Докога прокуратурата ще прикрива престъпленията на “Инвестбанк” и Петя Славова

Петя Славова

Случи се най- очакваното. След серия разкрития за корупция във висшите етажи на властта и за огромните пари, които една банка краде от собствените си вложители, държавната машина се задейства, но не срещу изобличените в престъпления, а срещу вестоносеца, който си позволи да огласи публично лошите новини. Арестът на Петър Маринов потвърждава скандалните му разкрития, а мотивът за задържането му е направо смайващ.

След като го разпитваха в продължение на месец и половина и след като им настръхнаха косите от онова, което чуха, разследващите решиха да му затворят устата, вместо да тръгнат по следите на изнесените данни за извършени престъпления. Петър Маринов бе арестуван за присвояване на автомобил, който, забележете, е бил взет на лизинг от банката, в която е работил, и е бил върнат от него на същата банка още при напускането му през 2009 г.

Маринов описа схеми, по които банката краде пари от   вложителите си, както и механизмите, по които собственичката Петя Славова източва пари от   собствената си „Инвестбанк“, за да ги налива в свои частни дружества.

Освен  това Маринов описа механизма, по  който  държавата от години разпределя публичните средства в частните банки. Той е подчинен на корупционна логика, а не на публичния интерес. Оказва се, че министри, кметове и шефове на агенции вземат комисиони, защото са избрали дадена банка.

Петър Маринов

  Това бе потвърдено от един бивш министър-председател, който няма да цитираме без разрешението му, а и той едва ли ще се съгласи да го направи публично, но го казваме, за да подчертаем, че не се доверяваме безусловно на думите на Маринов.

Много от нещата, които той разказа, се потвърдиха както от няколко различни източници, така и от документи, които имахме възможност да видим и които той е показал на разследващите.

Факт е, че голяма част от неговите констатации са описани в документ, изготвен от вътрешния надзор на БНБ. Както и в официални документи на прокуратурата, разследвала далаверите в „Инвестбанк„. И двата документа бяха показани на пресконференция. Въпреки официалния характер на тези документи нито прокуратурата, нито БНБ, нито МВР са предприели нещо срещу Петя Славова и безобразията в „Инвестбанк“.

После с нас се свърза Петър Маринов, който е бил главен счетоводител на банката и през когото до края на 2009 г. са минавали всички далавери по нареждане на Петя Славова. Искам да кажа, че това е идеалният свидетел за разследващите органи: човек отвътре, който е мотивиран да съдейства на правосъдието.

Очаквахме, може би наивно, че този път следователи и прокуратура ще си свършат работата както трябва. Не за друго, а защото ги натискат от Брюксел, а случаят с Петя Славова е повече от ясен. Там всичко е документирано. В самата банка има следи, които няма как да бъдат заличени. Съществува цял кръг от отбрани клиенти които са готови да дадат показания, и счетоводителят, който, изпълнявайки заповедите на собственичката, е узаконявал далавери и раздавал подкупи на длъжностни лица и политици.

Нежеланието на прокуратурата да се захване с това сериозно и задържането на Петър Маринов са поредните доказателства, че държавата е мафиотизирана до самия връх. Не, че това е новина. Почти всички хора в България подозират, че това е така, но е друго, когато се сблъскаш челно със студената фактология и разбереш, че истината дори е по-страшна от представите ти за нея.

Арестът на Маринов се случи след една публична демонстрация на наглост, която  вътрешният министър Цветан Цветанов направи при  злополучната разходка до Катар,  която прекара в компанията на Петя Славова, и още тогава даде знак на чия страна е властта.

Не на страната на закона.

Арестът с   абсурдно звучащото обвинение срещу Петър Маринов е потресаващо и с още нещо: когато се замислим  какво сполетява онези, които са решили да тръгнат по пътя на истината. Независимо от мотивите им и независимо какво са правили преди това. Когато през 2009 г. този млад човек решава да не участва повече в далаверите на Славова и иска да напусне, тя го отвлича, а охраната й го тормози в продължение на седмица в една хотелска стая, където Маринов е заключен.

По-късно, когато подава оплакване в НСБОП, вместо да разследват случая, който, между другото, стана публично известен, полицаите нахлуват в дома на самия Маринов, под предлог че търсят изнесени от него поверителни документи от „Инвестбанк“.

Година по-късно, когато решава публично да говори, той беше арестуван и което е по-страшното, всички медии, с изключение на нашия вестник, отминаха думите му с мълчание. Не защото не ги интересува тази тема, а защото Петя Славова плаща навсякъде. Не знаем какво ще стане, но дори и да освободят веднага Петър Маринов, се пита как той ще намери сили да продължи по избрания от него път.

В България явно не става по този начин. Единствената възможност е през натиск отвън. Затова и цялата история около „Инвестбанк“ и неадекватното поведение на властта трябва да бъде разказана там, където може би ще бъде чута. В Брюксел.

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Докога прокуратурата ще прикрива престъпленията на “Инвестбанк” и Петя Славова"

 1. macola1953   22.12.2014 at 6:56

  Що за …ручане?Щом финансово,набъбнеш и …си обявен за мафия??!Е..е..е ,който си го може – Може,а Вие…читателите – да дуете супата…тако е в наше БУГАРСКО !!! Хай-живе наша славна Петка,а провосудие-пичка му матери

  Отговор
  • macola1953   22.12.2014 at 7:02

   Златно-пишем,а Вие…УДОБРЕНИЕ..ех,душо душо…?..ЩО ШЕ РЕЧЕ БУГАРИНО…!?

   Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *