Дипломатът Леа Коен: Атентатът е предупреждение, че България е територия на терористична война! ИНТЕРВЮ

Леа Коен

Познавам страшното лице на тероризма, защото съм го срещала няколко пъти в живота си. Случилото се в Бургас е предупреждение, че България е територия на терористична война“, убедена е известната интелектуалка Леа Коен, автор на романа „Сбогом, Брюксел“.

Леа от години живее в Швейцария и Испания. След напускането на политическата сцена именитата наша дипломатка и посланичка в Белгия, Люксембург, Швейцария и Лихтенщайн се потопи в писане на книги, а творбите й са преведени на няколко европейски езика.

Тя е завършила „Пиано“ и „Музикознание“ в Българската държавна консерватория, а след това е докторант по „История на музиката“ в Холандия.

– Г-жо Коен, къде ви намираме?
– В Испания.

– Извинявам се за безпокойството, но предполагам, че вече сте разбрали какво се случи на летище „Бургас“?
– Да, потресена съм. Трагедията е голяма. За съжаление тя е едно сериозно предупреждение за България. Колкото и да ни увещаваха, че е мирна и спокойна територия, не е така. Тя е част от териториите, на която се търсят евреи. За съжаление в случилото се виждам дългата ръка на „Ал Кайда„. Дано да няма други подобни инциденти.

Леа Коен

– Чувала съм, че в България е имало инцидент с израелски самолет преди доста години. Какъв беше случаят тогава и може ли да се търси аналог с атентата в Бургас?
– През 1957 г. беше свален израелски самолет на гражданската авиация. Загинаха над 80 души в района на Кюстендил. Но тогава малко се говореше и пишеше за тези неща. Самолетът бе свален от българските военновъздушни сили, защото бил нарушил границите на страната ни. Поне такава беше версията. Инцидентът буквално замрази българо-израелските отношения с години. Но сега нещата стоят по друг начин. Двете страни са в прекрасни, приятелски отношения. Дано случката не се отрази на туристическия бизнес. Аз лично съм потресена. Дано Бог прости жертвите и даде сили на правителството да се справи със ситуацията.

– Какво се е случило според вас на летище „Бургас“?
– Доколкото съм запозната с проблемите на тероризма, мога да кажа, че той е внесен от вън. Ако си спомняте, през зимата имаше предупреждение от МОСАД към българските служби, че се очаква атентат.

– Да, помня.
– Бяха нарочени израелски туристи, отиващи на зимен курорт. Имаше информация, че ще бъде взривен автобус. Ще ви кажа защо автобусите са за предпочитане от терористите. Защото при тях контролът е по-слаб, отколкото на летището. На „Бен Гурион“, от където е излетял самолетът, контролът е много строг. Сигурна съм, че там всичко е било о“кей, много добре проверено. Явно е имало пропуск в Бургас. Може би терористите са знаели, че контролът не е на нужното ниво, че има пукнатини в охраната.

Взривяването на автобуса с израелски туристи на летище Бургас

– А кой български зимен курорт беше набелязан?
– Банско. Нещата тогава се разминаха… Трябва да се знае, че в България идват израелски туристи, които много обичат страната и я харесват, дори говорят български език.

– Как ще се отрази атентатът на българо-израелските отношения?
– Надявам се, че ще ги заздрави още повече. Държавата ще намери извършителите и ще ги обезвреди. Предполагам, че правителството ще обяви „План червено“.

– Бихте ли ни разяснили какво значи „План червено“?
– „План червено“ означава да се засили сигурността по летищата. Явно има какво още да се желае. Не случайно за атентат е избран Бургас, градът през лятото се превръща в туристическа столица на България.

– В началото на разговора намекнахте, че това е предупреждение за България. Да разбираме ли, че ни очакват още такива ужасии?
– Атентатът е предупреждение, че България е територия на терористична война. Дано няма други последици. Хората са свикнали да живеят спокойно, не са преживявали подобни трагедии, с които светът се сблъсква отдавна. Аз съм се сблъсквала лице в лице с този тип тероризъм.

Преживях с голямо притеснение 11 септември, когато бяха разрушени кулите близнаци в САЩ. Снаха ми и синът ми работеха в офис на 200 метра от инцидента, представете си как е тупкало сърцето ми. Племенникът ми работеше близо до Пентагона. Мои роднини в Израел претърпяха автобусен инцидент на спирка. И за тях ми е било мъчно. Лицето на тероризма е много страшно. Но те, терористите, никога не избират случайни дати за нападение.

– Какво бе особеното на датата 18 юли 2012 година?
– Ами има две големи събития, които може да си ги провокирали. Имахме големи чествания на 16 и 17 юли по повод депортирането на евреи във Франция през 1942 г. 18-и юли също е наш празник. И нещо важно – днес бе издадена заповед за арестуването на големия престъпник Лаело Царимо, който е издал смъртна присъда на 12 000 евреи през 1956 г. В момента той е на 96-97 години. Така, че датата на атентата не е избрана случайно. Това са моменти, много удобни за тероризма, които не са никак случайни. Случват се из цяла Европа.

– Защо беше избрана България?
– Защото навсякъде по света има зони, на които се търсят евреи. „Хизбула“, „Хамас“ и „Ал Кайда“ си намират слабо охраняеми страни. Места, за които се знае, че има пукнатини. Спомняте си, че преди години имаше много жертви на гара в Испания. И тогава правителството падна от власт, защото се подведе и обяви, че атентатът е извършен от ЕТА. Но сбърка, беше „Ал Кайда“, различните организации имат различен почерк.

– Например?
– Обикновено „Ал Кайда“ действа с един човек или група от хора, които си вършат нещата така, че да не оставят следи. Ако са няколко души, то те работят верижно. След ден или два се поема колективна отговорност „Хизбула“ си служи с голяма група от хора.

За нея не са характерни самоубийствата. „Хамас“ действат предимно на територията на Израел. Изключено е да са те. Но който и да е замесен, ще се обади до 24 или до 48 часа. Убедена съм в това. Показва го практиката.

– Ще заспите ли спокойно?
– Ами как да ви кажа, не зная. Ще се моля, а и вярвам, че правителството на България ще намери начин да открие виновниците. Искрено съчувствам на Бойко Борисов и на българските власти. Много се събра – то не беше студена зима, наводнения, пожари, адски горещини, а за капак и атентат. Нека Бог пази България!

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Дипломатът Леа Коен: Атентатът е предупреждение, че България е територия на терористична война! ИНТЕРВЮ"

  1. -Е и?....-   28.11.2012 at 5:36

    Еврейка, агент на разузнавателни служби на Израел. Крадла.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *