Еврейска практика на обрязване, вкара в гроба две пеленачета

Обрязване

  Спорната еврейска практика „мецицах бпех“ буни духовете в Ню Йорк от близо 2 години насам. Скандалната процедура представлява традиционно обрязване, което религиозен лидер изсмуква с уста кръвта от току-що клъцнатия пенис на момчето пеленаче. Властите отвъд океана се заеха със случая, след като две бебета починаха вследствие на извършената интервенция в напълно домашни и нестерилни условия.

Древната практика „мецицах бпех“ се извършва от ултра ортодоксални евреи – хасиди, които я прилагат на всички момченца 8 дни след раждането им. Равините се уповават на писанията, които гласят, че Бог казва на Авраам всички мъже да бъде обрязани седмица и един ден след появяването си на този свят. Евреите вярват, че кръвта на младото бебе дава живот заради което мохелът (обрязващият – б.а.) трябва да смуче пениса на детето, като по този начин хем той ще се подмлади, хем ще предпази детето от инфекции със „стерилната“ си уста.

Американските здравни власти обаче са точно на другия полюс относно скандалната процедура. Вместо изсмукването на кръвта да предотвратява инфекции, напротив – то е предпоставка за такива у новородените, тъй като „самозваните хирурзи“ често са преносители на различни заболявания. Изследване за последните 10 години доказва, че 2 от бебетата са починали вследствие на резачата, а други 11 са станали носители на херпес заради заразен мохел.

Всичко това накара американските власти да вкарат регулативни мерки, с които всички родители, желаещи да обрежат бебетата си, са принудени да сторят това в специализирани клиники.

Евреите обаче се оплакват, че това нарушава „религиозната им свобода“, тъй като желанието им е децата да бъдат обрязвани от равини, а не от медицински персонал. Ортодоксалните хасиди смятат, че религиозните водачи са над всичко – дори над медицината.

Сплотените общности не вярват на доклади и изследвания, макар смъртните случаи, последният от които е от миналия септември. Оправданията им са, че само за месец юни т.г. 25 000 новородени бебета от мъжки пол са минали под ножа вкъщи, и е нормално някои от тях да умират, но вследствие на всичко друго, не и на „засмукването с уста“.

„Родителите, които обмислят ритуално обрязване, трябва да знаят, че е нужно то да се извършва само при стерилни условия, тъй като всички процедури, които създават отворени рани, са рискови за живота на бебето. Оралното изсмукване на кръв от отворена рана не е дезинфекцираща процедура, а рискова!“, сподели нюйоркският комисар по здравеопазването д-р Томас Фърли.

Лекар с еврейски произход пък публикува доклад в местен вестник, че няма доказателства процедурата “мецицах бпех“ да е причинила смъртта на двете починали бебета. Осланяйки се на доклада, общността обвинява правителството на Ню Йорк, че насажда „расови предразсъдъци“.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Еврейска практика на обрязване, вкара в гроба две пеленачета"

  1. Анонимен   13.08.2017 at 23:40

    Изроди… Един чичко с мустачки ги беше разкрил.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *