“Дринк енд драйв” фирмите с протекции от КАТ

 

Модерната напоследък услуга “Дринк енд драйв”

Макар, че наименованието звучи странно за незнаещите английски, в последно време компаниите „Дринк енд драйв“ набират все повече популярност в големите градове. Услугата е удобна и полезна, тъй като предлага на консумиралите алкохол шофьори да бъдат откарани до дома им от трезви водачи, при това със собствения им автомобил. Вместо да ползват таксита, клиентите „на градус“ се прибират вкъщи тихо и кротко, спокойни за личните си превозни средства.

Сравнително новата за България услуга възниква преди години в Америка, където тамошните компании се радват на солидни обороти и просперитет. Както в повечето случаи обаче, родният „Дринк енд драйв“ вече е опорочен. Оказва се, че фирмите, предлагащи превоз на пияни шофьори, се ползват с особени привилегии от КАТ и макар че гарантират сигурност на клиентите си, не дават никаква гаранция за тях в случай на пътно произшествие.

Преди няколко седмици в това се убеждава двойка столичани, решила да се възползва от „Вие пиете, ние караме“, както е известна у нас услугата. Мъжът и жена му си тръгват почерпени от заведение като преди това поръчват автомобил на съответната фирма, тъй като нямат собствен.

Шофьорите, които пристигат с колата, са двама, така че клиентите им се настаняват отзад. Само няколко минути по-късно возилото навлиза със сравнително висока скорост в кръстовище с неработещ светофар. Следва мощен сблъсък с друга кола.

Шокът за подпийналите столичани е пълен. В наетото от тях превозно средство се отварят въздушните възглавници, в купето става страшна пушилка, а едното стъкло става на сол от силния удар.

Момчето, която стояло до шофьора било неадекватно с кръв по лицето и треперело. Клиентите претърпели катастрофата се чувствали като във филм на ужасите.

Малко след инцидента на мястото на катастрофата пристигат служители на Пътна полиция. Вместо да търсят виновниците за инцидента, катаджиите приключват набързо с попълването на задължителната документация и не провеждат разследване по случая. Подробностите от автопроизшествието са покрити, а клиентите на „Дринк енд драйв“ не получават стотинка обезщетение или поне извинение от компанията за преживяния стрес по вина на служителите й. Отговорни за катастрофата няма, а от КАТ отказват да съдействат на двамата столичани за изясняването на ситуацията.

Клиентите на фирмата обаче са категорични, че виновен за инцидента е именно техният шофьор, който е навлязъл в кръстовището със скорост от около 70 км. Освен това самият автомобил е бил нередовен, тъй като сти-керът на гражданската отговорност е показвал, че тя е изтекла преди няколко дни.

Според запознати случаят не е прецедент за фирмите, предлагащи „Дринк енд драйв“. Собствениците им се ползват с протекции от КАТ, понеже за всички е ясно, че шансът техни служители да катастрофират, е минимален. За сметка на това, произшествията с пияни шофьори са всекидневни и много често с фатален край, така че от пътна полиция предпочитат по-малкото зло в лицето на компаниите.

 

Наемат шофьори без трудов договор

Повечето служители в „Дринк енд драйв“ не са граждански договор, а не на трудов. Заплащането обикновено е твърда сума на ден (между 20 и 30 лева), но шофьорите разчитат и на бакшиш от доволните клиенти. Ако наетият шофьор е със своя кола, фирмата поема разходите по нея, така че собственикът на возилото е на чиста печалба.

условието на работодателите е шофьорите под наем да бъдат внимателни, за да не повредят колата на клиентите. Последните не са застраховани, тъй като по българското законодателство полица гражданска отговорност се сключва само за превозното средство, но не и за неговия водач.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *