Драшков предоставил информация от ДАНС на чуждо разузнаване

Иван Драшков

  Дългогодишният шеф на контраразузнаването Иван Драшков ловко използва връзките си с партньорските служби от САЩ и Великобритания в свой частен интерес, разкриват анализатори. От години Драшков е представян като предпочитания от американците контраразузнавач.

Покрай работата със западните служби той и неговият подчинен и приятел Веселин Марков извадили цялата налична информация от ДАНС и я предоставили на партньорите.

Покрай този общ проект, свързан с бoрбaта срещу тероризма, организираната престъпност и т.н., представители на чуждо paзузнаване наели къща на тиха улица в столичния квартал „Лозенец“. Тя е оборудвана със средства за наблюдение и подслушване, последна дума на техниката, разкрива пред отлично запознат източник. С тях на практика се дебне и подслушва без никаква санкция от съда, допълва източникът.

  В този офис всеки документ, изнесен от нашите специални служби, е сканиран и вкаран в база данни под зоркия контрол на партньорите. „От ДАНС, МВР, ГДБОП се изкарваха с джипове кашони, пълни със секретни документи – твърдят източниците и уточняват: – Драшков и Марков предвидливо са копирали информацията и за себе си“.

Скандалът е грандиозен, защото чрез тази база данни могат да се изработят на практика компромати срещу всеки в България. „Такова уникално разузнавателно проникване и разгръщане на чужда спецслужба не е имало у нас и по времето на социализма, когато в МВР работеха съветници от бившия Съветски съюз“, казват бивши контраразузнавачи.

Според тях покрай тази база данни верните кадри на Драшков ловко включват в личните си битки и чуждите служби. Като оперативно достоверни източници, те могат да подават информация към партньорите. На свой ред те ще изпратят у нас официално питане и така личната битка минава на официално ниво.

Другият вариант е секретната информация да се използва като повод, за да се заведе разработка тук и веднага да започне разследване. Ако някой случайно научи за нея, тогава кръгът на Драшков си измива ръцете – „не сме ние, интересуват се партньорите от ЦРУ, англичаните и т.н.“. Така с лекота може да бъде елиминиран всеки неудобен, който се изпречи на пътя, независимо дали е засегнал интереси в бизнеса или политиката. Примери за това изскачат непрекъснато.

В същото време обаче „американският“ контраразузнавач Драшков дава разрешение през 2001 г. като представител на НСС да се даде българско гражданство на руския мафиот Константин Циганов, издирван от руските и американските служби. Освен това медиите извадиха на светло контактите на брат му Петър Драшков, бивш шеф на БОДК, с Циганов и съдружника му Андрей Панпурин

През годините на прехода Драшков неизменно е подкрепян от Иван Костов и Ахмед Доган. От 1999 г. той е несменяем зам.-шеф на контраразузнаването, сив кардинал на ДАНС. Доган дори нарече преди време уволнението на Драшков гаф, който дискредитира страната пред партньорите от НАТО и ЕС.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *