Ексшефът на „Авиоотряд 28″ Панчо Пенчев въртял бизнес с Кюлев

Панчо Пенчев

  Бившият шеф на „Авиоотряд 28″ Панчо Пенчев има доста интересна биография, разказаха източници от бившите му подчинени. Той е от номенклатурно комунистическо семейство, но звездата му изгрява, когато става зам.-министьр на транспорта в правителството на Любен Беров. Още оттогава той завързва връзки с влиятелни политици и бизнесмени, като Илия Павлов, Емил Кюлев и Ахмед Доган.

Като зам.-министър на транспорта участва активно в схемите за продажба на гориво по време на югоембаргото.

Това са златните години за прохождащата българска мафия, която буквално прави милиони на ден.

Схемите, в които участва Пенчев, са със самолети, които необезпокоявани от властите превозват тонове неограничени количества в западната ни съседка.

 

Емил Кюлев

Негов кум става Валентин Моллов, а връзките му с Кюлев прерастват в доходен бизнес с хеликоптери и вертолети покрай застрахователните амбиции на вече покойния милионер, който предлагаше и спешна медицинска помощ с летателните машини, собственост на Пенчев.

Разбира тях не е имал нито съответното разрешение, нито лиценз за тази дейност, а по това време Кюлев се радваше на протекцията на властта и никой не се е осмелявал да му търси сметка.

След като разстрелват бизнесмена през 2005 г., Пенчо Пенчев се радва на протекциите на Цветелина Бориславова, която познава от Кюлев, а когато ГЕРБ идват на власт той оглавява правителствения „Авиоотряд 28″. Дотогава тази структура е на подчинение – на Министерството на транспорта, но ГЕРБ променят закона още в първите дни на управлението си и го слагат на подчинение лично на министър-председателя Бойко Борисов.

Според нашите източници Пенчо Пенчев е бил нещо като личен адютант на Борисов и е изпълнявал безпрекословно личните му прищевки, въпреки тоталното погазване на закони и правила, според които този авиоотряд е задължен да работи. По-сериозната дейност обаче между двамата е свързана с бизнес, защото върху товара и пътниците в правителствения самолет на практика никой не е упражнявал контрол нито в България, нито извън нея, а лично Борисов се е разпореждал с всичко, свързано с дейността на „Авиоотряд 28″.

 

Бойко Борисов

Убиват Бойко в тунел

Докато беше министър-председател, Бойко Борисов не отиде с кола до Пловдив нито веднъж, а летеше или с правителствения самолет, или с хеликоптер, съобщиха възмутени служители на НСО. Според тях това се случило заради предсказанието на врачка, за което сме писали преди няколко години. Още преди да стане премиер, Борисов ходил при известна гледачка, която му казала, че ще бъде убит в тунел на път за Пловдив.

След като стана министър-председател, той непрекъснато ползвал или самолет, или хеликоптер, за да стигне до Града на тепетата, а целият му кортеж с коли на НСО се изнасял по-рано от София, за да го чака на пловдивското летище.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *