Екоминистърката Нона Караджова трови жителите на десетки селища с токсични заводски води

Екоминистърката Нона Караджова

  Екоминистърката Нона Караджова трови три реки и десетки селища с отпадни води от заводите в Средногорието. Тя ще трябва да отговаря за ужасяващите последици от замърсяването на Марица, Тунджа и Тополница и геноцида над населението в градчетата и селата, през които минават тези реки. Те са отровени от заводски отпадни води, а жителите на десетки селища от т.нар. Медно сърце на България са на първо място в страната по ракови заболявания. Германската компания „Аурубис България“ АД се разпорежда като феодал в района, без никакъв контрол и с много липсващи разрешителни от страна на държавните органи.

Председателят на политически клуб „Екогласност“ Емил Георгиев е алармирал за шокиращи нарушения на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), които нарича „екологични престъпления“ и „национално предателство“.

Фактите са жестоки: освен рак от серния диоксид, който заводът в Пирдоп бълва, 60% от децата в района са болни от астма, доказано е още, че в пъпната връв на новородените деца и плацентата на техните майки са открити огромно количество тежки метали като кадмий, арсен и олово. Само в Златица дечицата в инвалидни колички са 16. Допустимото съдържание на диоксида е 350 мг на куб.м, а има случаи, когато то е надвишавало 1200 мг на куб.м.!

Вместо да се грижи за живота и здравето на хората, екоминистърката в свое решение за продължаване дейността на „Арубис“ дава „аргумента“, че ако не реализира инвестиционните си намерения, това щяло да се отрази зле на финансовия им резултат. Германската компания е лидер в износ на печалби – за първите 6 месеца на т.г. 320 млн. евро са напуснали България.

Удивителната загриженост на Караджова за печалбите на „Аурубис“ въпреки ужасяващите последици за населението личат и от нейното решение, че производството няма нужда от оценка на въздействието на околната среда (ОВОС). Инициативни комитети от Пирдоп и Златица обжалват и заседанието на ВАС е насрочено за януари 2013 г. Екоминистърката обаче няма намерение да чака какво ще постанови съда и удовлетворява желанието на фирмата да си трови на воля хората, без да има абсолютно задължителната екооценка. „Черешката на тортата“ за отказа от ОВОС е дословно следният: „Забавяне… реализирането на проекта ще доведе до значителни финансови вреди на дружеството“. Въпреки непоправими щети върху здравето на населението Караджова демонстрира поредното грубо нарушение на изискванията на законодателството и злоупотреба с власт.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *