у нас, защото българските власти прикриват ситуацията.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *